Ο μέσος αριθμός απασχολουμένων, στην αρχή της κρίσης, ήταν 0,9 ανά νοικοκυριό

Ο μέσος αριθμός απασχολουμένων, στην αρχή της κρίσης, ήταν 0,9 ανά νοικοκυριό
«Ο συνολικός κίνδυνος να μείνει κανείς άνεργος και η αναμενόμενη διάρκεια του διαστήματος που θα μείνει άνεργος είναι μεταξύ των υψηλότερων, ενώ οι μηχανισμοί ασφάλισης κατά της ανεργίας (η κάλυψη με επιδόματα και η γενναιοδωρία της ασφάλισης της ανεργίας) είναι μεταξύ των ασθενέστερων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ», σημείωνε σε έκθεση του και πρόσθετε ότι «για όσους εργάζονται, η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν υπερβολικές εργασιακές απαιτήσεις με ανεπαρκείς πόρους για να καλύψουν τις απαιτήσεις της εργασίας τους. Αυτή η κατάσταση δεν εμποδίζει μόνο την παραγωγικότητα, αλλά μπορεί να έχει ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων».....

Λίγο αργότερα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της χώρας ανήλθε σε 4.586.636 άτομα (42,4% του συνόλου του Μόνιμου Πληθυσμού) το 2011, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 6.229.650 άτομα (57,6% του συνόλου του Μόνιμου Πληθυσμού).

Από το σύνολο του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού, 3.727.633 άτομα δήλωσαν «απασχολούμενοι» και 859.003 άτομα δήλωσαν «άνεργοι».

Το μεγαλύτερο ποσοστό του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού 59,0% είναι άντρες, ενώ οι γυναίκες αποτελούν το υπόλοιπο 41,0%.

Το 46,2% του συνόλου των απασχολουμένων ανήκει στην ομάδα ηλικίας 30-44 ετών, ακολουθούμενο από ποσοστό 36,2 % που ανήκει στην ομάδα 45-64 ετών.

Ο μέσος αριθμός απασχολουμένων ανά νοικοκυριό είναι 0,9. Στα ζευγάρια (έγγαμα ή συμβιούντα) με τουλάχιστον ένα παιδί (κάτω των 18 ετών), το 52,4% των μητέρων είναι απασχολούμενες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των απασχολούμενων πατέρων ανέρχεται στο 84,9%.

Σε ότι αφορά στις μόνες μητέρες με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 18 ετών, το 61,2% αυτών είναι απασχολούμενες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μόνων πατέρων με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 18 ετών, ανέρχεται στο 74,9%.

To 10,5% (391.398 άτομα) του συνόλου των απασχολουμένων έχει ξένη υπηκοότητα (συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αδιευκρίνιστη ή χωρίς υπηκοότητα). Από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων με ελληνική υπηκοότητα, 18,2%, εργάζεται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο-Επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» ακολουθούμενο από ποσοστό 10,7% που εργάζεται στον κλάδο «Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα-Υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση».

Από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων με ελληνική υπηκοότητα, 18,2%, εργάζεται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο-Επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» ακολουθούμενο από ποσοστό 10,7% που εργάζεται στον κλάδο «Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα-Υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση». Το μεγαλύτερο ποσοστό, 18,8%, των απασχολουμένων με ξένη υπηκοότητα (συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αδιευκρίνιστη ή χωρίς υπηκοότητα) εργάζεται στον κλάδο «Κατασκευές» ακολουθούμενο από ποσοστό 18,2% που εργάζεται στον κλάδο «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία».

Στον κλάδο ''Γεωργία, δασοκομία και αλιεία'' η Ρουμανία έχει το υψηλότερο ποσοστό με 28,4% ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο το χαμηλότερο με 1,0%. Στον κλάδο ''Μεταποιητικές βιομηχανίες, ορυχεία και λατομεία, και άλλοι κλάδοι'' η Τσεχία έχει το υψηλότερο ποσοστό με 25,4% ενώ το Λουξεμβούργο το χαμηλότερο με 6,4%. Στον κλάδο ''Κατασκευές'' η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό με 10,5% ενώ η Ιρλανδία το χαμηλότερο με 4,8%.

Στον κλάδο ''Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταφορά και αποθήκευση, στέγαση και υπηρεσίες εστίασης'' η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό με 30,5% ενώ το Λουξεμβούργο το χαμηλότερο με 16,6%. Στον κλάδο ''Ενημέρωση και επικοινωνία'' η Γερμανία έχει το υψηλότερο ποσοστό με 5,0% ενώ η Ρουμανία το χαμηλότερο με 1,8%.

Στον κλάδο ''Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες'' το Λουξεμβούργο έχει το υψηλότερο ποσοστό με 9,3% ενώ η Ρουμανία το χαμηλότερο με 1,5%. Στον κλάδο ''Διαχείριση ακίνητης περιουσίας'' η Λετονία έχει το υψηλότερο ποσοστό με 2,5% ενώ Ελλάδα και Ρουμανία τα χαμηλότερα με 0,2%. Στον κλάδο ''Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, διοικητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες υποστήριξης'' η Ολλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό με 15,3% ενώ η Ρουμανία το χαμηλότερο με 5,0%. Στον κλάδο ''Δημόσια διοίκηση, άμυνα, εκπαίδευση, δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα'' η Δανία έχει το υψηλότερο ποσοστό με 33,0% ενώ η Ρουμανία το χαμηλότερο με 14,2%. Στον κλάδο ''Άλλες υπηρεσίες'' η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό με 11,6% ενώ η Πολωνία το χαμηλότερο με 3,0%.

Στο σύνολο των απασχολουμένων, το μεγαλύτερο ποσοστό, 30,8%, είναι απόφοιτοι Λυκείου (Γενικού, Εκκλησιαστικού, Επαγγελματικού κλπ).

Όσον αφορά τον τόπο εργασίας το μεγαλύτερο ποσοστό, 61,7%, των απασχολουμένων εργάζεται στο Δήμο της μόνιμης κατοικίας του.

Η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων, 27,9%, στο σύνολο του Μόνιμου Πληθυσμού της είναι η Ήπειρος, ενώ αντίθετα το μικρότερο ποσοστό συνταξιούχων στο σύνολο του Μόνιμου Πληθυσμού της, 18,5%, εμφανίζεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Δείτε όλα τα στοιχεία της απογραφής ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ