Μητροπολιτικό πάρκο Φαλήρου: Εγκρίθηκαν τα πρώτα 93 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής
Το προφίλ του Πάρκου
Στην τελική τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δημιουργία του πρότυπου πάρκου στον Φαληρικό Όρμο, μετά και την υπογραφή της σχετικής απόφασης για την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου από την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Eliza Ferreira. Το πάρκο, που εντάσσεται στο Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus, θα έχει έκταση 541 στρεμμάτων, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 370 εκατ. ευρώ.
Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε αρχικό ποσό 93 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για τη στήριξη της αναγέννησης του παραθαλάσσιου πάρκου. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2028.
Το πάρκο θα είναι ανοιχτό για το κοινό, δωρεάν, με πόρους που χρησιμοποιούνται για να γίνει η προκυμαία πιο ελκυστική και να μετατραπεί η περιοχή σε κόμβο δραστηριοτήτων. Θα κατασκευαστούν πισίνες, θεματικές παιδικές χαρές, χώροι εκδηλώσεων και ένα αθλητικό κέντρο. Ταυτόχρονα, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα επαναχρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Η στήριξη της ΕΕ θα βελτιώσει συνολικά την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι μπορούν, πλέον, να απολαμβάνουν τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και πολλές εγκαταστάσεις του πάρκου, όπως σημειώνει η Κομισιόν.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Eliza Ferreira, τόνισε ότι το πάρκο «θα αποτελέσει νέο αξιοθέατο και τουριστικό αξιοθέατο για την πόλη της Αθήνας. Ο χώρος πρασίνου θα συνδέει πολίτες όλων των ηλικιών και οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε αθλητικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Το έργο, που εμπνέεται από την πρωτοβουλία του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, θα αποτελέσει τέλειο παράδειγμα για το πώς οι αστικές επενδύσεις μπορούν να σχεδιαστούν με βιώσιμο, αισθητικό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο».
«Το επιτυχές αποτέλεσμα μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, αλλά δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε. Αντιθέτως, παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για δημοπράτηση του έργου εντός του έτους και έναρξη λειτουργίας του πάρκου έως το τέλος του 2028, στοχεύοντας στην περαίωση και των συνοδών έργων το ίδιο διάστημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Τόνισε επιπλέον ότι, «με συντονισμένες ενέργειες και συλλογική δουλειά η Περιφέρεια Αττικής γίνεται και πάλι αξιόπιστος εταίρος, όπως ακριβώς αρμόζει στο κύρος και στην αναπτυξιακή τροχιά, η οποία έχει συντελεστεί στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια».
Το προφίλ του Πάρκου – «Πράσινο» το 75%
Το νέο πρότυπο Μητροπολιτικό Πάρκο που θα δημιουργηθεί στον Φαληρικό Όρμο, συνολικής έκτασης 541 στρεμμάτων, υιοθετεί τις αρχές του νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, ενσωματώνοντας όλες τις τρέχουσες κατευθύνσεις της τέχνης και της επιστήμης όσον αφορά στην καινοτομία, την εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ, εναρμονιζόμενο παράλληλα με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Αττική, το οποίο θα αποτελέσει ένα εμβληματικό έργο όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Κυρίαρχα στοιχεία της φυσιογνωμίας του έργου, είναι η συμπερίληψη και η προσβασιμότητα χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, καθώς το πάρκο θα είναι φιλικό σε πεζούς και ποδηλάτες, σε ΑμεΑ και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα – ένας πνεύμονας πρασίνου με 2.900 δέντρα που θα φυτευτούν δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας, ιδανικός για ποικίλες δραστηριότητες για κάθε ηλικία.
Το πάρκο θα προσφέρει 343 στρέμματα πρασίνου – που καλύπτουν το 75% της συνολικής του έκτασης – με πλούτο μεσαίων και μεγάλων δέντρων και πλήθος άλλων φυτών. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η εξασφάλιση της φυσικότητας, δηλαδή η δημιουργία ενός μεσογειακού φυσικού τοπίου, το οποίο θα προσφέρει ευνοϊκές μικροκλιματικές συνθήκες και φυσική σκίαση, με ουσιαστικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή, ακολουθώντας τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας. Επιπροσθέτως, η παρουσία υδροβιότοπου δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ζωής στις νέες νησίδες που θα υπάρχουν στο τμήμα του Πάρκου που θα βλέπει στη θάλασσα.
Παράλληλα με τον φυσικό πλούτο, το υπόλοιπο 25% του πάρκου θα προσφέρεται για ήπιες πολιτιστικές δράσεις σε χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων, θερινό κινηματογράφο, υπαίθριους χώρους εκθέσεων, καθώς και για αθλητικές δραστηριότητες, με γήπεδα 5Χ5, πολυχώρους άσκησης, κολυμβητικές δεξαμενές, στεγασμένες εγκαταστάσεις κ.α. Επιπροσθέτως, θα φιλοξενούνται κοινωνικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς και στεγασμένους χώρους εστίασης, καθώς και ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά, εκπαιδευτικού και θεματικού χαρακτήρα, όπως θεματικές παιδικές χαρές, χώροι παιχνιδιών και 3D κατασκευών, παιχνίδι με την άμμο κ.α.