Αγορά Εργασίας στην Ελλάδα: Οι προοπτικές για το 1ο τρίμηνο 2025 και ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος
Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο
Διψήφιο ποσοστό συνεχίζουν να διατηρούν οι προσδοκίες απασχόλησης για το 1ο τρίμηνο του 2025, παρά την μείωση των προθέσεων προσλήψεων από 19% σε 12%, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα προοπτικών απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup, στην οποία συμμετείχαν 525 Έλληνες εργοδότες.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται 19η όσον αφορά στις προσδοκίες της για την απασχόληση, 13 μονάδες κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το 29% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των προσλήψεων, το 20% προβλέπει μείωση, το 48% δεν προβλέπει καμία αλλαγή, ενώ το 3% δεν είναι βέβαιο.
Υπηρεσίες επικοινωνίας ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα
Οι Έλληνες εργοδότες σε επτά από τους εννέα κλάδους σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επίπεδα στελέχωσης το 1ο τρίμηνο του 2025, ενώ οι εργοδότες σε δύο κλάδους αναμένουν μείωση.
Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι οι υπηρεσίες επικοινωνίας, με δείκτη 35%. Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες στον κλάδο αποδυναμώθηκαν κατά 15 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες από το 1ο τρίμηνο του 2024. Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου υπηρεσιών επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ακολουθεί ο κλάδος της βιομηχανίας και των κατασκευών (21%), ο οποίος αυξήθηκε κατά 7 μονάδες έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Έπονται τα χρηματοοικονομικά και real estate με δείκτη 18%, μειωμένο κατά 12 μονάδες έναντι του 4ου τριμήνου του 2024 (30%) και αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας προοπτικών απασχόλησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, Χαράλαμπος Καζαντζίδης, δήλωσε: «Η στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης δυσχεραίνει τους οργανισμούς παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, οι προοπτικές απασχόλησης υποχωρούν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά διατηρούν το ισχυρό διψήφιο ποσοστό τους. Ο κλάδος των υπηρεσιών επικοινωνίας παρουσιάζει τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, εφόσον όλο και περισσότερες εταιρίες επενδύουν στη βελτίωση της ψηφιακής παρουσίας τους.
Εξίσου δυναμικοί είναι και ο κλάδος της βιομηχανίας και των κατασκευών, λόγω των επενδύσεων σε υποδομές και βιομηχανικές μονάδες και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και του real estate με επενδύσεις σε ακίνητα και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Όλα αυτά δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης».
Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο
- Στην έρευνα για το 1ο τρίμηνο του 2025, στην οποία συμμετείχαν 40.413 εργοδότες σε 42 χώρες, οι παγκόσμιες προοπτικές απασχόλησης παραμένουν σταθερές στο 25%, αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αντανακλώντας μόνο μείωση κατά 1 μονάδα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το 41% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των προσλήψεων, το 16% προβλέπει μείωση, το 40% δεν προβλέπει καμία αλλαγή, ενώ το 3% δεν είναι βέβαιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ινδία ηγείται με την υψηλότερη αύξηση των προοπτικών απασχόλησης για το επόμενο τρίμηνο, φτάνοντας στο 40%, σημειώνοντας βελτίωση 3 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Βόρεια Αμερική αναφέρει τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης, παραμένοντας σταθερή στις 32 μονάδες.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ακολουθεί με προοπτικές απασχόλησης 27, επίσης αμετάβλητες από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), οι προοπτικές απασχόλησης βλέπουν πτώση 2 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο σε 19%.