Βρετανία: Η Rolls-Royce διεκεδικεί την κατασκευή πυρηνικών σταθμών

Βρετανία: Η Rolls-Royce  διεκεδικεί την κατασκευή πυρηνικών σταθμών


Η χώρα επιδιώκει να αυξήσει την πυρηνική της ισχύ στα 24 γιγαβάτ (GW) έως το 2050

Η Rolls-Royce και πέντε άλλες εταιρείες πέρασαν το πρώτο στάδιο του βρετανικού διαγωνισμού για την επιλογή κατασκευαστών μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR), ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Η Βρετανία επιδιώκει να αυξήσει την πυρηνική της ισχύ στα 24 γιγαβάτ (GW) έως το 2050 ως μέρος των προσπαθειών για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο της προβλεπόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έναντι περίπου 14% σήμερα.

Μεγάλα νέα πυρηνικά έργα με υψηλό αρχικό κόστος δυσκολεύτηκαν να προσελκύσουν χρηματοδότηση και η κυβέρνηση ελπίζει ότι ορισμένες παλαιότερες μονάδες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ένα στόλο SMR που μπορούν να κατασκευαστούν σε εργοστάσια με χαμηλότερο κόστος και ταχύτερη κατασκευή.

Η κυβέρνηση άνοιξε τον Ιούλιο έναν διαγωνισμό για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας με στόχο την ανάπτυξη έργων στη δεκαετία του 2030.

Η EDF, η GE-Hitachi Nuclear Energy International, η Holtec Britain, η NuScale Power και η Westinghouse Electric Company UK ήταν οι άλλες εταιρείες που επιλέχθηκαν για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας.


Η Rolls-Royce, της οποίας η κύρια δραστηριότητα είναι η κατασκευή κινητήρων για μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη, είναι η μόνη εταιρεία της οποίας η τεχνολογία SMR είναι υπό εξέταση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

«Η εξασφάλιση ενός εγχώριου συμβολαίου είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκλειδώσει το τεράστιο παγκόσμιο δυναμικό εξαγωγών της τεχνολογίας καθαρής ενέργειας μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου Rolls-Royce και Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος SMR Chris Cholerton.

Οι SMR μπορούν να κατασκευαστούν πιο γρήγορα και φθηνά από τους αντιδραστήρες μεγάλης κλίμακας, με εξαρτήματα αρκετά μικρά ώστε να μεταφέρονται σε φορτηγά και φορτηγίδες.


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού το συντομότερο δυνατό και ελπίζει να ανακοινώσει την άνοιξη του 2024 ποια από τις έξι εταιρείες θα υποστηριχθεί με συμβάσεις που θα ανατεθούν έως το καλοκαίρι του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ