Ευάγγελος Μυτιληναίος: Εντός του Δεκεμβρίου η πιλοτική πρεμιέρα για την επένδυση "μαμούθ" στη Σίδνο

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Εντός του Δεκεμβρίου η πιλοτική πρεμιέρα για την επένδυση "μαμούθ" στη Σίδνο

Οι δύο προβλέψεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου για τα ενεργειακά

Τη λειτουργία πιλοτικής μονάδας επεξεργασίας σκραπ στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ο πρόεδρος του ομίλου Melten, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της βιομηχανικής σύναξης που συγκάλεσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην Εθνική Πινακοθήκη, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η αρχική επένδυση της νέας μονάδας ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ και ότι κανονική λειτουργία της θα απαιτήσει μεγαλύτερες επενδύσεις.

Η πιλοτική λειτουργία στη Σίνδο θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου Δεκέμβρη.

Αναφερόμενος στην παραγωγή γαλλίου, ο πρόεδρος του ομίλου Melten είπε ότι ο όμιλος δεν είναι ακόμη έτοιμος για την παραγωγή και επεξεργασία, αλλά φάνηκε βέβαιος ότι η εταιρεία μπορεί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΕΕ και για την κάλυψη του 100% των αναγκών της Ευρώπης.

Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε τη ριζική αλλαγή πλεύσης της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις αμυντικές επενδύσεις. Οι ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες (EBRD, ΕΙΒ) πλέον είναι ανοικτές να χρηματοδοτήσουν αμυντικές επενδύσεις, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Υπό αυτήν την προοπτική, ο ίδιος δεν θα δίσταζε να ενεργοποιήσει νέες μονάδες παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού στη χώρα.

Οι δύο προβλέψεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου για τα ενεργειακά

Τέλος, αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο πρόεδρος της Melten έκανε δύο προβλέψεις.

Πρώτον, ότι το target model της ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αλλαγή του, και ότι η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς βρίσκεται σε μια ισορροπία τρόμου προσφοράς και ζήτησης, η οποία μπορεί εύκολα να διαταραχθεί από πολλούς παράγοντες.

Υπενθυμίζεται ότι προ ενός μηνός, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε ξανακρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, υποστηρίζοντας στο Back to Business Dinner του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου ότι «στη METLEN είχαμε τη διορατικότητα να αναγνωρίσουμε αυτήν τη συνεργία νωρίς, μετασχηματίζοντας τη δομή μας γύρω από ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Ενέργειας και Μετάλλων. Αυτή η στρατηγική μάς έκανε πιο ανθεκτικούς στις προκλήσεις της απανθρακοποίησης και της αστάθειας της αγοράς, επιτρέποντάς μας να πρωτοστατήσουμε ως ο μεγαλύτερος κάθετος παραγωγός αλουμινίου στην Ευρώπη. Η ανθεκτικότητα αυτή μας επέτρεψε να διαπρέψουμε ακόμη και σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, αλλά για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι απαιτούνται ρεαλιστικά σχέδια και αποφάσεις. Η έλλειψη χρηματοδότησης για μεγάλες επενδύσεις καθαρής ενέργειας αποτελεί ένα κρίσιμο εμπόδιο, που πρέπει να ξεπεραστεί. Τα ενεργειακά δίκτυα, που είναι κρίσιμα για την υποστήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χρειάζονται σημαντικές αναβαθμίσεις και αυτή η πρόκληση έχει διεθνείς διαστάσεις.

Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε την ανάγκη για έξυπνες πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα καταστήσουν την Ευρώπη ξανά ανταγωνιστική σε έναν ολοένα και πιο σκληρό παγκόσμιο οικονομικό στίβο, όπως για παράδειγμα έγινε στις ΗΠΑ μέσω του Inflation Reduction Act, που στηρίζει τη βιομηχανία και την οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των πολιτών. Η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από την εύρεση αξιόπιστων λύσεων, που θα ωφελήσουν όλους. Οφείλουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές που συνδυάζουν την περιβαλλοντική ευθύνη με την οικονομική ανάπτυξη, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ