Ο Αστέρας του Ανδρέα, της Μπαρντό και του Σαβάλα, επιστρέφει(Φωτο-αφιέρωμα)
Ο Αστέρας ξεκινάει ένα νέο, επίσης σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του, αφού μετά την ανακαίνισή του θα παραδοθεί και πάλι στην εκλεκτή του πελατεία. Μετά την απόφαση ιδιοκτήτριας εταιρείας Jermyn Real Estate Fund, αραβικών και τουρκικών συμφερόντων, να κλείσει προσωρινά το ιστορικό ξενοδοχείο για να το αναμορφώσει, όλοι όσοι έζησαν ή ήθελαν να ζήσουν στιγμές χλιδής στο ιστορικό ξενοδοχείο περιμένουν τη στιγμή που οι πύλες του θα ανοίξουν ξανά.
Η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ ανακοίνωσε χθες ότι υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΚΤΩΡ Α.T.Ε.» σύμβαση για την ανακαίνιση/ανάπλαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της. Η ολοκλήρωση των προβλεπομένων με την ως άνω σύμβαση εργασιών ανακαίνισης/ανάπλασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος συμφωνήθηκε μεταξύ των συμβαλλομένων να έχει πραγματοποιηθεί έως την 24η Απριλίου 2018 και το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 68.400.000 €.
Δεκαπέντε πολυτελείς βίλες και 2 ξενοδοχεία 7 αστέρων, θα αποτελέσουν το νέο πρόσωπο του Αστέρα Βουλιαγμένης. Και στόχος των νέων ιδιοκτητών του, που θα αποκτήσουν το 90% της εισηγμένης «Αστηρ παλλάς», είναι τα 308 στρέμματα –μοναδικής ομορφιάς- που εκτείνονται στη χερσόνησο στην περιοχή Μικρό Καβούρι να προσελκύσουν τα πιο λαμπερά ονόματα του διεθνούς τζετ σετ και ο Αστέρας να μετατραπεί στην ελληνική Ριβιέρα.Εξάλλου η JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP στην οποία μετέχουν δύο από τα κρατικά κεφάλαια του Abu Dhabi και του Kuwait, Άραβες επενδυτές, καθώς και η τουρκική Dogus Group , «κουβαλάνε» αρκετή εμπειρία υψηλού επιπέδου.
Η επένδυση στον ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης στοχεύει στην αναβάθμιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά» σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα 7 αστέρων, στην ανάπτυξη 15 κατοικιών στην περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», καθώς και την αναβάθμιση της μαρίνας, θα υλοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορία του χώρου και του περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη επένδυση, που θα στηριχτεί αποκλειστικά στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα ακολουθήσει τις βασικές αρχές της ήπιας ανάπτυξης. Το έργο στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών του συγκροτήματος, αναδεικνύοντας παράλληλα τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
ΚΟΣΜΙΚΟΙ. Η… χρυσόσκονη του ιστορικού ξενοδοχείου θα δίνει λάμψη για πολλά χρόνια ακόμη στο κομμάτι της σύγχρονης κοσμικής Ελλάδας. Ονόματα που δέσποζαν τις περασμένες δεκαετίες, όπως η Aλίκη Βουγιουκλάκη, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Ζωή Λάσκαρη και πολλοί άλλοι ηθοποιοί, επέλεγαν τις καμπάνες του Αστέρα για τις ταινίες τους, αλλά και για τις διακοπές τους.
Δεν ήταν όμως μόνο οι εγχώριοι σταρ που λάτρεψαν τον Αστέρα. Και εκείνοι του εξωτερικού επέλεγαν το ιστορικό ξενοδοχείο ως τόπο επαγγελματικών συναντήσεων αλλά και για χαλάρωση και διακοπές. Ο Φρανκ Σινάτρα, η Ζακλίν Μπισέ, η Μπριζίτ Μπαρντό, η Τζεραλντίν Τσάπλιν, ο Τέλης Σαβάλας, ο Πολ Νιούμαν, η Τζόαν Κόλινς, ο Τζον Γουέιν, οι Beatles, ο Σαρλ Αζναβούρ, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, ο Πιρς Μπρόσναν, ο Αρμάντ Ασάντε και πολλοί άλλοι επέλεξαν τον Αστέρα για τη διαμονή τους. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν από τους πιστούς πελάτες λόγω της μοναδικής τοποθεσίας, της ασφάλειας και της διακριτικότητας του ξενοδοχείου.
Εκεί χαλάρωναν και αρκετοί πολιτικοί ηγέτες, όπως οι Τζίμι Κάρτερ, Ρόμπερτ Κένεντι, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Μπόρις Γιέλτσιν, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Η προεδρική σουίτα του «Αρίωνα» έχει φιλοξενήσει ονόματα όπως ο Φρανσουά Μιτεράν, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο στρατάρχης Τίτο, ο Χέλμουτ Κολ, ο Nέλσον Μαντέλα και ο Γιασέρ Αραφάτ, ο Ζακ Σιράκ και ο Ζακ Ντελόρ.
Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής επέλεγε το ξενοδοχείο συχνά για τις διακοπές του, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, αλλά και ο Χρήστος Σαρτζετάκης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ο Κώστας Σημίτης για τις μικρές του εξορμήσεις. Το ζεύγος Ζολώτα έμενε πάντα στην καμπάνα Νο 34 λόγω της προτίμησης του πρώην πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας. Ακόμη, ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν συχνά τον Αστέρα με τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου.
Επίσης, κάθε καλοκαίρι οι οικογένειες Ελλήνων εφοπλιστών (Λάτση, Αγγελόπουλου, Λουκά και Βάσου Χατζηιωάννου, Ποταμιάνου, Χανδρή, Βαρδινογιάννη, Λαιμού, Γουλανδρή, Φαφαλιού, Νιάρχου, Λιβανού, Νταϊφά, Καβουνίδη, Γοργία, Κουλουκουντή, Μίχαλου κ.ά.) κατέλυαν στο ξενοδοχείο και έστηναν το δικό τους αστικό prive party.
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πολλοί θυμούνται ότι η καμπάνα με τον αριθμό 33 ήταν του καπετάν Γιάννη Λάτση, του «μπάρμπα Γιάννη» για όσους τον ήξεραν καλά, ο οποίος την είχε προπληρώσει για πολλές σεζόν, ενώ αυτές με τα νούμερα 30 και 31 φιλοξενούσαν πάντοτε την οικογένεια του Παναγιώτη Αγγελόπουλου.
Πολύ συχνά έβλεπε κανείς παπαράτσι να ξεροσταλιάζουν στα βραχάκια της Βουλιαγμένης για μια μακρινή φωτογραφία, μια και κανείς δεν περνούσε το «τείχος ασφαλείας» του ξενοδοχείου. Αυτήν ακριβώς τη διακριτικότητα και ηρεμία αναζητούσαν όλες οι διασημότητες που είχαν περάσει από τον Αστέρα, ο οποίος γι’ αυτόν τον λόγο αποτελεί ακόμα και σήμερα την πρώτη τους επιλογή. Επίσης, ο Aριστοτέλης Ωνάσης –πότε συνοδευόμενος από τα παιδιά του, Χριστίνα και Αλέξανδρο, και πότε από την Τζάκι– επισκεπτόταν συχνά τον Αστέρα και έμενε εκεί.
Η μοναδικής ομορφιάς Μπριζίτ Μπαρντό, που κατέλυσε το ’69 στο θρυλικό ξενοδοχείο για ολιγοήμερες διακοπές, προκάλεσε, λένε, «σεισμό» όταν εμφανίστηκε στην παραλία με το χαρακτηριστικό ροζ μπικίνι της, τα ξύλινα ψηλοτάκουνα τσόκαρα και το τεράστιο καπέλο της. Λίγα χρόνια αργότερα, στα ιστορικά πάρτι στις «9 Μούσες» (το μυθικό κλαμπ του ξενοδοχείου) η Παλόμα Πικάσο και η Λάιζα Μινέλι ξεφάντωναν παρέα με τη «χρυσή» αθηναϊκή νεολαία της εποχής, ηθοποιούς, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές - όπως τη Ζωή Λάσκαρη, τον Φιλήμονα, την Ελλη Στάη και τον Ηλία Ψινάκη.
Τα τρανταχτά ονόματα όμως δεν τελειώνουν σε αυτές τις χρυσές εποχές των 60’s και των 70’s. Το νεότερο πελατολόγιο του Αστέρα περιλαμβάνει τον Πιρς Μπρόσναν, τους Scorpions, την Κάρμεν Ελέκτρα, την Ορνέλα Μούτι, τον Αϊρτον Σένα, την Γκρέτα Σκάκι, την Τζέσι Νόρμαν, τον Σάσα Μπάρον Κοέν, τον Τζιάνι Μπούλγκαρι, τον -φιλικό και πολύ κοινωνικό- Βιτόριο Μισόνι (πριν από τη δραματική εξαφάνισή του) και τους Dean και Dan - Dsquared. Ο Μαραντόνα έχει επισκεφθεί δύο φορές το ξενοδοχείο, ο Πελέ άλλη μία -το ίδιο και Μισέλ Πλατινί. Πιο τακτικοί επισκέπτες είναι ο Κριστιάν Καρεμπέ και ο Ροναλντίνιο. Πρόσφατα μάλιστα στην προεδρική σουίτα του «Αρίωνα» έμεινε και η σταρ της ποπ Lady Gaga.
Από τα καλύτερα της Μεσογείου
Από το 1959 ο Αστέρας δεσπόζει στην πευκόφυτη πλαγιά πάνω από τον κόλπο του Λαιμού της Βουλιαγμένης. Μια ειδυλλιακή χερσόνησος, μέσα στο πράσινο, δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Η ιστορία του Αστέρα ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’60, σε 300 πευκόφυτα στρέμματα, στον Λαιμό της Βουλιαγμένης, ακριβώς στην καρδιά της αθηναϊκής Ριβιέρας.
Η έκταση αγοράστηκε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή από την Εκκλησία, με σκοπό να κατασκευάσει το καλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μεσόγειο. Μέσα στην πλαζ βρίσκονται τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού, του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και λέγεται ότι αποκαλύφθηκε το 1924 από παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έσκαβαν στην παραλία. Ο ναός είναι σε στρατηγική θέση για τον έλεγχο της θάλασσας, αλλά και για τη σύνδεση με το μεγάλο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο.
Το 1961 ξεκίνησαν να λειτουργούν οι θρυλικές καμπάνες του Αστέρα (τα σημερινά bungalows), ενώ το 1966 δημιουργήθηκε η πρώτη σχολή θαλάσσιου σκι.
Οι περίφημες καμπάνες με τις ιδιωτικές τους παραλίες έγιναν αμέσως αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός της αθηναϊκής ελίτ, ενώ για αρκετούς επώνυμους έγιναν δεύτερη κατοικία. Καθώς η ζήτηση αυξανόταν, ξεκίνησε η ανέγερση του πρώτου πολυτελούς ξενοδοχείου «Arion Astir Palace», που εγκαινιάστηκε το 1967. Την κατασκευή του αριστοκρατικού «Αρίων» ανέλαβαν διάσημοι κατασκευαστές της εποχής, όπως ήταν ο Βουρέκας, ο Αντωνακάκης και άλλοι. Μοντέρνα και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, χειροποίητα έπιπλα -ειδική παραγγελία- και γνήσια έργα με τις υπογραφές των Μόραλη, Τσαρούχη, Μυταρά και Γύζη ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν το νέο ξενοδοχείο. Αργότερα, το 1980, εγκαινιάστηκε το δεύτερο ξενοδοχείο, με το όνομα «Ναυσικά» -μετονομάστηκε σε «Westin». Το τρίτο ξενοδοχείο, πιο ήσυχο και οικογενειακό, ήταν η «Αφροδίτη». Κατασκευάστηκε το 1984 στην άλλη άκρη της χερσονήσου, σε μοναδικό σημείο, και έγινε γνωστό για την ανεμπόδιστη θέα του στο Αιγαίο.