Motor Oil: «Πράσινο φως» στο μέρισμα - ρεκόρ 1,8 ευρώ ανά μετοχή - Το μήνυμα Βαρδινογιάννη

Motor Oil: «Πράσινο φως» στο μέρισμα - ρεκόρ 1,8 ευρώ ανά μετοχή - Το μήνυμα Βαρδινογιάννη

«Στρατηγική η συμμαχία μας με τη ΔΕΗ στο υδρογόνο»

«Πράσινο φως» στο μέρισμα για την περσινή οικονομική χρήση, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει δώσει η Motor Oil από την εποχή εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, έδωσε η ετήσια Γενική Συνέλευση του ενεργειακού Ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι το μέρισμα είναι 1,80 ανά μετοχή, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 199,4 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη δοθεί προμέρισμα 0,40 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο μέρισμα χρήσης (1,4 ευρώ ανά μετοχή) η ημερομηνία αποκοπής έχει καθοριστεί για την Τετάρτη, 26 Ιουνίου.

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας, για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για την παραγωγή, πώληση και διανομή υδρογόνου, προηγμένων καυσίμων και μεθανόλης. Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil μαζί με την ΤΕΡΝΑ κατασκευάζουν στην Κομοτηνή μία μονάδα παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ έχει συστήσει κοινοπραξία με τη ΔΕΗ (Hellenic Hydrogen) για τη δραστηριοποίηση στον κλάδο του υδρογόνου.

«Το πράσινο υδρογόνο αφορά κυρίως το μέλλον, η στρατηγική συμμαχία με την ΔΕΗ μας δίνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, το σε ποιες χρήσεις θα χρησιμοποιηθεί το υδρογόνο θα κριθεί από το κόστος», σημείωσε ο Ιωάννης Βαρδινογιάννης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

«Η ενέργεια έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Μετά από μισό αιώνα ιστορίας, εξέλιξης και πρωτοπορίας, η Motor Oil καλείται να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Έχουμε τεράστια ευθύνη μπροστά μας να υλοποιήσουμε ταχύτατα τις επενδύσεις που σχεδιάσαμε και πραγματοποιούμε τα τελευταία 5 χρόνια. Η εξέλιξη πρέπει να γίνει μέσα σε πλαίσιο ασφάλειας και ισορροπίας, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σαν Όμιλος στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, πρωτοπορώντας», σημείωσε στη Γενική Συνέλευση ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

Όσον αφορά τα σημαντικά γεγονότα της περσινής οικονομικής χρήσης, ο κ. Τζαννετάκης επισήμανε πως το 2023 ιδρύθηκε η Hellenic Hydrogen, για ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Επίσης, τον Μάρτιο η μετοχή του Ομίλου εισήχθη στον MSCI Greece, ενώ τον επόμενο μήνα έγινε η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Θαλή.

Το διάστημα Μάιος – Ιούλιος πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη συντήρηση στο διυλιστήριο της Κορίνθου. Παράλληλα το 2023 ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά λειτουργίας του συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, μίας επένδυσης πάνω από 320 εκατ. που τα οικονομικά της επέτρεψαν να αποπληρωθεί άμεσα. Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 75% της Unagi, η οποία κατέχει έργα ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 1,9 MW. Το μερίδιο της Motor Oil ανέρχεται σε περίπου 600 MW. Επίσης, πέρυσι ξεκίνησε η διαδικασία για την εξαγορά του υπόλοιπου 25% της «Άνεμος», η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, η Motor Oil ανακοίνωσε τη συμμετοχή της θυγατρικής της εταιρείας MORE με ποσοστό 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture) του οποίου μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 51% είναι η Alive Renewable Holding Limited. Η τελευταία είναι θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου εταιρείας PREMIER ENERGY PLC.

Η κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW που θα είναι συνδεδεμένοι με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18 MW και θα ευρίσκονται στην περιοχή της κομητείας Buzău στη Ρουμανία. H ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2025

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ