Cosmote: Οι επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς που χτίζουν το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας

Cosmote: Οι επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς που χτίζουν το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας

Η COSMOTE, προχωράει δυναμικά την επέκταση της υποδομής, εγκαθιστώντας μέσα στο 2024 δίκτυο οπτικών ινών σε επιπλέον 32 δήμους σε όλη τη χώρα.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του να έχουν όλοι πρόσβαση στις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής, η COSMOTE, μέλος του Ομίλου Telekom, επενδύει εντατικά σε δίκτυα Νέας Γενιάς, αναπτύσσοντας υποδομές που δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης. Η COSMOTE είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, με τις επενδύσεις της να ξεπερνούν τα €5 δισ. την περασμένη δεκαετία, ενώ υλοποιεί επενδυτικό πλάνο άνω των €3 δισ. μέχρι το 2027, κυρίως για την ανάπτυξη δικτύων Fiber To The Home (FTTH) και 5G. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές, με την COSMOTE να χτίζει σταθερά το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας.

Η υποδομή Fiber To The Home έφθασε σε επιπλέον 32 δήμους της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά στο FTTH, η COSMOTE, προχωράει δυναμικά την επέκταση της υποδομής, εγκαθιστώντας μέσα στο 2024 δίκτυο οπτικών ινών σε επιπλέον 32 δήμους σε όλη τη χώρα. Η COSMOTE αποτελεί, μάλιστα, τον μεγαλύτερο πάροχο δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, έχοντας κατασκευάσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας.

Τα νέα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μέσα από αυτή την επέκταση θα έχουν μέσω του COSMOTE Fiber πρόσβαση σε FTTH, βρίσκονται σε δήμους των νομών: Αττικής (δήμοι Καλλιθέας, Κορωπίου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, Σπάτων-Αρτέμιδος), Βοιωτίας (δήμος Θήβας), Κέρκυρας (δήμος Κέρκυρας), Ροδόπης (δήμος Κομοτηνής), Κορίνθου (δήμος Κορίνθου), Ρεθύμνου (δήμος Ρεθύμνου), Ξάνθης (δήμος Ξάνθης), Δωδεκανήσων (δήμος Ρόδου), Τρικάλων (δήμος Τρικάλων), Λασιθίου (δήμος Αγίου Νικολάου), Αιτωλοακαρνανίας (δήμοι Αγρινίου, Ναυπάκτου), Εύβοιας (δήμος Χαλκίδας), Θεσσαλονίκης (δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Δέλτα), Αργολίδας (δήμος Άργους), Αχαΐας (δήμος Αιγίου), Γρεβενών (δήμος Γρεβενών), Ημαθίας (δήμος Νάουσας), Καρδίτσας (δήμος Καρδίτσας), Κιλκίς (δήμος Κιλκίς) και Πέλλας (δήμοι Γιαννιτσών, Έδεσσας).

Η COSMOTE συνεχίζει δυναμικά την επέκταση του δικτύου FTTH μέχρι να καλύψει τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Σήμερα, πρόσβαση σε FTTH μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα, έχουν πάνω από 3,270 εκατ. ιδιώτες κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ταχύτητες έως και 10Gbps για πρώτη φορά

Παράλληλα με την εντατική επένδυση στην επέκταση του COSMOTE Fiber, που έχει παρουσία σε πάνω από 150 δήμους σε όλη τη χώρα, η COSMOTE επενδύει και στη συνεχή αναβάθμισή του.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα υλοποίησε πιλοτικό έργο μέσα από το οποίο, επιλεγμένοι χρήστες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Χαλάνδρι, Μαρούσι, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Χολαργό και Παπάγου απολαμβάνουν μέσω οπτικών ινών, ταχύτητες σταθερού internet έως και 10Gbps, δηλαδή 10 φορές υψηλότερες από τις ήδη εμπορικά διαθέσιμες.

Σε εξέλιξη το έργο UFBB

Στο πλαίσιο υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου, η COSMOTE αναπτύσσει την υποδομή FTTH και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, σε συνέχεια της υπογραφής Σύμβασης Σύμπραξης με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband». Με την ολοκλήρωση του έργου, 350.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε υπερυψλές ταχύτητες ίντερνετ. Η κατασκευή του δικτύου έχει ξεκινήσει, με τις εργασίες αυτή τη στιγμή να είναι σε εξέλιξη σε περιοχές των νομών Δράμας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Χανίων και Αττικής. Το έργο αποτελεί μία ακόμα μεγάλη επένδυση της COSMOTE για την ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο των Προγραμμάτων «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ» 2021-2027 και «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» 2014-2022.

Η COSMOTE φέρνει πρώτη στην Ελλάδα το 5G Stand-Alone

Εκτός από το δίκτυο σταθερής, η COSMOTE επενδύει και εξελίσσει συνεχώς και το δίκτυο κινητής.

Έτσι, για μια ακόμα φορά, η εταιρεία έκανε πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση δικτύου που βασίζεται στην τεχνολογία 5G Stand-Alone (SA). Το COSMOTE 5G+ αποτελεί την εξέλιξη του δικτύου κινητής COSMOTE, που θα προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες, φέρνοντας τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις, πιο κοντά στην Κοινωνία των Gigabit.

Η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου COSMOTE 5G+ βρίσκεται ήδη στο 50% και θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να φτάσει το 60% έως το τέλος του 2024. Πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G+ έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως προγράμματος φωνής (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Προϋπόθεση είναι να διαθέτουν συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE 5G+ και να βρίσκονται σε περιοχή με κάλυψη δικτύου COSMOTE 5G+.

Πάνω από 99% έφτασε η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G

Παράλληλα, το COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο 5G δίκτυο της χώρας, το οποίο πρώτο έφερε στην Ελλάδα η COSMOTE, ξεπέρασε σε πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη το ποσοστό 99%, με την COSMOTE να πετυχαίνει νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα τον στόχο της.

Κορυφαίες διακρίσεις για το δίκτυο κινητής COSMOTE

Το δίκτυο της COSMOTE έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του, την ταχύτητα και τις υψηλές επιδόσεις του.

Το 2024 έλαβε για 10η συνεχή χρονιά την πιστοποίηση «Best in Test», από τον ανεξάρτητο οργανισμό μετρήσεων τηλεπικοινωνιακών δικτύων umlaut. Πρόκειται για μια επίδοση που μόλις τρία δίκτυα παγκοσμίως έχουν καταφέρει για δέκα συναπτά έτη. Σημειώνεται ότι το δίκτυο COSMOTE πέτυχε την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα συνολικά, αλλά και στις επιμέρους αξιολογήσεις των υπηρεσιών mobile data και φωνής.

Παράλληλα, η COSMOTE βραβεύτηκε ως το «το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα» για 8η συνεχόμενη χρονιά σύμφωνα με το Speedtest® της Ookla®, την πρώτη εταιρεία παγκοσμίως για μετρήσεις mobile internet. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, η COSMOTE διατήρησε την ισχυρή θέση της σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με τους συνδρομητές της να απολαμβάνουν κατά μέσο όρο σχεδόν διπλάσιες ταχύτητες download.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ