Ποιοι «φλερτάρουν» με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Πότε θα «ξεκολλήσει» η πώληση του

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να λάβει χώρα ο διαγωνισμός για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προχωρήσει στην πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων για να πραγματοποιηθεί η παραχώρηση των ποσοστών που διατηρεί στον ΔΑΑ.
Η διαδικασία έχει καθυστερήσει σημαντικά, δεδομένου ότι το σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές (Supplementary MoU), για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προέβλεπε την εκκίνηση της πώλησης μέχρι τον περασμένο Μάρτιο.
Εκτιμάται ότι η πρόσληψη των χρηματοοικονομικών συμβούλων θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία της διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο θα πωληθεί το 30% του ΔΑΑ, όπως και στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος των πιθανών αγοραστών.
Την ίδια στιγμή, ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον των Κινέζων, ενώ τις διεργασίες παρακολουθούν οι PSP Investments (ελέγχει το 40% του ΔΑΑ), ξένες εταιρείες διαχείρισης αερολιμένων αλλά και εγχώρια σχήματα.
Η πώληση του 30% θα οδηγήσει στον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ από 55% σήμερα στο 25%, με τους ιδιώτες να αυξάνουν τη θέση τους στο 75%. Μέτοχοι του "Ελ.Βενιζέλος" είναι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), οι Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%) –αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments– και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%).
Πλέον ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ για 20 χρόνια, έναντι τιμήματος 600 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει, δηλαδή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο να κυρώσει διά νόμου την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης και η Κομισιόν να εγκρίνει τη σύμβαση παράτασης.