Χάθηκαν 17.214 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο - "Κυριαρχεί" η μερική απασχόληση

Χάθηκαν 17.214 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο - "Κυριαρχεί" η μερική απασχόληση
Mπορεί ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης να πανηγυρίζει για την αναστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας, εντούτοις τα νούμερα τον διαψεύδουν.

Και τον Νοέμβριο –σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα - οι αποχωρήσεις εργαζομένων ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις, ενώ οι προσλήψεις με μερική απασχόληση ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι το «8ωρο» γίνεται σταδιακά είδος πολυτελείας, ενώ ο μέσος μισθός στην αγορά μικραίνει ολοένα και περισσότερο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και το όποιο «κούρεμα» γίνεται κυρίως μέσω των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.
Ετσι ενώ οι αποχωρήσεις τον Νοέμβριο ήταν περισσότερες κατά 17.214 συγκριτικά με τις προσλήψεις και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δηλώνει ευχαριστημένος: «Πράγματι, αν και τα ισοζύγια της μισθωτής απασχόλησης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών είναι διαχρονικά αρνητικά, λόγω της έντονης εποχικότητας της απασχόλησης στη χώρα μας, οι φετινές απώλειες τόσο του Οκτωβρίου όσο και του Νοεμβρίου είναι οι μικρότερες από το 2008 και μετά. Έτσι, το φετινό ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2013 είναι πλεονασματικό για πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα της κρίσης και, μάλιστα, κατά 113.489 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας».
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία τον Νοέμβριο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 98.108, ενώ οι αποχωρήσεις σε 115.322.
Από τις αποχωρήσεις, οι 35.648 ήταν οικειοθελείς, ενώ οι 79.674 οφείλονται σε καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Το Νοέμβριο οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ανήλθαν σε 45.795, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης σε 39.675, ενώ οι εκ περιτροπής απασχόλησης ανήλθαν σε 12.638.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ