Αέριο από grappa: Η Bonollo μετατρέπει τα απόβλητα σε βιομεθάνιο

 Αέριο από grappa: Η Bonollo μετατρέπει τα απόβλητα σε βιομεθάνιο

Η Italgas ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο βιομεθανίου της Bonollo, κοντά στη βορειοανατολική πόλη της Πάντοβα, είναι το πρώτο που συνδέεται στο δίκτυό της

Η Bonollo, γνωστή για την παραγωγή του παραδοσιακού αλκοολούχου γκράπα της Ιταλίας, και ο διανομέας φυσικού αερίου Italgas άνοιξαν το πρώτο εργοστάσιο βιομεθανίου σε ιταλικό αποστακτήριο, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να τονώσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών φυσικού αερίου της χώρας.

Το βιομεθάνιο, το οποίο στην περίπτωση αυτή παράγεται από το υγρό που απομένει από την απόσταξη προϊόντων με βάση το σταφύλι, είναι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας και του καθαρισμού του βιοαερίου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση, μαγείρεμα και όλες τις ίδιες χρήσεις ως αέριο ορυκτών καυσίμων, αλλά ως υποπροϊόν της οργανικής ύλης θεωρείται ανανεώσιμο και ουδέτερο άνθρακα.

Το πιο δημοφιλές προϊόν του οικογενειακού ομίλου είναι η γκράπα, η οποία παρασκευάζεται από πυρηνέλαιο με βάση το σταφύλι, τις φλούδες, τους σπόρους και τα στελέχη που περισσεύουν από την οινοποίηση.Η Bonollo φτιάχνει grappa από κρασί Amarone με την επωνυμία OF.

Σύμφωνα με το Reuters η Italgas ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο βιομεθανίου της Bonollo, κοντά στη βορειοανατολική πόλη της Πάντοβα, είναι το πρώτο που συνδέεται στο δίκτυό της, αλλά υπάρχουν άλλα 140 αιτήματα για συνδέσεις.

«Η Ιταλία, η οποία σήμερα παράγει μόνο το 5% του βιομεθανίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να αυξήσει την παραγωγή της», δήλωσε ο Pier Lorenzo Dell'Orco, Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος δικτύου της Italgas, του μεγαλύτερου διανομέα φυσικού αερίου της χώρας.

Το εργοστάσιο της Bonollo θα παράγει 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) ανανεώσιμου αερίου κάθε χρόνο, το οποίο θα διοχετεύεται στο δίκτυο και θα μπορεί να καλύψει την κατανάλωση φυσικού αερίου 3.000 οικογενειών.

Πέρυσι, η κυβέρνηση ξεκλείδωσε κρατικές επιδοτήσεις ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,86 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη στήριξη επενδύσεων σε μονάδες βιοαερίου και βιομεθανίου ως μέρος των ιταλικών προσπαθειών να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ιταλία παράγει επί του παρόντος 500 mcm βιομεθάνιο, αλλά αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε έως και 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) έως το 2030, δήλωσε η Dell'Orco.

Στο σχέδιο RepowerEU που εκδόθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε στόχο 35 bcm ετησίως έως το 2030 για την παραγωγή βιομεθανίου για να αντικαταστήσει μέρος των 155 bcm φυσικού αερίου που αγόραζε προηγουμένως από τη Μόσχα.

Η Italgas σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2028 για να ψηφιοποιήσει και να καταστήσει το δίκτυό της έτοιμο να μεταφέρει διαφορετικούς τύπους αερίου, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ