US Steel: H φθηνή αποτίμηση την έκανε στόχο εξαγοράς

US Steel: H φθηνή αποτίμηση την έκανε στόχο εξαγοράς

Η αποτίμηση πλήττεται από τις δαπάνες κλιβάνου, την απειλή απεργίας αυτοκινήτων - Οι μνηστήρες στοιχηματίζουν στην αύξηση της ζήτησης χάλυβα στον τομέα της πράσινης ενέργειας

Η U.S. Steel Corp προσέλκυσε το ενδιαφέρον εξαγοράς μετά από βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης κλιβάνων και πιθανών τερματισμών παραγωγής αυτοκινήτων, που επηρέασαν την αποτίμησή της, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία με έδρα το Πίτσμπουργκ, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διερευνά τις επιλογές της εν μέσω προσφορών εξαγοράς από άλλους παράγοντες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Cleveland-Cliffs Inc και Esmark Inc. Το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι η ArcelorMittal SA (MT .LU) μελετούσε επίσης μια πιθανή προσφορά.

Πριν από την αποκάλυψη του ενδιαφέροντος εξαγοράς στις 13 Αυγούστου, οι μετοχές της U.S. Steel ήταν υποτιμημένες σε σύγκριση με πολλές από τις μεγάλες εταιρείες της. Η αγοραία αξία της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού δανεισμού, ισοδυναμούσε με 3,6 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη 12 μηνών προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA), σε σύγκριση με 5 φορές για το Cleveland Cliffs.

Δύο άλλοι ανταγωνιστές των ΗΠΑ, η Nucor Corp και η Steel Dynamics Inc, διαπραγματεύονται 6,9 φορές και 5,8 φορές, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Αυτή η έκπτωση, σε συνδυασμό με την επιθυμία να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς και να πραγματοποιηθούν συνέργειες κόστους, ώθησαν την Cleveland-Cliffs να προσεγγίσει την US Steel με μια προσφορά τον περασμένο μήνα και την Esmark να ακολουθήσει το παράδειγμά τους, ανέφεραν οι πηγές. Οι προσφορές αυτών των δύο εταιρειών αποτιμούν αμφότερες τον χάλυβα των ΗΠΑ 6,2 φορές το EBITDA του 2024, σύμφωνα με αναλυτές της RBC Capital Markets.

Η US Steel έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 - περίπου όσα σημείωσε σε καθαρά κέρδη το 2022 - στον εξοπλισμό της, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης κάποιων από τους παλιούς υψικάμινους της σε ηλεκτρικούς φούρνους τόξου (EAFs).

Σε αντίθεση με τις υψικάμινους, τα EAF δεν χρειάζεται να λειτουργούν με σταθερούς ρυθμούς, επιτρέποντάς τους να προσαρμόζονται στις διακυμάνσεις της ζήτησης χάλυβα. Τα EAF απελευθερώνουν επίσης πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τους υψικάμινους, μειώνοντας τις εκπομπές που προκαλούν θέρμανση του κλίματος.

Ενώ η επένδυση σε εξοπλισμό αναμένεται να αποδώσει μακροπρόθεσμα, έχει περιορίσει το ύψος του κεφαλαίου που μπορεί να επιστρέψει η US Steel στους μετόχους βραχυπρόθεσμα, κάτι που ήταν μια άλλη προτεραιότητα της εταιρείας. Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές μετοχών τα τελευταία δύο χρόνια.

Επίσης, επιβαρύνουν την U.S. Steel ανησυχίες για πιθανές απεργίες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, έναν σημαντικό πελάτη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνδικάτα αυτοκινήτων και τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ αυτή την εβδομάδα να αποτρέψουν τις απεργίες με μια νέα συμφωνία, πριν λήξουν τα συμβόλαιά τους τον επόμενο μήνα.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τέταρτο των αποστολών χάλυβα από τις εγκαταστάσεις της US Steel στη Βόρεια Αμερική το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας. Το Cleveland-Cliffs έχει παρόμοια έκθεση.

"Οι απεργίες της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ θα επηρέαζαν τους Cliffs και την U.S. Steel, ως χειριστές υψικάμινων, περισσότερο από τους παίκτες της EAF, επομένως αυτή μπορεί να ήταν απλώς η ευκαιρία για τον Cliffs να ασκήσει προσφορά για την U.S. Steel", έγραψαν οι αναλυτές του Jefferies σε ένα σημείωμα της 14ης Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ