Αναστολή πτήσεων για τις μεγάλες αεροπορικές μετά την επίθεση στο Ισραήλ

Αναστολή πτήσεων για τις μεγάλες αεροπορικές  μετά την επίθεση στο Ισραήλ

  Περίπου το ένα τρίτο των πτήσεων στο Τελ Αβίβ ακυρώθηκε τη Δευτέρα - Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν προσοχή, αλλά δεν έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο του Ισραήλ στις πτήσεις

Μεγάλοι διεθνείς αερομεταφορείς ανέστειλαν ή μείωσαν τις πτήσεις τους από και προς το Τελ Αβίβ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι περιμένουν να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας.

Περίπου το 50% των προγραμματισμένων πτήσεων στο Τελ Αβίβ δεν πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και το ένα τρίτο των πτήσεων ακυρώθηκε τη Δευτέρα από τις 6:41 μ.μ. (1541 GMT) στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Flightradar24, έναν ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων.

Οι αμερικανικές United Airlines Delta Air Linesκαι American Airlines ανέστειλαν την Κυριακή τις απευθείας πτήσεις προς το Ισραήλ αφού η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να είναι προσεκτικές.

Πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν επίσης ακυρώσει πτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ryanair έως την Τετάρτη και της Norwegian Air που ακυρώνει τις πτήσεις της από την Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη προς το Τελ Αβίβ αυτή την εβδομάδα.

Ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ El Al ήταν η εξαίρεση, προσθέτοντας περισσότερες πτήσεις για να φέρει πίσω εφέδρους από όλο τον κόσμο για να βοηθήσει στη μεγαλύτερη κινητοποίηση της χώρας στην ιστορία.

Μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης σκότωσαν 700 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες στις επιθέσεις του Σαββάτου, την πιο θανατηφόρα τέτοια εισβολή εδώ και δεκαετίες, που ώθησαν το Ισραήλ σε αντίποινα σφυροκοπώντας τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

Το Kan TV του Ισραήλ τη Δευτέρα ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς έχει ανέλθει στους 800.

Ο τουριστικός τομέας του Ισραήλ, που οδηγείται από επισκέπτες της παραλίας και των πάρτι στο Τελ Αβίβ και ιστορικές περιηγήσεις σε τοποθεσίες όπως η Ιερουσαλήμ, πρόκειται να δεχθεί μεγάλο πλήγμα καθώς συσσωρεύονται ακυρώσεις πτήσεων. Ο τουρισμός αποτελεί το 3,6% της συνολικής απασχόλησης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Οι κρατήσεις τουρισμού ήταν 18% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα και αυξάνονταν νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys, αλλά δέχτηκαν πλήγμα λόγω της πολιτικής αναταραχής, ιδιαίτερα με τους Αμερικανούς τουρίστες.

Οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της FAA, της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αεροπορικής αρχής του Ισραήλ προέτρεψαν τις αεροπορικές εταιρείες να είναι προσεκτικές στον εναέριο χώρο της περιοχής, αλλά δεν σταμάτησαν να αναστείλουν τις πτήσεις.

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας του Ισραήλ ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να «επανεξετάσουν τις τρέχουσες πληροφορίες ασφάλειας και απειλών» εν μέσω της σύγκρουσης και άλλαξαν ορισμένες διαδρομές εναέριας κυκλοφορίας.

Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ εκτελούν συνήθως απευθείας δρομολόγια από μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, η Ουάσιγκτον και το Μαϊάμι.

Η United ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «οι πτήσεις της στο Τελ Αβίβ θα παραμείνουν σε αναστολή έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν την επανέναρξη» ενώ η American ακύρωσε τις πτήσεις της μέχρι την Παρασκευή.

Η Delta είπε ότι οι πτήσεις αυτή την εβδομάδα ακυρώθηκαν και η κατάσταση παρακολουθείται.

Μεταξύ των τριών αερομεταφορέων των ΗΠΑ, η United έχει τη μεγαλύτερη έκθεση. Κατά το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ αντιπροσώπευε το 1,9% της προγραμματισμένης παγκόσμιας χωρητικότητάς του, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters για τα στοιχεία της Cirium. Η American Airlines έχει τη χαμηλότερη έκθεση, με το Ισραήλ να αντιπροσωπεύει το 0,4% της παγκόσμιας χωρητικότητάς του την ίδια περίοδο.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών στις ΗΠΑ υποχώρησαν απότομα τη Δευτέρα, με τις Delta και American να υποχωρούν κατά 5,5% και τη United κατά 6%.

Στην Ευρώπη, η Air France και η Φινλανδική Finnair ανέστειλαν τις απευθείας πτήσεις.

Η βρετανική easyJet διέκοψε τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ την Κυριακή και τη Δευτέρα και θα προσαρμόσει τους χρόνους των πτήσεων τις επόμενες ημέρες.

Ο ουγγρικός αερομεταφορέας προϋπολογισμού Wizz Air ακύρωσε πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας.

"Η Wizz Air είναι ο πιο επηρεασμένος όμιλος με τις δραστηριότητές του να αντιπροσωπεύουν περίπου το 9,4% της συνολικής χωρητικότητας του Ισραήλ τον Οκτώβριο και... αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,3% των συνολικών δρομολογίων του αερομεταφορέα", δήλωσε η ιρλανδική χρηματιστηριακή Goodbody.

Ο όμιλος Lufthansa επίσης μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που εκτίθενται περισσότερο στο Ισραήλ σύμφωνα με το Goodbody, ακύρωσε πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ μέχρι τη Δευτέρα.

Ο TAP της Πορτογαλίας ανέστειλε τις πτήσεις μέχρι τη Δευτέρα και πρόσφερε επιστροφές χρημάτων ή επαναπρογραμματισμό χωρίς επιπλέον κόστος.

Η Virgin Atlantic θα συνεχίσει να εκτελεί ορισμένες πτήσεις, αλλά οι πελάτες θα μπορούσαν να κάνουν εκ νέου κράτηση ή να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ