Η Cisco εξαγοράζει την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Splunk για 28 δισ. δολάρια

  Η Cisco εξαγοράζει την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Splunk για 28 δισ. δολάρια

Η Cisco πρόσφερε 157 $ σε μετρητά για κάθε μετοχή της Splunk, που αντιπροσωπεύει premium 31% στην τελευταία τιμή κλεισίματος της εταιρείας.

Η Cisco Systems συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Splunk για περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια στη μεγαλύτερη συμφωνία της για να ενισχύσει την επιχείρηση λογισμικού της και να αξιοποιήσει την άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συμφωνία, η οποία είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική συναλλαγή του έτους, θα βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης της Cisco από τη μαζική επιχείρηση εξοπλισμού δικτύωσης, η οποία έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια από προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και από την επιβράδυνση της ζήτησης μετά την πανδημία.


«Αυτό που σας πείθει είναι ότι συγκεντρώνουμε δύο εταιρείες γύρω από την ασφάλεια και την παρατηρησιμότητα, που είναι δύο από τους πιο σημαντικούς τομείς για τους πελάτες μας και τομείς όπου είναι απίθανο να περικόψουν τις δαπάνες τους - μόνο και μόνο λόγω της κρισιμότητας αυτών των απειλών. " είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco Chuck Robbins σε συνέντευξή του στο Reuters.

Υπό τον Robbins, η Cisco προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια να μειώσει την παραδοσιακή της εξάρτηση από το υλικό και διπλασίασε τα στοιχήματά της σε λογισμικό και υπηρεσίες μέσω συμφωνιών.
Η Splunk είναι γνωστή για τα δυνατά της σημεία στον τομέα της παρατηρησιμότητας δεδομένων, η οποία βοηθά τις εταιρείες να παρακολουθούν τα συστήματά τους για κινδύνους κυβερνοασφάλειας και άλλες απειλές. Η εταιρεία λειτουργεί ένα μοντέλο τιμολόγησης με βάση τη συνδρομή για τους πελάτες.

Οι δύο εταιρείες είχαν συνομιλίες συγχώνευσης στο παρελθόν, αλλά αυτές οι συζητήσεις κατέρρευσαν, ανέφερε προηγουμένως το Reuters.
Η Cisco πρόσφερε 157 $ σε μετρητά για κάθε μετοχή της Splunk, που αντιπροσωπεύει premium 31% στην τελευταία τιμή κλεισίματος της εταιρείας.


Οι μετοχές της Splunk διαπραγματεύονταν με άνοδο άνω του 21% στα 145,04 δολάρια, κάτω από την τιμή προσφοράς των 157 δολαρίων, αντανακλώντας κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμιστικό έλεγχο. Οι μετοχές της Cisco υποχώρησαν κατά 4%.

Η Cisco με έδρα το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια έχει ήδη μια συνεργασία για την ασφάλεια δεδομένων με την Splunk, της οποίας οι περισσότεροι από 15.000 πελάτες περιλαμβάνουν πολλές εξέχουσες εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Intel και η Porsche.


Μετά από μια άνοδο της αύξησης των εσόδων πέρυσι σε σχεδόν 40%, η Splunk αντιμετώπισε μια επιβράδυνση της ζήτησης σε ολόκληρη τη βιομηχανία το 2023, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του σταθερού πληθωρισμού.

Η απόκτησή του θα επιταχύνει την αύξηση των εσόδων και την επέκταση του μεικτού περιθωρίου στη Cisco το πρώτο οικονομικό έτος μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, σύμφωνα με τις εταιρείες.

Ενώ η Cisco έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εξαγορές στο παρελθόν, η εξαγορά της Splunk είναι μακράν η μεγαλύτερη στην σχεδόν 40χρονη ιστορία της. Το 2012, η Cisco αγόρασε την εταιρεία λογισμικού τηλεόρασης NDS για 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2017 αγόρασε την εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού AppDynamics Inc για περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ