Θα επιστρέψει στην κορυφή η General Electric;
Τι όμως οδήγησε στην παρακμή της εμβληματική εταιρίας; Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι τα προβλήματα είναι εσωτερικά και δεν σχετίζονται με εξωγενείς παράγοντες, όπως η διεθνής οικονομική κρίση του 2008.
Κάθε άλλο παρά εύκολη είναι φέτος η χρονιά για τον αμερικανικό κολοσσό GE. Τα κέρδη λίγα, η αξία της μετοχής πέφτει και το αξιόχρεο βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Μπορεί ο νέος επικεφαλής Τζ. Φλάνερι να γυρίσει το τιμόνι;
Κάποτε η αμερικανική General Electric (GE) ήταν μια εμβληματική εταιρία, διάσημη σε ολόκληρη τη γη. Σήμερα όμως μοιάζει περισσότερο με δεινόσαυρο της αμερικανικής οικονομίας, απομεινάρι αλλοτινών καιρών. Η επιχείρηση ιδρύθηκε πριν από 125 χρόνια με τις ρίζες της να ανάγονται στον εφευρέτη του ηλεκτρικού λαμπτήρα Τόμας Έντισον.
Η φετινή χρονιά θεωρείται ωστόσο μια από τις χειρότερες στην ιστορία της. Μετά την αναγκαστική αποχώρηση του, επί 16 χρόνια, επικεφαλής Τζεφ Ίμελτ, το τιμόνι του αμερικανικού γίγαντα πέρασε στον Τζον Φλάνερι, ο οποίος υποσχέθηκε χθες σε συνάντηση επενδυτών στη Νέα Υόρκη, ότι θα επαναφέρει την General Electric σε τροχιά επιτυχίας. Παρουσιάζοντας την στρατηγική και τους οικονομικούς στόχους του, ανακοίνωσε τον περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ομίλου σε λιγότερους τομείς καθώς και την παραγωγή ποιοτικώς καλύτερων προϊόντων για την αγορά.
Η πίεση στην General Electric είναι μεγάλη, μιας και η μετοχή της καταγράφει φέτος με 37% τις υψηλότερες απώλειες από κάθε άλλο όμιλο στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones Industrial Average. Και σαν να μην έφθανε αυτό η GΕ κινδυνεύει ακόμα και με αποκλεισμό από τον δείκτη, στον οποίο συμμετέχουν οι 30 ισχυρότεροι βιομηχανικοί όμιλοι των ΗΠΑ. Παλαιότερα το αξιόχρεο της εταιρίας ήταν από τα υψηλότερα στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor´s στο «AA-».
Λανθασμένες επιλογές και κακοδιαχείριση
Τι όμως οδήγησε στην παρακμή της εμβληματική εταιρίας; Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι τα προβλήματα είναι εσωτερικά και δεν σχετίζονται με εξωγενείς παράγοντες, όπως η διεθνής οικονομική κρίση του 2008. Ένα παράδειγμα: Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ομίλου ο πρώην επικεφαλής Ίμελτ έκλεισε σχεδόν την επιτυχημένη θυγατρική GE Capital, από την οποία προέρχονταν σχεδόν το 50% του τζίρου της μητρικής εταιρίας! Παράλληλα η διεύθυνση αποφάσισε τo 2015 την εξαγορά του γαλλικού ανταγωνιστή Alstrom αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την εξάρτηση της GE από ορυκτά καύσιμα, τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονταν σε καθοδική πορεία.
Η GE υπό την ηγεσία του Τζον Φλάνερι προτίθεται να επικεντρωθεί στους τομείς της αεροπορίας, της ενέργειας και της ιατρικής τεχνολογίας. Παράλληλα ο νέος επικεφαλής ανακοίνωσε ότι ο όμιλος θα πουλήσει τομείς ή περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 17 δις ευρώ. Ακόμα και οι μέτοχοι του αμερικανικού κολοσσού συμμετέχουν, αναγκαστικά, στις προσπάθειες εξυγίανσης. Για τρίτη φορά μετά το κραχ στη Wall Street το 1929 και την διεθνή οικονομική κρίση το 2008, το μέρισμα των μετόχων μειώνεται κατά 50%. Η απόφαση ήταν δύσκολη, αλλά απαραίτητη, παραδέχθηκε ο επικεφαλής Τζον Φλάνερι.
ΠΗΓΗ: DW