Γερμανία: Οι μισές εταιρείες αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού
Περίπου 1,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παραμένουν ακάλυπτες στο σύνολο της γερμανικής οικονομίας
Οι μισές γερμανικές εταιρείες δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού, ανακοίνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο DIHK την Τετάρτη, παρά τη στασιμότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Η Γερμανία, όπως και οι βιομηχανικές χώρες σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα σε ειδικευμένους τομείς υψηλής ανάπτυξης.
Το ποσοστό των εταιρειών που αντιμετώπιζαν δυσκολίες προσλήψεων ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από την προηγούμενη έρευνα σε 22.000 εταιρείες, μειώθηκε στο 50% από 53% τον Ιανουάριο, αλλά παρέμεινε αυξημένο.
"Η κατάσταση του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού παραμένει πολύ κρίσιμη", δήλωσε ο Achim Dercks, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του DIHK.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση, 1,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παραμένουν ακάλυπτες στο σύνολο της γερμανικής οικονομίας.
«Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ευρώ σε προστιθέμενη αξία θα χαθούν φέτος», δήλωσε ο Dercks. «Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος».
Ο κλάδος της βιομηχανίας και των κατασκευών επλήγησαν περισσότερο από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, με το 54% και το 53% αυτών των εταιρειών να δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις, αντίστοιχα.
«Ορισμένοι κλάδοι δεν μιλούν μόνο για κενά σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, αλλά για γενική έλλειψη εργαζομένων», είπε ο Dercks κατά την παρουσίαση της έκθεσης.
Η έρευνα έδειξε ότι οκτώ στις 10 εταιρείες αναμένουν αρνητικές συνέπειες από την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
H γερμανική κυβέρνηση ψήφισε φέτος νέα νομοθεσία για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 18 Νοεμβρίου.
Για τον Dercks, η εφαρμογή του νέου νόμου θα είναι κρίσιμη για την κάλυψη του εργατικού κενού. «Αυτό θα συμβεί μόνο πολύ σταδιακά», είπε.
Περισσότερες από τις μισές εταιρείες βλέπουν την πρόσληψη ξένου εργατικού δυναμικού και ειδικευμένων εργαζομένων ως επιλογή για την εξασφάλιση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, έδειξε η έρευνα.
«Αυτό που βοηθάει σε κάθε περίπτωση είναι ότι οι εταιρείες στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στο θέμα και είναι πολύ ανοιχτές σε αυτό», είπε. «Υπάρχει πίεση από την επιχειρηματική κοινότητα για να πετύχει αυτός ο νόμος».