Έρχονται επενδύσεις 3 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Μάχη των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών για μια θέση ...στον αέρα και τον ήλιο - Μετά το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να μπαίνουν στο σύστημα με όρους αγοράς και χωρίς προτεραιότητα
Ξεκινάει στις 2 Ιούλιου ο πρώτος από τους τρεις διαγωνισμούς της ΡΑΕ για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά), και οι μεγάλοι της ενέργειας θα κονταροχτυπηθούν για μια θέση ...στον αέρα και τον ήλιο. Μετά το 2020 οι ΑΠΕ αναμένεται να μπαίνουν στο σύστημα με όρους αγοράς και χωρίς προτεραιότητα, γι αυτό είναι μεγάλη η σημασία των τριών αυτών διαγωνισμών για τους ενεργειακούς παίκτες.
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ
Ο πρώτος διαγωνισμός του Ιουλίου θα εκχωρήσει άδειες για 300 MW αιολικής ενέργειας και των 300 MW φωτοβολταϊκών, στο δεύτερο εξάμηνο θα αδειοδοτηθούν για αιολικά και φωτοβολταϊκά 400 MW, το 2019 θα δημοπρατηθούν 1.000 MW και όση ισχύς περισσέψει από το 2018 και το 2020 700 MW και τα υπόλοιπα αδιάθετα των προηγούμενων ετών.
Οι νέες άδειες αναμένεται να συγκεντρώσουν επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τα 2,6 gigawatt που θα δοθούν στην αγορά μέχρι το 2020. Ως τότε θα ξεκαθαριστεί ποιοι θα παραμείνουν, είτε αναπτύσσοντας νέα έργα είτε με εξαγορές μικρότερων εταιρειών και όποιοι εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα θα κυριαρχήσουν στην προσοδοφόρα και με προοπτική αυτή αγορά.
Σημειώνεται ότι ο νέος διαγωνισμός όμως εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην αγορά ΑΠΕ αφού η τιμή πληρωμής δεν θα είναι εγγυημένη και επιδοτούμενη, οι διαγωνισμοί θα είναι μειοδοτικοί, θα δημοπρατείται συγκεκριμένη ισχύς και όποιος προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή θα κερδίζει συμβόλαιο.
ΤΕΡΝΑ
Η εταιρεία έχει την ισχυρότερη παρουσία στον κλάδο αφού λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει, 1.164 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς της. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σήμερα σε 986 MW. Ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 561 MW στην Ελλάδα, 293 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη ΝΑ Ευρώπη.
Κοπελούζος -ΕΛΙΚΑ
Το Νοέμβριο του 2017 η κινεζική Shenhua, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Shenhua Renewable Co., Ltd, απέκτησε το 75% των μετοχών τεσσάρων Αιολικών Πάρκων που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία ή υπό κατασκευή. Η επένδυση αυτή είναι η πρώτη κινεζικής εταιρείας στην Ελλάδα στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας. Η συνεργασία των δύο ομίλων θα επεκταθεί και στα άλλα Αιολικά Πάρκα που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου.
Το σύνολο των έργων του ομίλου που βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης προσεγγίζουν τα 3000 MW.
ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Σήμερα η θυγατρική της ΔΕΗ, διαθέτει 20 αιολικά πάρκα, 17 μικρούς υδροηλεκτρικούς και 28 φωτοβολταϊκούς σταθμούς εν λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW αλλά στοχεύει με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πενταετούς επιχειρηματικού της σχεδίου, να έχει υπερδιπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος που διαθέτει και να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό το μερίδιο της στην αγορά. Από τα πλέον ώριμα είναι το έργο της Ροδόπης 122 MW, της Άνδρου 100 MW, της Αργιθέας 30 MW κ.λπ.
H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει με 85 εκατ. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους 114 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση ή και κατασκευή συνολικά 18 έργων ΑΠΕ (αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά) σε νησιά αλλά και στο ηπειρωτικό σύστημα.
Μυτιληναίος- PROTERGIA
Η Protergia της Μυτιληναίος, μέσα στην τελευταία διετία κατάφερε να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο 200 MW (130 MW σε λειτουργία και 72 MW υπό κατασκευή), ενώ ακόμη έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ώριμων έργων ή έργων σε ανάπτυξη ισχύος 623 MW, με τα οποία μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από τους διαγωνισμούς.
ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ
Με 243,2 MW έργων διαθέτει και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ώριμων έργων που μπορούν να μπουν στους διαγωνισμούς, καθώς έχει 523 MW με άδεια παραγωγής, 113 MW με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και 658 MW αιτήσεις για νέες άδειες, εκτός από τα 142 MW που βρίσκονται υπό κατασκευή και θα προστεθούν στα πάρκα που ήδη λειτουργούν.
EREN της ΤΟΤΑL
Η ελληνογαλλική Eren, που ανήκει στον επιχειρηματία και πρώην στέλεχος της EdF, Πάρη Μουράτογλου και την ΤΟΤΑL κινείται δυναμικά και μέσα σε διάστημα λίγων ετών διαθέτει 156,9 MW νέων έργων. Kατασκευάζει 6 διαφορετικά έργα στη Βοιωτία και την Εύβοια, συνολικής ισχύος 130 MW, αλλά και ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό 9 MW στη Λακωνία που κέρδισε στον πρώτο σχετικό διαγωνισμό.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας