Που θα ανέβουν που θα πέσουν οι τιμές με βάση τα νέα σενάρια για τον ΦΠΑ
Ξεκάθαρη εικόνα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθώς τα δύο «στρατόπεδα» -το ελληνικό και αυτό των θεσμών- υπεραμύνονται των θέσεών τους: η Ελλάδα θέλει τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22% με μετάταξη βασικών τρόφιμων από το 14% στο 7%) ενώ οι δανειστές θέλουν δύο συντελεστές (11% και 23% με λίγα προϊόντα και υπηρεσίες να παραμένουν στο 11%)
Είναι προφανές ότι οι δανειστές επιζητούν αύξηση των φόρων μέσα από τους νέους συντελεστές προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 (ελάχιστα καθώς οι συντελεστές θα εφαρμοστούν για τέσσερις μήνες) και κυρίως του 2016. Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει τη νύφη;
Η επιμονή των δανειστών για την επιβολή δύο φορολογικών συντελεστών, έναν χαμηλό στο 11% και έναν υψηλό στο 23%, συνεπάγεται αυτομάτως πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα φάρμακα, στα βιβλία και στις υπηρεσίες διαμονής, δηλαδή τις υπηρεσίες που σήμερα υπάγονται στο 6,5% και εξαιτίας της κατάργησης του συγκεκριμένου συντελεστή, θα μετατοπιστούν αναγκαστικά στο 11%. Από την άλλη πλευρά βέβαια, θα υπάρξουν και μειώσεις υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα ζητηθεί και «μετάταξη» προϊόντων ή υπηρεσίων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή. Στο πακέτο, των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα γίνουν φθηνότερα, περιλαμβάνεται το ρεύμα, τα τρόφιμα, τα εισιτήρια (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά κλπ) και ο λογαριασμός του νερού. Υπό μια προϋπόθεση: ότι αυτά τα προϊόντα θα παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή. Διότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις για μαζικές μετατάξεις στο 23% και παραμονή στο 11% μόνο ορισμένων ευαίσθητων προϊόντων και υπηρεσιών όπως είναι το ρεύμα, το ψωμί, το γάλα, τα φάρμακα ενδεχομένως και το τουριστικό πακέτο (εστίαση και διαμονή).
Η Αθήνα από την πλευρά της φέρεται να ζητάει τρεις συντελεστές (σ.σ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε διαθέτουν δύο συντελεστές και όχι τρεις). Έναν χαμηλό στο 7%, έναν μεσαίο στο 14% και έναν υψηλό στο 22%. Με αυτό το σύστημα –και χωρίς μετατάξεις από κατηγορία σε κατηγορία- αυξάνουν λίγο οι τιμές σε φάρμακα, βιβλία και ξενοδοχεία αλλά και σε όλα τα βασικά προϊόντα του καλαθιού της νοικοκυράς όπως είναι τα τρόφιμα, το ρεύμα κλπ. Λίγο ακριβότερη γίνεται επίσης και η εστίαση. Από την άλλη, χαμηλότερη θα είναι η φορολογική επιβάρυνση –λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 23% στο 22% σε παπούτσια, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κλπ.
Η έκπτωση του 30%
Από τη διαπραγμάτευση θα φανεί και αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο κατά το οποίο θα εφαρμοστεί η έκπτωση του 30% στους φορολογικούς συντελεστές των νησιών. Το πιθανότερο, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι ότι από τον Σεπτέμβριο, το σύστημα θα αντικατασταθεί από μια διαδικασία επιστροφής φόρου μόνο για τους μόνιμους κατοίκους. Επισκέπτες και τουρίστες θα πληρώνουν κανονικά με βάση τους ενιαίους συντελεστές που θα ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα.