Φόροι στα ακίνητα: Οι αλλαγές που θα μας επηρεάσουν
Έξι φορές πάνω οι φόροι στην περιουσία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ
Οι φόροι στα ακίνητα έχουν την «τιμητική» τους και το νέο έτος.
Οι περισσότερες και πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν τη φορολόγηση των ακινήτων, όπου αναμένεται να έρθουν τα πάνω κάτω λόγω της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών τιμών, αλλά και εξαιτίας της μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ έδειχνε ότι η φορολογία των ακινήτων στην Ελλάδα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία και στον κλάδο των κατασκευών. Η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ δικαιολογείται από την υπερβολική φορολόγηση και τις στρεβλώσεις που προκαλεί στις επενδυτικές αποδόσεις σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις.
Πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι φόροι ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας είχαν μικρή επίπτωση στην αγορά ακινήτων. Με την εισαγωγή του ΕΕΤΗΔΕ και μετέπειτα του ΕΝΦΙΑ, η κατάσταση αυτή ανατράπηκε.
Και ερχόμαστε τώρα το 2019 όπου για άλλη μια χρονιά έρχονται τα πάνω – κάτω στα ακίνητα και οι ιδιοκτήτες «τρέμουν» στην ιδέα για το τι έχουν να πληρώσουν.
Έτσι από την Πρωτοχρονιά:
- Ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση των οποίων υπολογίζονται 17 φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Η αναπροσαρμογή της 12ης Ιουνίου 2018 εφαρμόζεται φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όμως από την 1η-1-2019 όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές.
Μεταξύ των φόρων που επηρεάζονται είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομίας ακινήτων. - Τον Ιούνιο του 2019 έρχεται νέα αναπροσαρµογή των αντικειµενικών αξιών. Είναι η δεύτερη από τις τρεις δόσεις επικαιροποίησης των τιµών ζώνης, µε τελικό στόχο την ευθυγράµµιση των αντικειµενικών µε τις εµπορικές αξίες των ακινήτων. Η αναπροσαρµογή αυτή θα αφορά κυρίως αυξήσεις τιµών, καθώς έχει αποφασιστεί οι αυξήσεις που θα έπρεπε να είναι µεγάλες να γίνουν σε τρεις δόσεις, προκειµένου να µην προκληθεί σοκ στην κτηµαταγορά αλλά και απότοµες αυξήσεις στη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
- Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ: Από το επόμενο έτος για περίπου 5,4 εκατ. νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας έως 200.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων μειώνονται από 2,72% έως 30%.
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποκαλύπτουν ακόμη ότι οι φόροι στην περιουσία εξαπλασιάστηκαν. Το 2010, αντιστοιχούσαν σε μόλις 0,2% του ΑΕΠ ή περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το 2017 οι φόροι στην ακίνητη περιουσία είναι δέκα φορές πάνω ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,1%) ή έξι φορές πάνω σε απόλυτα μεγέθη στα 3,7 δισ. ευρώ. Στην ίδια θέση ως ποσοστό του ΑΕΠ συναντάμε το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο.