Eurobank Equities για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανεβάζει τον πήχη στα 20 ευρώ μετά το deal με τη Masdar

Eurobank Equities για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανεβάζει τον πήχη στα 20 ευρώ μετά το deal με τη Masdar

Αναφορικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση, που προβλέπει το deal μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Masdar, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι θα προσελκύσει σημαντική συμμετοχή

Σε αύξηση της τιμής στόχου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε η Eurobank Equities, στον απόηχο της ιστορικής συμφωνίας για την πώλησή της στην Masdar, τον ενεργειακό κολοσσό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η χρηματιστηριακή ανέβασε τον πήχη στα 20 ευρώ, από 18 ευρώ προηγουμένως.

Ωστόσο, υποβάθμισε τη σύσταση σε hold (διακράτηση) από buy (αγορά). Η μείωση της αξιολόγησης οφείλεται σε λόγους αποτίμησης, αναφέρει η Eurobank Eq., τονίζοντας πως η μέχρι πρότινος μητρική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είναι ο μεγάλος κερδισμένος από το deal λόγω της σημαντικής εισροής μετρητών.

Αναφορικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση, που προβλέπει το deal μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Masdar, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι θα προσελκύσει σημαντική συμμετοχή τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες επενδυτές, καθώς η προσδοκία για την εν λόγω συναλλαγή ήταν ουσιαστικά η βασική κινητήρια δύναμη που οδήγησε στην άνοδο της μετοχής από <14 ευρώ στις αρχές του 2022 σε >20 ευρώ στα μέσα του 2023 και >18 πρόσφατα.

«Αν και ο μεγάλος κατακερματισμός του ελεύθερου χαρτοφυλακίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προσθέτει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στο έργο της συσσώρευσης >90% των μετοχών (όριο συμπίεσης), η ελκυστική ευκαιρία εξόδου που παρουσιάζει η συμφωνία είναι πιθανό να αποδειχθεί τελικά ο κυρίαρχος παράγοντας της απόφασης των επενδυτών», επισημαίνει η Eurobank Equities.

Επιπλέον, μειώνει τις προβλέψεις της για να ευθυγραμμιστεί με το επικαιροποιημένο guidance της διοίκησης (EBITDA FY’24e στα c€210 εκατ., EBITDA FY’26e στο υψηλότερο σημείο του guidance στα c€260 εκατ.). Αυξάνει, ωστόσο, την τιμή στόχο στα 20 ευρώ (από 18 ευρώ), αποδίδοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην «πλήρη» μελλοντική αξία του ομίλου (στο 80% από 50% προηγουμένως) υπό το πρίσμα της συμφωνίας που ανακοινώθηκε. Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities μειώνει τη σύστασή της σε hold από buy για λόγους αποτίμησης.

«Με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να είναι πιθανό ότι θα επανεκτιμηθεί υψηλότερα προς την τιμή προσφοράς, αναμένουμε ότι ο μητρικός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα είναι ο κύριος ωφελημένος από τη συναλλαγή, δεδομένης της σημαντικής εισροής μετρητών από τη συμφωνία», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ