Υποχρεωτικά για 150.000 επιχειρήσεις τα ψηφιακά τιμολόγια τον Δεκέμβριο - Τα πρόστιμα
Τα ψηφιακά δελτία αποστολής θα διασταυρώνονται αυτόματα με τα εκδοθέντα τιμολόγια,
Από την 1η Δεκεμβρίου περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις (από 25 κλάδους της οικονομίας) υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά δελτία αποστολής, τα οποία θα διαβιβάζονται αυτόματα στο myDATA και η εφορία θα γνωρίζει επ’ ακριβώς από πού ξεκινάει μία αποστολή και πού πηγαίνει.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα ψηφιακά δελτία αποστολής θα διασταυρώνονται αυτόματα με τα εκδοθέντα τιμολόγια, ενώ οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν άμεσα τη διακίνηση των αγαθών. Oπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα για τις επιχειρήσεις, καθώς απλοποιούνται οι διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ένα σημαντικό βήμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Στην πρώτη φάση του εγχειρήματος, η οποία ξεκινάει σε 17 ημέρες, η χρήση του ψηφιακού δελτίου αποστολής καθίσταται υποχρεωτική για επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 200.000 ευρώ, καθώς και για επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών υλικών, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιοκάρπου και ελαιολάδου.
Τα πρόστιμα
Εφόσον από την 1η Δεκεμβρίου δεν έχει εκδοθεί ψηφιακό δελτίο αποστολής, θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Από την 1η Απριλίου 2025 το ψηφιακό δελτίο αποστολής υποχρεωτικά επεκτείνεται σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής. Παράλληλα, από την 1η.1.2026 και εφεξής διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών που διενεργούνται από το Δημόσιο, τις περιφέρειες, τους δήμους και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για τις δραστηριότητες ή πράξεις τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία.
Οι εξαιρέσεις
Από την εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:
• Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ) και δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων (παρ. 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ).
• Διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.
• Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.
• Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.
• Διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας.