Φοροδιαφυγή: «Λαβράκια» στην ΑΑΔΕ από καταγγελίες πολιτών
Oι πολίτες είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ελεγκτικών αρχών
Περισσότερες από 16.000 καταγγελίες έχουν γίνει μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από πολίτες που εντόπισαν κρούσματα φοροδιαφυγής και έσπευσαν να υποβάλουν στοιχεία στις φορολογικές αρχές. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές καταγγελίες, ως επί το πλείστον, όπως αυτή που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» όπου μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη εκτεταμένου διεθνούς κυκλώματος έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων.
Σύμφωνα με στοιχεία, πρόκειται για κύκλωμα που έκανε και δήλωνε εικονικές συναλλαγές χονδρικής ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κινητών τηλεφώνων. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποίησαν την καταγγελία και προχώρησαν σε έλεγχο της επιχείρησης Β, με έδρα στην Ελευσίνα και αντικείμενο εργασιών «εμπόριο μονάδων μνήμης και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού».
Κατάσχεσαν τα εκδοθέντα και ληφθέντα τιμολόγια με αντισυμβαλλόμενες επιχειρήσεις της Ε.Ε. καθώς και εκδοθέντα και ληφθέντα τιμολόγια με αντισυμβαλλόμενη την επίσης ελεγχόμενη επιχείρηση C. Οι ελεγκτές λοιπόν έκαναν φύλλο και φτερό: τα κατασχεμένα βιβλία και στοιχεία, τα αποδεικτικά εξόφλησης – κίνησης λογαριασμών.
Επειτα από απαντήσεις των αρχών του εξωτερικού σε αιτήματα της ΑΑΔΕ, μέσω διοικητικών συνδρομών, και την επεξεργασία της κίνησης των ειδών, που αναγράφονται στα φορολογικά στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση B φέρεται να αγοράζει από την ελεγχόμενη επιχείρηση C είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού, που υπόκεινται σε ΦΠΑ.
Τα συγκεκριμένα εμπορεύματα στη συνέχεια φέρεται να πωλούνται σε ανύπαρκτες επιχειρήσεις του εξωτερικού ως ενδοκοινοτικές παραδόσεις και δεν επιβαρύνθηκαν με ΦΠΑ.
Με τη φερόμενη πώληση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού στις ξένες επιχειρήσεις, η επιχείρηση B επωφελήθηκε τον ΦΠΑ των αγορών των ειδών από την ενδοχώρα (αγορασμένα από την C), παράλληλα όμως δημιουργήθηκε και η σχετική απαίτηση εξόφλησής της από τις επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Με πρόθεση λοιπόν να εξαλειφθεί η συγκεκριμένη απαίτηση, η B φέρεται να αγοράζει (παράλληλα χρονικά) εξοπλισμό από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις του εξωτερικού (κινητά τηλέφωνα και λοιπά αγαθά του άρθρου 39α) και στη συνέχεια να τα πουλάει στην C με ΦΠΑ 0,00€ (αγαθά άρθρου 39α του ν. 2859/2000, δηλαδή απαλλαγμένα από ΦΠΑ).
Με τη συγκεκριμένη μεθοδευμένη πρακτική, η B εξαλείφει την απαίτησή της από τις οντότητες του εξωτερικού, ενώ παράλληλα μειώνει και την υποχρέωσή της στην C.
Συγκεκριμένα, για τα φορολογικά έτη 2018, 2019 και 2020, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν την έκδοση και λήψη 200 στοιχείων εικονικών φορολογικών συναλλαγών, συνολικής αξίας 26,2 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 3,5 εκατ.
Επιπλέον, βρήκαν ότι η Β είχε… ξεχάσει να υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2020, οπότε και τα έσοδα της επιχείρησης είχαν φτάσει στα 32 εκατ. ευρώ.
Ο έλεγχος όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση συνεχίζεται, ώστε να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα και να βεβαιωθεί ο φόρος που αναλογεί, ενώ η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με φορολογικές αρχές άλλων χωρών, ώστε να εντοπιστούν οι συνεργοί των ελληνικών επιχειρήσεων.
Oπως προαναφέρθηκε, οι πολίτες είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ελεγκτικών αρχών στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Νοέμβριο οπότε ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 16.243 καταγγελίες, δηλαδή καθημερινά υποβάλλονται 73 καταγγελίες. Οι 13.886 καταγγελίες ήταν ανώνυμες και οι 2.357 επώνυμες. Από αυτές οι 1.672 αφορούν καταγγελίες διαφθοράς ελεγκτών και παραβιάσεις ακεραιότητας, οι 219 τελωνειακές παραβάσεις και οι υπόλοιπες 14.352 φορολογικές παραβάσεις. Οπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, στο πλαίσιο των πάνω από 40.000 θερινών ελέγχων που αναμένεται να διενεργηθούν οι ελεγκτές ελέγχουν όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει. Για παράδειγμα, οι ελεγκτές όταν επισκέπτονται την Πάρο και υπάρχουν 35 καταγγελίες για φοροδιαφυγή, μεταβαίνουν στις επιχειρήσεις προκειμένου να ελέγξουν μεταξύ άλλων και τις καταγγελίες. Παράλληλα, από την ηλεκτρονική εφαρμογή Appodixi μέσω κινητών τηλεφώνων έχουν γίνει 169.993 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις και μη διαβίβαση των δεδομένων στην ΑΑΔΕ. Από αυτές 77.534 είναι επώνυμες και οι 92.459 ανώνυμες.
Το ΣΔΟΕ
Και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος «επενδύει» στις καταγγελίες. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών συστήνεται στη Γενική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ τριμελής επιτροπή για τη μελέτη και αξιολόγηση πληροφοριών που σχετίζονται με την άσκηση του έργου και της αποστολής της Γενικής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ. Εργο της επιτροπής είναι:
• Η εξέταση του περιεχομένου κάθε πληροφορίας που εισάγεται σε αυτήν. Πληροφορίες που αναφέρονται σε αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών θα διαβιβάζονται σε αυτές, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση.
• Η αξιολόγηση των πληροφοριών που αναφέρονται σε διάπραξη παραβάσεων, η διερεύνηση των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ.