StanChart: Πουλά τον βραχίονα μίσθωσης αεροσκαφών στην AviLease έναντι 700 εκατ. δολ.

 StanChart: Πουλά τον βραχίονα μίσθωσης αεροσκαφών στην AviLease έναντι 700 εκατ. δολ.

Η AviLease με έδρα το Ριάντ, γνωστή και ως Aircraft Leasing Co, είναι εκμισθωτής αεροσκαφών που ανήκει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας

 

Η Standard Chartered ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πωλεί την παγκόσμια δραστηριότητα χρηματοδοτικής μίσθωσης αερομεταφορών στην AviLease από την τη Σαουδική Αραβία για 700 εκατομμύρια δολάρια, ως μέρος μιας προσπάθειας για τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων της.
Η συμφωνία έρχεται σε μια στιγμή που η τράπεζα εστιάζει σε επιχειρηματικούς τομείς όπου ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές της, καθώς προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους του 2024.
Η AviLease με έδρα το Ριάντ, γνωστή και ως Aircraft Leasing Co, είναι εκμισθωτής αεροσκαφών που ανήκει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.

Η StanChart ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι διερευνά επιλογές για τις παγκόσμιες δραστηριότητες χρηματοδότησης της αεροπορίας.
Η Standard Chartered Aviation Finance με έδρα το Δουβλίνο κατέχει και διαχειρίζεται περισσότερα από 120 αεροσκάφη και προσφέρει υπηρεσίες όπως αντιστάθμιση αεροπορικών καυσίμων, χρηματοδότηση χρέους και επαναληπτικό μάρκετινγκ αεροπλάνων που δεν χρειάζονται.

«Η πώληση της μίσθωσης Aviation Finance μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε εκείνους τους τομείς όπου διαφοροποιούμαστε περισσότερο», δήλωσε τη Δευτέρα ο Simon Cooper, Διευθύνων Σύμβουλος Corporate, Commercial & Institutional Banking και Europe & Americas της Standard Chartered.

Η εταιρεία αναμένει να καταγράψει κέρδος περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση και ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 θα αυξηθεί κατά περίπου 19 μονάδες βάσης.
Η επιχείρηση χρηματοδότησης της αεροπορίας της StanChart κατατάχθηκε ως ο 21ος μεγαλύτερος εκμισθωτής με βάση την αγοραία αξία των 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων του στόλου της στην κατάταξη του εκδότη Airfinance Journal για το 2022.

Η AviLease είναι από τις λίγες εταιρείες που έχει εγκρίνει το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) καθώς αναπτύσσεται βαθύτερα σε διάφορους τομείς.

Ο πρόεδρος της AviLease Fahad Al-Saif δήλωσε: «Η εξαγορά θα προωθήσει την AviLease και με τη σειρά της θα υποστηρίξει το αεροπορικό οικοσύστημα της Σαουδικής Αραβίας».
Η παγκόσμια επιχείρηση μίσθωσης αεροσκαφών αντιμετωπίζει προκλήσεις από τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, ακόμη και όταν η ζήτηση των αερομεταφορών ανακάμπτει.
Ο τομέας έχει υποστεί σημαντική εξυγίανση τα τελευταία χρόνια, με τις εταιρείες ιδιωτικών μετοχών να προσπαθούν να αγοράσουν μικρότερους εκμισθωτές και τους μεγάλους παίκτες να αυξάνουν το μέγεθος τους.
Η PIF ιδρύει την εταιρεία startup Riyadh Air για να εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την πρωτεύουσα του βασιλείου, η οποία έχει φιλοδοξίες να γίνει παγκόσμιος επιχειρηματικός κόμβος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ