Aon Hewitt: Πρόβλεψη για αυξήσεις το 2015 στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Aon Hewitt: Πρόβλεψη για αυξήσεις το 2015 στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, για το 2014, και πρόβλεψη για το 2015 εκφράζεται με την Έρευνα Μισθολογικών Αυξήσεων της Aon Hewitt που πραγματοποιήθηκε σε 120 χώρες και στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80 ελληνικές επιχειρήσεις, από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς.

Στην έρευνα, με προβλέψεις για το 2015, που πραγματοποιήθηκε σε 120 χώρες και στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80 ελληνικές επιχειρήσεις, από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς, προβλέπεται μεσοσταθμική αύξηση μισθών της τάξης του 2,1%.Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να παραμένουν διστακτικές στην αύξηση των παγίων εξόδων τους και στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικές μορφές αμοιβών και παροχών. Για το 2014, καταγράφεται πραγματική μέση μισθολογική αύξηση 1,9%. Μεγαλύτερες αυξήσεις (2,2%) δόθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ ο κλάδος της βιομηχανίας ακολούθησε με αυξήσεις 2,1%, αλλά με προοπτική περαιτέρω ανόδου το 2015.

Σημαντικό κομμάτι των συμμετεχόντων ανέφερε πως η λήψη προληπτικών μέτρων από τις επιχειρήσεις για άμβλυνση του κινδύνου που ενδεχομένως εγκυμονεί η ασάφεια της αγοράς δεν φαίνεται να αφορά τόσο πολύ στη μισθολογική πολιτική τους, τη στιγμή που το 82% των εταιρειών δεν προσβλέπει σε μειώσεις μισθών το 2015. Νέες προσλήψεις έχει πραγματοποιήσει ήδη το 81%, με το 63% να αναφέρει πως οι αποδοχές των νεοπροσλαμβανομένων θα ξεπερνούν το 2015 τα όρια του κατώτατου μισθού.

Στην έρευνα καταγράφεται επίσης ότι παρά τις ασάφειες του φορολογικού συστήματος σχετικά με τις μισθολογικές αμοιβές και παροχές προς τα στελέχη των επιχειρήσεων, οι εταιρείες επιθυμούν να συμβαδίσουν με τις διεθνείς τάσεις και να ακολουθήσουν τη στρατηγική των εναλλακτικών και ευέλικτων μορφών αμοιβών και παροχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ