Microsoft: Αυτές είναι οι νέες δεξιότητες που θα χρειασθούν στο "μέλλον με τεχνολογία A.I "
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι τρεις κορυφαίες δεξιότητες που οι ηγέτες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητες είναι η αναλυτική κρίση, η ευελιξία και η συναισθηματική νοημοσύνη
Η εργασία παράλληλα με την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι «το ίδιο εγγενής» με τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με το Διαδίκτυο — και οι εργαζόμενοι πρέπει να εξοπλιστούν με δεξιότητες για αυτό το νέο μέλλον.
Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση Work Trend Index της Microsoft, η οποία εξέτασε 31.000 άτομα σε 31 αγορές μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023.
Το Chatbot ChatGPT πυροδότησε ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για τις παραγωγικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και η Microsoft προσπάθησαν από τότε να εμφυσήσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε όλη την επιχείρησή τους.
Η επένδυση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft στην startup OpenAI οδήγησε σε μια ανανεωμένη αναζήτηση Bing, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία χρησιμοποιεί ένα μοντέλο γλώσσας «πιο ισχυρό από το ChatGPT».
Ωστόσο, η ικανότητα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί κείμενο, εικόνες και άλλο περιεχόμενο ως απόκριση στην ανθρώπινη συμβολή — έχει αναδείξει νέους φόβους για την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας από την τεχνολογία.
Μια πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs διαπίστωσε ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση, όπως οι ρόλοι γραφείου και διοικητικής υποστήριξης.
Μιλώντας στο CNBC Make It σε μια εικονική συνέντευξη, η Colette Stallbaumer, η γενική διευθύντρια για το Microsoft 365 και το «μέλλον της δουλειάς», είπε ότι η Microsoft είναι «απίστευτα αισιόδοξη» για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τη δουλειά προς το καλύτερο.
«Ακριβώς όπως… κάθε μαζική αλλαγή τεχνολογίας, είτε ήταν η αλλαγή υπολογιστή είτε το Διαδίκτυο, υπάρχει πάντα μια χρονική περίοδος με τη διάδοση της τεχνολογίας, όπου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.
«Πιστεύουμε πραγματικά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες αντικαθιστά».
Σύμφωνα με τη Microsoft, το 82% των ηγετών παγκοσμίως και το 85% των ηγετών στην Ασία-Ειρηνικό δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν νέες δεξιότητες σε ένα «μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη».
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι τρεις κορυφαίες δεξιότητες που οι ηγέτες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητες είναι η αναλυτική κρίση, η ευελιξία και η συναισθηματική νοημοσύνη.
Αυτές είναι δεξιότητες που είναι «νέες βασικές ικανότητες», πρόσθεσε η Microsoft, όχι μόνο για τεχνικούς ρόλους ή ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης.
Πρέπει ακόμα να χρησιμοποιήσετε αυτές τις δεξιότητες κρίσης όταν σκέφτεστε πότε να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη και να πραγματοποιήσετε αυτές τις κλήσεις - εκεί είναι πραγματικά το σημείο όπου η ανθρώπινη υπηρεσία ασχολείται με αυτό.
«Ο άνθρωπος έχει πάντα τον έλεγχο και… με μια απόκριση τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργείται, έχεις μια στιγμή να πεις «Θέλω να διατηρήσω αυτό το περιεχόμενο; Θέλω να το τροποποιήσω; Θέλω να το απορρίψω;», εξήγησεη Stallbaumer.
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να «προσδιορίσουμε πότε θα αξιοποιήσουμε μια ικανότητα τεχνητής νοημοσύνης αντί για μια ανθρώπινη ικανότητα», πρόσθεσε η Microsoft.
Οι ηγέτες κορυφαίων δεξιοτήτων πιστεύουν ότι είναι απαραίτητες για το μέλλον οι εξής δεξιότητες:
Αναλυτική κρίση
Ευκαμψία
Συναισθηματική νοημοσύνη
Διανοητική περιέργεια
Ανίχνευση και χειρισμός μεροληψίας
Αντιπροσωπεία τεχνητής νοημοσύνης (προτροπές)
Σε απάντηση ερωτημάτων από το CNBC Make It, το LinkedIn πρόσθεσε ότι οι δεξιότητες που απαιτούνται για την αγορά εργασίας σήμερα «αλλάζουν γρήγορα» και μεγάλο μέρος τους καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη.
″[Αυτό] υπογραμμίζει την ανάγκη για τις εταιρείες να επικεντρωθούν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων τους και οι επαγγελματίες να έχουν νοοτροπία ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το LinkedIn, οι πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες δεξιότητες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη το 2022 ήταν: απάντηση σε ερωτήσεις, ταξινόμηση, συστήματα συστάσεων, όραση υπολογιστή και επεξεργασία φυσικής γλώσσας.