Cenergy Holdings. Σε 3 πυλώνες η πορεία προς την κορυφή.

Cenergy Holdings. Σε 3 πυλώνες η πορεία προς την κορυφή.

Τι "παίζει" με Orsted, και ο δρόμος για τον FTSE25.

Με υφιστάμενο ανεκτέλεστο να υπερβαίνει τα 2 δισ., με καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και έχοντας υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. η Cenergy Holdings εύλογα θεωρείται-πλέον- ένας παίκτης διεθνούς βεληνεκούς. "Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του 2022 δεν ήταν πυροτέχνημα αλλά αποτέλεσμα υψηλών επενδύσεων που οδήγησαν στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, εστίασης σε έρευνα-καινοτομία αλλά και άνοιγμα στις διεθνείς αγορές..." σημειώνει ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Αλέξανδρος Μπένος.

Σημαντική η αύξηση του ανεκτέλεστου-κατά 600 plus εκατ.- σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις καλωδιακών προϊόντων, ενδεικτική της δυναμικής που ανέπτυξε πέρυσι. Εστίαση σε προϊόντα, που αφορούν στον ευρύτερο διεθνή σχεδιασμό στην "ενεργειακή μετάβαση" προσδίδοντας συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι ξένων ανταγωνιστών, όπως αυτό προέκυψε με βάση το επενδυτικό πρόγραμμα μισού δισ. ευρώ, που θα συμπληρωθεί με επιπλέον 170 εκατ. την επόμενη 2ετία.

Κορυφαίος κατασκευαστής στα υποβρύχια καλώδια η Hellenic Cables- με έδρα τις εμβληματικές εγκαταστάσεις στην Κόρινθο- (ένα από τα πέντε εργοστάσια που λειτουργούν στον κόσμο) με την διοίκηση της να έχει ξεκινήσει επενδύσεις 80 εκατ. (θα ολοκληρωθούν το 2024) μέσω των οποίων θα διπλασιασθεί η παραγωγική ισχύς της εταιρείας. Λειτουργία σε 24ωρη βάση για 365 μέρες τον χρόνο προκειμένου να καλυφθεί η παραγωγή (κλεισμένα συμβόλαια για τα επόμενα 2 χρόνια) με κύριο μότο το Safe First για τους 500 εργαζόμενους/προσωπικό του εργοστασίου στο Σουσάκι, ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις της Motor Oil.Ιδιόκτητο λιμάνι, με δυνατότητα τριπλής φόρτωσης επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα, όσον αφορά στη μεταφορική δυνατότητα.

Ο ένας εκ των δύο πυλώνων της Cenergy Holdings η Hellenic Cables/Ελληνικά Καλώδια- Σωληνουργεία Κορίνθου ο άλλος- έχει συμβάλει στην διεύρυνση του διεθνούς χαρτοφυλακίου του ομίλου καθώς από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία μέχρι το Ισραήλ και από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, και τη Χιλή μέχρι την Ταϊβάν και την Αυστραλία, στα 4 σημεία του πλανήτη η "Ελληνικά Καλώδια" και η "Σωληνουργεία Κορίνθου" καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της βαριάς βιομηχανίας διεθνώς. Από τα σημαντικά στοιχήματα της "επόμενης ημέρας" η προοπτική ενός στρατηγικού χαρακτήρα deal με την Orsted που θα βάλει την Cenergy Holdings στην αγορά των ΗΠΑ, και με παραγωγική βάση.

Προσώρας ο σχεδιασμός με τους Δανούς προχωρά ικανοποιητικά αλλά η...απόβαση θα επιτευχθεί από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της Orsted με την Πολιτεία του Maryland, όπου προορίζεται να αναπτυχθεί ένα τεράστιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Εξέλιξη που θα "μετρήσει" και το ενδεχόμενο διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου σε ξένο fund, που εύλογα ενδιαφέρονται να αποκτήσουν επενδυτική θέση στην θυγατρική του ομίλου Viohalco.

Με αποτίμηση 734 εκατ. η Cenergy Holdings είναι κλασική περίπτωση deep undervalue εισηγμένης, που ουσιαστικά δικαιούται θέση στον δείκτη FTSE25. Το "σφικτό" free float είναι ένα από τα εμπόδια για την αναβάθμιση της από τον FTMidCap στην "πρώτη κατηγορία", κάτι που θα μπορούσε να αρθεί με την διάθεση ενός 5%-7% του μ.κ, ενός περιορισμένου placement σε fund που-κατά πάσα πιθανότητα- θα προσέδιδε άλλη δυναμική στην Cenergy Holdings τόσο επενδυτικά όσο χρηματιστηριακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ