Ευάγγελος Μυτιληναίος: Οι προτάσεις Ντράγκι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Οι προτάσεις Ντράγκι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία

Θετική στάση απέναντι στην έκθεση Draghi πήρε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος διατελεί και πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σε αντίθεση με τις περισσότερες “προτάσεις” από θεωρητικούς οικονομολόγους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό από την πραγματικότητα, και τους οικονομολόγους της βιομηχανικής παραγωγής, πολλές από τις συστάσεις της έκθεσης του κ. Draghi θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη βιομηχανία στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει δυσκολίες, κατά κύριο λόγο επειδή αγγίζει και τα κόστη».

Ο κ. Μυτιληναίος είπε επίσης: «Μεταξύ άλλων, το κείμενο εξετάζει με αποφασιστικότητα μέτρα και στοχευμένα πλαίσια για ενεργοβόρες βιομηχανίες (συμπεριλαμβανομένων αυτών των οποίων βασικός παράγοντας παραγωγής είναι η ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες παραβλέπονται ή και αποδοκιμάζονται επί χρόνια από τους αρμόδιους της χάραξης πολιτικής), βιομηχανίες κρίσιμων μετάλλων, αγορών ηλεκτρισμού & δίκτυα, καθώς και άμυνα. Κυρίως, οι προτάσεις της έκθεσης ζητούν επαναξιολόγηση του παγιωμένου σκεπτικού της εναντίωσης στην ανάπτυξη (και στη βιομηχανία), το οποίο μας έχει οδηγήσει εκεί που βρισκόμαστε σήμερα».

Τέλος, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε για άλλη μια φορά ότι «εάν αντιμετωπίσουμε το τεράστιο (και σε ορισμένες περιπτώσεις δομικό) χάσμα κόστους παραγωγής με άλλες δικαιοδοσίες, το οποίο οφείλεται ιδίως στη ρύθμιση και την πολιτική, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας της Ευρώπης και την κοινωνική ευημερία».

H ανάρτησή στο LinkedIn, του ΕυάγγελουΜυτιληναίου

Η πολυαναμενόμενη Έκθεση Ντράγκι για την αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης είναι έτοιμη και αποτελεί επείγουσα έκκληση για πολύ συγκεκριμένη δράση. Ευτυχώς, η έκθεση δεν περιέχει απλώς μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των προβλημάτων και συμπεράσματα υψηλού επιπέδου, αλλά κάνει και το βήμα παραπάνω, προτείνοντας συγκεκριμένες και τομεακές λύσεις.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες «προτάσεις» των θεωρητικών οικονομολόγων των Βρυξελλών, οι οποίοι έχουν προ πολλού απομακρυνθεί από την πραγματικότητα και τα οικονομικά της βιομηχανικής παραγωγής, πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης του κ. Ντράγκι θα έχουν θετική απήχηση στη δοκιμαζόμενη βιομηχανία της Ευρώπης, όχι μόνο επειδή αγγίζουν το κόστος.

Θα καλέσω όλους να διαβάσουν διεξοδικά την ολοκληρωμένη «εμπεριστατωμένη ανάλυση & συστάσεις» πριν σπεύσουν να «συνοψίσουν» και να υπεραπλουστεύσουν. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει την έκθεση αυτή ως μια παροδική φωτοβολίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, το κείμενο εξετάζει καίρια μέτρα και στοχευμένες έννοιες για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροβόρων, οι οποίες παραβλέπονται ή και αποδοκιμάζονται από τους φορείς χάραξης πολιτικής εδώ και χρόνια), τις κρίσιμες πρώτες ύλες, τις αγορές και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και την άμυνα- το σημαντικότερο είναι ότι οι προτάσεις της έκθεσης απαιτούν την επανεξέταση μιας μακροχρόνιας αντι-αναπτυξιακής (και αντι-βιομηχανικής) νοοτροπίας, η οποία μας οδήγησε εκεί που βρισκόμαστε σήμερα.

Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, με την ιδιότητά μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και επίσης ως Πρόεδρος της Eurometaux (European Metals Association) τα τελευταία δύο χρόνια -και είναι ελπιδοφόρο ότι η κατανόηση είναι κοινή- αν αντιμετωπίσουμε το τεράστιο (και σε ορισμένες περιπτώσεις δομικό) χάσμα κόστους παραγωγής με άλλες δικαιοδοσίες, που προκαλείται κυρίως από τη ρύθμιση και την πολιτική, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ