Οι παραγωγοί καφέ και ζαχαρωτών αμφισβητούν τη νομοθεσία της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών

 Οι παραγωγοί καφέ και ζαχαρωτών αμφισβητούν τη νομοθεσία της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών


Οι εισαγωγείς καφέ, κακάο, βοείου κρέατος, σόγιας, καουτσούκ και φοινικέλαιου πρέπει να αποδείξουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν συμβάλλουν στην καταστροφή των δασών και την αλλαγή του κλίματος

 

Οι εταιρείες σοκολάτας και οι καφέ συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής Lavazza και της Cadbury, Mondelez ανησυχούν για τις «πρακτικές» ενός νέου νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει να σταματήσει την αποψίλωση των δασών.

Η αντίδραση έρχεται παρά τις εθελοντικές, δημόσιες δεσμεύσεις των ίδιων των εταιρειών και της ευρύτερης βιομηχανίας καφέ και κακάο να καθαρίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού χρησιμοποιώντας ελέγχους που διενεργήθηκαν από τρίτα μέρη όπως το Fairtrade.

Συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο, ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2024. Οι εισαγωγείς καφέ, κακάο, βοείου κρέατος, σόγιας, καουτσούκ και φοινικέλαιου πρέπει να αποδείξουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν συμβάλλουν στην καταστροφή των δασών και την αλλαγή του κλίματος ή να τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 4% του τζίρου τους στο μπλοκ.
Αρκετοί μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι ανησυχίες για την έκθεσή τους στο ζήτημα θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν να εγκαταλείψουν τους κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών με «επικίνδυνες» αλυσίδες εφοδιασμού.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος με πρακτικούς όρους, επειδή η αλυσίδα εφοδιασμού του καφέ είναι πολύ περίπλοκη και η ιχνηλασιμότητα είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του Ομίλου Lavazza, Τζουζέπε Λαβάζα. «Μιλάμε με τις ευρωπαϊκές αρχές μέσω της ένωσης μας για να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο».
Οι κανόνες της ΕΕ θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν χωρίς περισσότερη καθοδήγηση, είπε η Lavazza, επισημαίνοντας τον μεγάλο αριθμό μεσαζόντων που εμπλέκονται στον καφέ.

Ο Christophe Hansen, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για το νόμο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε: "Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο. Θα είναι σίγουρα μια πρόκληση για αυτούς, επειδή οι παραγωγοί του τομέα του καφέ είναι συχνά αρκετά μικροί.

«Όμως έχουμε ενσωματώσει στο κείμενο (του νόμου) την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθάει ιδιαίτερα τους μικροκαλλιεργητές να μπορούν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις».
Ο κατασκευαστής Oreo Mondelez είπε στο Reuters ότι «δεν είναι σαφές πώς θα ελέγξουν ή θα εφαρμόσουν αυτόν τον νόμο (οι αρχές της ΕΕ).

«Θα πρέπει να υπάρξει περισσότερος διάλογος για το πώς θα κάνουμε κάτι να συμβεί στην πράξη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ντιρκ Βαν ντε Πουτ σε συνέντευξή του στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Η ΕΕ λέει ότι εισήγαγε τη νομοθεσία ορόσημο για την αποψίλωση των δασών, επειδή οι πολυετείς εθελοντικές δεσμεύσεις των εταιρειών τροφίμων να απαλλάξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από τις περιβαλλοντικές βλάβες δεν είχαν σε μεγάλο βαθμό αντίκτυπο στο έδαφος.

Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Earthsight, Fern και Solidaridad δήλωσαν ότι ο νόμος απαιτεί κυρίως από τις εταιρείες να εφαρμόσουν τις εθελοντικές δεσμεύσεις τους να σταματήσουν την προμήθεια από περιοχές που έχουν αποψιλωθεί.

"Είναι απολύτως δυνατό να εντοπιστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού καφέ, παρά την πολυπλοκότητά τους. Άλλοι τομείς όπως το κακάο είναι σε καλό δρόμο για να το κάνουν", δήλωσε η Τζούλια Κρίστιαν, δικηγόρος που εργάζεται σε δασικές εκστρατείες για τη Fern

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ