Το μεγάλο παζάρι για το κούρεμα στο επίδομα ανεργίας - Όλα τα σενάρια και τα ποσά που προκύπτουν

Το μεγάλο παζάρι για το κούρεμα στο επίδομα ανεργίας -  Όλα τα σενάρια και τα ποσά που προκύπτουν
Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις ούτως ώστε το επίδομα ανεργίας να μην πέσει στα...τάρταρα αφήνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Το παιχνίδι με τον βασικό μισθό χάθηκε και αυτό συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας. Αυτό που εξετάζεται είναι να γίνουν προσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος.

Σήμερα, το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στο 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Μέχρι και την Κυριακή, το ημερομίσθιο ήταν 33,54 ευρώ ενώ μετά το «κούρεμά» του κατά 22% περιορίζεται στα 26,16 ευρώ. Άρα, το ημερήσιο επίδομα ανεργίας πέφτει πλέον στα 14,38 ευρώ και το μηνιαίο στα 359,5 ευρώ.

Για τον άνεργο με ένα παιδί, πέφτει στα 396 ευρώ και για τον άνεργο με δύο παιδιά στα 432 ευρώ.

Μπροστά στο ενδεχόμενο οι περίπου 250.000 επιδοτούμενοι άνεργοι να βρεθούν αντιμέτωποι με επιδόματα εξαθλίωσης, μελετάται το ενδεχόμενο το επίδομα ανεργίας να αντιστοιχεί στο 65-70% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Σενάριο 65%, ανεβάζει το ποσό του μηνιαίου επιδόματος στα 425 ευρώ από 359,5 ευρώ που μειώνεται ελέω μνημονίου, από 461 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση του ποσοστού μπορεί να δικαιολογηθεί και με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα καθώς στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, το ποσοστό αναπλήρωσης κινείται πάνω από το 55% που είναι σήμερα στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ