Φορολογικές δηλώσεις: Δεκαήμερος αγώνας δρόμου για 1,7 εκατ. φορολογούμενους - «Μάχη» για παράταση

Φορολογικές δηλώσεις: Δεκαήμερος αγώνας δρόμου για 1,7 εκατ. φορολογούμενους - «Μάχη» για παράταση

Ποιοι θα πληρώσουν μισό φόρο – Οι «τυχεροί» της φετινής χρονιάς

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα του υπουργείου Οικονομικών με τους λογιστές για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία εκπνέει κανονικά στις 26 Ιουλίου 2024. Από τη μια πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ διαμηνύουν ότι υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων χωρίς να χρειαστεί να παραταθεί η προθεσμία και, από την άλλη, οι λογιστές – φοροτεχνικοί που εντείνουν τις πιέσεις και προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη, κάνοντας λόγο για εργασιακή εξόντωση και οικονομική βλάβη.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 10 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν εκκαθαριστεί 4.854.138 Ε1, πράγμα που σημαίνει ότι απομένουν περίπου 1,7 εκατ. δηλώσεις. Με αυτά τα δεδομένα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει σε ημερήσια βάση να υποβάλλονται κατά μέσον όρο 170.000 δηλώσεις όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο η «ταχύτητα» ήταν κάτω από τις 50.000.

Στην προσφυγή τους στο Συνήγορο του Πολίτη λογιστές και φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι λόγω προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος της ΑΑΔΕ ο κλάδος των λογιστών καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες και δεν μπορούν να εργαστούν απρόσκοπτα ώστε να τις διεκπεραιώσουν με αποτέλεσμα την απαγορευτική αύξηση των ωρών εργασίας τους μέσα στα ήδη στενά χρονοδιαγράμματα που θέτει η φορολογική διοίκηση. Επίσης σημειώνουν ότι δημιουργούνται θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας τους και προκαλείται οικονομική βλάβη στους λογιστές καθώς δεν δύνανται να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις των εντολέων του.

Στην αναφορά καταγράφονται εμπλοκές στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους όπως:

    • Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων από 15/05/2024 και μετά.
    • Εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
  • Αποστέλλεται σε συχνά χρονικά διαστήματα e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνει τον ελλιπή εμπλουτισμό του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.
  • Το σύστημα πολύ συχνά παύει να λειτουργεί.
  • Σε ελεύθερο επαγγελματία με τέκνο με αναπηρία, δεν αναγνωρίστηκε η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα.
  • Στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις παρατηρήθηκαν κατά το πλείστον προβλήματα, όπως για παράδειγμα υπερφορολόγηση μη συμπερίληψη αναπηρίας, υπερηλίκων.

Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων, αυτοκινήτων, λανθασμένη καταχώριση τόκων κ.ά., που απαιτούν υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων μέχρι 26/07, καθώς αφορούν σε «διαφωνία» με την αρχικά αυτόματα υποβληθείσα. Στο μεταξύ, η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών ζητά παράταση στην υποβολή των δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εμμένει σε ένα ανεδαφικό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης τη στιγμή που οι σχετικές διαδικασίες παρουσιάζουν κενά, ασάφειες και ελλείψεις, δοκιμάζοντας τα όρια τόσο των επαγγελματιών του κλάδου των λογιστών όσο και δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Εντούτοις, υπάρχουν και εκείνοι που θα την γλιτώσουν από τα δίχτυα της Εφορίας και θα κληθούν να πληρώσουν τον μισό φόρο από τον προβλεπόμενο.

Πρόκειται για κατηγορίες φορολογουμένων που από τη μια αποφεύγουν την «παγίδα» του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και από την άλλη τα ποσά τα οποία θα καταβάλουν προκύπτουν βάσει «κουρεμένων» κατά 50% συντελεστών.

Ποιοι είναι οι «τυχεροί» της φετινής χρονιάς

Από τους «τυχερούς», λοιπόν, της Εφορίας και ενώ «τρέχει» η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θεωρούνται:

  • Οι νέοι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας τους απαλλάσσονται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Θα φορολογηθούν με βάση τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση. Ειδικότερα από το τεκμαρτό εισόδημα θα εξαιρεθούν φέτος όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2021, το 2022 ή το 2023.Οι επαγγελματίες που άνοιξαν βιβλία το 2022 θα απαλλαγούν και το 2025 από το τεκμήριο εισοδήματος ενώ οι νέοι επαγγελματίες του 2023 θα εξαιρεθούν φέτος και για άλλα δύο χρόνια, το 2025 και 2026.
  • Οι φορολογούμενοι που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2023 αλλά και όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2023 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.
  • Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% αντί 9%. Ωστόσο για να μειωθεί στο μισό ο φόρος θα πρέπει το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν μέχρι 10.000 ευρώ το 2023.

Ποιοι έχουν μειωμένη προκαταβολή φόρου

Μειωμένη προκαταβολή φόρου θα έχουν όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, θα επωφεληθούν με «κούρεμα» κατά 50% στην προκαταβολή φόρου.

Επίσης, οι νέοι επαγγελματίες γλιτώνουν από τέλος επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με το νέο σύστημα των τεκμηρίων θα διαπιστώσουν ότι το τέλος επιτηδεύματος έχει κουρευτεί κατά 50%. Από 650 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 325 ευρώ ενώ για κάθε υποκατάστημα το τέλος έχει μειωθεί στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ