Τιτάν: Νέα υψηλά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 "βλέπει" η ΑΧΙΑ

 Τιτάν: Νέα υψηλά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 "βλέπει" η ΑΧΙΑ

Η ζήτηση στις ΗΠΑ έχει διατηρήσει σταθερά επίπεδα παρά τις κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του έτου

Αύξηση των πωλήσεων κατά 2,8% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αναμένει η AΧΙΑ ότι θα καταγράψει η εταιρεία Titan Cement και θα διαμορφωθούν σε 659 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση της η επενδυτική εταιρεία προβλέπει ότι τα EBITDA θα κινηθούν κατά 19,7% υψηλότερα σε ετήσια βάση στα 160,3 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τα καθαρά κέρδη στα 77 εκατ. ευρώ έναντι 66,6 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του 23.

Για το πρώτο εξάμηνο του 24, η AΧΙΑ προβλέπει αύξηση της πάνω γραμμής των αποτελεσμάτων (έσοδα) κατά 4,4% σε ετήσια βάση στα 1.282,7 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 12% σε ετήσια βάση στα 270,1 εκατ. ευρώ και τ καθαρά κέρδη στα 129,5 εκατ. ευρώ (+16,8% σε ετήσια βάση).

Αναφορικά με συγκεκριμένες περιοχές η AΧΙΑ σημειώνει τα ακόλουθα:

Η ζήτηση στις ΗΠΑ έχει διατηρήσει σταθερά επίπεδα παρά τις κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του έτους και τη μείωση της ζήτησης νέων οικιστικών έργων ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντος των υψηλών επιτοκίων. Για το σκοπό αυτό, προβλέπει ότι τα έσοδα στην περιοχή για το τρίμηνο θα φτάσουν τα 389,2 εκατ. ευρώ (+4,4% σε ετήσια βάση). Όσον αφορά την κερδοφορία, η σύγκριση το τρίμηνο είναι ευνοϊκή καθώς η συντήρηση των εργοστασίων στις ΗΠΑ φέτος πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο έναντι του 2ου τριμήνου του 2023, ενώ οι προσπάθειες ψηφιοποίησης και βελτιστοποίησης logistics του ομίλου βοηθούν στην περαιτέρω λειτουργική αποτελεσματικότητα, οδηγώντας μας να εκτιμήσουμε EBITDA στα 92,9 εκατ. ευρώ (+34,3% σε ετήσια βάση).

Η ελληνική αγορά

Η ισχυρή δυναμική της ελληνικής αγοράς συνεχίστηκε το β’ τρίμηνο του 2024, με τη ζήτηση τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα να παραμένει σταθερή (έργα υποδομής). Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,9% για το τρίμηνο στα 109,6 εκατ. ευρώ, με σταθερή ζήτηση για προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η κερδοφορία, ωστόσο, αναμένεται να επηρεαστεί από το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέες συμβάσεις υψηλότερων τιμολογίων, με το περιθώριο EBITDA της περιοχής να μειώνεται στο 17,5% έναντι 18,2% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αναμένεται μείωση της πίεσης κόστους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συνολικά,η AXIA αναμένει EBITDA, ελαφρώς υψηλότερα το τρίμηνο κατά 1,7% σε ετήσια βάση στα 19,1 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2023.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναμένει μέτρια ανάπτυξη ανώτατης γραμμής με τα έσοδα να αυξάνονται το β’ τρίμηνο κατά 4,8% σε ετήσια βάση στα 116,7 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως την αύξηση του όγκου. Η αύξηση της κερδοφορίας φαίνεται εντονότερη υποβοηθούμενη από τη συνεχιζόμενη χαλάρωση του ενεργειακού κόστους και την υψηλότερη χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Το περιθώριο EBITDA φαίνεται να αυξάνεται στο 38,3% έναντι 37,7% το β’ τρίμηνο του 23, με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 44,7 εκατ. ευρώ (+6,5% σε ετήσια βάση).

Στην Αίγυπτο, προβλέπει ότι το φαινόμενο της υποτίμησης θα διατηρήσει μια καθοδική πίεση στην κορυφαία γραμμή, σε συνδυασμό με αυξήσεις στην πλευρά του κόστους, ενώ οι όγκοι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Στην Τουρκία, από την άλλη, οι όγκοι παραμένουν σταθεροί καθώς οι κατασκευαστικές τάσεις συνεχίζονται θετικά μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα τον τελευταίο χρόνο, μετριάζοντας έτσι τον αρνητικό αντίκτυπο της Αιγύπτου στην περιοχή. Συνολικά, προβλέπει ότι οι πωλήσεις από την αγορά της Ανατολικής Μεσογείου θα συρρικνωθούν το β’ τρίμηνο κατά 18,6% σε ετήσια βάση στα 43,6 εκατ. ευρώ, με EBITDA στα 3,5 εκατ. ευρώ (-9,8% σε ετήσια βάση).

Κάτω από τη γραμμή EBITDA, υπολογίζει αποσβέσεις ύψους 39,1 εκατ. ευρώ και αναμένει καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 13 εκατ. ευρώ έναντι 9,3 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του 23. Τα καθαρά κέρδη το 2ο τρίμηνο του 24 προβλέπει να διαμορφωθούν σε 77 εκατ. ευρώ έναντι 66,6 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του 23.

Όσον αφορά το α’ εξάμηνο του 2024, οι πωλήσεις του ομίλου εμφανίστηκαν υψηλότερες κατά 4,4% σε ετήσια βάση στα 1,229 δισ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA να αυξάνεται περίπου 140 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση στο 21,1%, οδηγώντας σε EBITDA 270,1 εκατ. ευρώ (+12 % σε ετήσια βάση). Τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο του αναμένεται να διαμορφωθούν στα 129,5 εκατ. ευρώ έναντι 110,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 23ου.

Στις 31 Ιουλίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Η Titan Cement αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου του 24ου τριμήνου την Τετάρτη 31 Ιουλίου, πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 14:00 ώρα Ελλάδας έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. Στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει την δημοσίευση των αποτελεσμάτων, αναμένεται να δοθεί προσοχή σε τυχόν πιθανές εξελίξεις σχετικά με την εισαγωγή στις ΗΠΑ της θυγατρικής του ομίλου Titan America, καθώς και τις προοπτικές ζήτησης στις διάφορες περιοχές και πιθανές πρωτοβουλίες τιμολόγησης σε συγκεκριμένες αγορές. Στο επίκεντρο θα πρέπει επίσης να είναι η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση καθώς και τα έργα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ομίλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ