Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Τσίπρας για τους δήμους με μακροχρόνια ανεργία

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Τσίπρας για τους δήμους με μακροχρόνια ανεργία
Μπαράζ μέτρων για 17 Δήμους της χώρας με μακροχρόνια ανεργία ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στην επίσκεψή του στο Πέραμα.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα πιλοτικό πρόγραμμα για 17 δήμους με μακροχρόνια ανεργία, το οποίο αναμένεται, όπως είπε, να ενισχύσει σημαντικά το Πέραμα, όπως και ότι η κυβέρνηση ξεκινά άμεσα έργα στην περιοχή, ειδικά στο Ανω Πέραμα, με την βοήθεια του υπουργείου Αμυνας και της ΜΟΜΑ. Ακόμη, έκανε αναφορά στην επαναλειτουργία του ανοικτού κολυμβητηρίου της πόλης και στην προσφορά δωρεάν γευμάτων, στο πλαίσιο της δράσης «Ζεστό Γεύμα» στα σχολεία της περιοχής.

Πάραλληλα, προανήγγειλε αλλαγή του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζόμενων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στην ένταξη των βαρέων και ανθιυγιεινών. Δεν υπάρχουν ξεχασμένες περιοχές, πάντα υπάρχουν τρόποι να στηρίξεις τους πιο αδύναμους δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Τρία παράλληλα και αλληλένδετα έργα

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο, αναφέρθηκε σε τρία παράλληλα και αλληλένδετα έργα:

1.– Ξεκινάμε από το Πέραμα και άλλους 16 Δήμους μεγάλης συνολικής και μακροχρόνιας ανεργίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι Δήμοι Σαλαμίνας και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, την πιλοτική εφαρμογή της νέας γενιάς προγραμμάτων για την επανένταξη ανέργων στην απασχόληση, 8μηνης διάρκειας.

-Στο Πέραμα, θα απασχοληθούν 510 άνεργοι, με προτεραιότητα τους μακροχρόνια άνεργους και τις οικογένειες με μηδενικό εισόδημα.

-Το πιλοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση 6.061 ανέργων στους 17 Δήμους έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και βρίσκεται στην τελική φάση εξειδίκευσης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, η υλοποίησή του θα ξεκινήσει σε 2 μήνες από σήμερα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

α. Την απασχόληση για την αποκατάσταση και ανακατασκευή βασικών υποδομών του Δήμου. Για παράδειγμα, της δημοτικής βιβλιοθήκης, του δημοτικού κολυμβητηρίου, του ανοιχτού θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», του ναυτικού μουσείου, και

β. Την αναβάθμιση των προσόντων των ανέργων, την κατάρτιση και την πιστοποίηση, έτσι ώστε να συμβάλουν στην επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων με την αγορά εργασίας. Και αυτή είναι η καινοτομία των νέων προγραμμάτων, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά και απηρχαιωμένα 5μηνα της κοινωφελούς εργασίας, όπου, με την ολοκλήρωσή τους, οι άνθρωποι και η περιοχή βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση από την οποία είχαν ξεκινήσει.

2. Το ειδικό πρόγραμμα για ζεστό γεύμα στους 1405 μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων του Περάματος, η διανομή του οποίου ξεκινά την επόμενη βδομάδα από τους τρεις συνεργαζόμενους κοινωνικούς συνεταιρισμούς της Αττικής – τους λεγόμενους ΚοιΣΠΕ.

3. Το ανοιχτό κολυμβητήριο που είναι κλειστό για τους κατοίκους του Περάματος εδώ και, περίπου, εννιά χρόνια. Εμείς θα το ανοίξουμε στα παιδιά, τις νέες και τους νέους, σε όλους τους πολίτες, αλλά και στους αθλητικούς συλλόγους του Πειραιά όλο το χρόνο.

Σε πρώτη φάση, προχωράμε στη ριζική ανακαίνιση, την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού Κολυμβητηρίου, τη μερική στέγαση της παιδικής πισίνας και των κερκίδων, καθώς επίσης και στην αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Σε δεύτερη φάση, εξετάζουμε την προοπτική μετατροπής του σε κλειστό. Ήδη εκπονούνται, με ταχείς ρυθμούς, οι σχετικές μελέτες από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ώστε το έργο να είναι έτοιμο για δημοπράτηση μέσα στο καλοκαίρι. Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το Κολυμβητήριο είναι ένα στολίδι, όχι μόνο για το Πέραμα άλλα για όλο τον Πειραιά. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση, δίπλα στη θάλασσα, και είναι το μόνο ολυμπιακών προδιαγραφών Κολυμβητήριο, μαζί με το Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, σε όλη την Αττική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ