Στο τραπέζι η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Σενάριο αυτόματου κλεισίματος χωρίς έλεγχο με "αντάλλαγμα" 500 έως 1000 ευρώ ανά χρήση - Ακόμη και στο 1 δισ. ευρώ ο πήχης των εισπράξεων

Στο τραπέζι η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Το 2010 ήταν η τελευταία χρονιά που εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Και τώρα με δεδομένες τις δημοσιονομικές ανάγκες που αναμένεται να προκύψουν το 2020 τόσο εξαιτίας της θέσης των θεσμών που επιμένουν σε ύπαρξη δημοσιονομικού κενού όσο και εξαιτίας των δημοσιονομικών αναγκών που μπορούν να προκληθούν από την απόφαση του Σ.τ.Ε για το ασφαλιστικό, το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο. Με την περαίωση, πάνω από ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενοι αλλά και το σύνολο των νομικών προσώπων -εκτός αυτών που βαρύνονται με φορολογικές παραβάσεις ή θεωρούνται ύποπτα για φορδιαφυγή- θα κληθούν να πληρώσουν ένα ποσό ανά έτος (της τάξεως των 500 έως 1000 ευρώ) για να κλείσουν την εκκρεμότητα με την εφορία χωρίς έλεγχο. 

Ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να κλείσει το όποιο «κενό» στον προϋπολογισμό του 2020 άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. Ενώ αύριο κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, η συζήτηση με τους θεσμούς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό κενό την επόμενη χρονιά συνεχίζεται. Έτσι, για την κυβέρνηση η λεγόμενη «περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων» συνιστά το plan B στην περίπτωση που οι θεσμοί επιμείνουν μέχρι τέλους στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού. Η ανάγκη για πρόσθετη «αιμοδότηση» του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 γίνεται πιο επιτακτική μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ασφαλιστικό καθώς είναι πολύ πιθανό ότι μέρος των αναδρομικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων αλλά και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων θα «χτυπήσουν» τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Ο προϋπολογισμός του 2020 θα στηριχτεί στην εκτίμηση ότι η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά θα είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή του 2019. Η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά στα νούμερα και τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν αύριο με την κατάθεση του προσχεδίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το 2019, ο πήχης της ανάπτυξης θα κατέβει οριακά κάτω από το 2% ενώ για το 2020, η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει ένα υψηλό ποσοστό ακόμη και πάνω από το 2,5%.

Το προσχέδιο –το οποίο πιθανότατα θα γραφτεί με διπλό σενάριο (ένα σενάριο βάσης και ένα προτεινόμενο σενάριο το οποίο θα περιλαμβάνει και όλα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ) θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα λίγο υψηλότερο από το 3,5%. Βέβαια, οι θεσμοί εξακολουθούν να αμφισβητούν αυτή την επίδοση και γι’ αυτό οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των διαδικασιών του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι πολύ συγκεκριμένη και διατυπώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η Ελλάδα εκτιμά ότι ο στόχος του 3,5% για το 2020 θα επιτευχθεί. Αν αυτό αμφισβητηθεί μέχρι τέλους από τους θεσμούς, θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει η περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων για όλες τις χρήσεις που είναι «ανοικτές». Αυτές αφορούν στα έτη από το 2013 και μετά καθώς πλέον η παραγραφή επέρχεται στην 5ετία μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η «ιδέα» είναι να πληρώσουν ένα ποσό από 500 έως 1000 ευρώ κατ’ ελάχιστον ανά χρήση όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Οι ανέλεγκτες χρήσεις είναι περίπου 6 εκατομμύρια για φυσικά και νομικά πρόσωπα οπότε οι προσδοκώμενες εισπράξεις μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο ένα δις. ευρώ. Η τελευταία φορά που είχε γίνει περαίωση ήταν το 2010 και τότε το Ελληνικό Δημόσιο είχε εισπράξει πάνω από 1,5 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ