Η παγκόσμια εποπτεία κινητών αξιών υποστηρίζει τις νέες εταιρικές αποκαλύψεις για το κλίμα

 Η παγκόσμια εποπτεία κινητών αξιών υποστηρίζει τις νέες εταιρικές αποκαλύψεις για το κλίμα

Μεταξύ 100.000 και 130.000 εταιρειών παγκοσμίως είναι πιθανό να εφαρμόσουν τα πρότυπα 

Παγκόσμια υπηρεσία επιτήρησης κινητών αξιών υποστήριξε επισήμως τις νέες διεθνείς εταιρικές αποκαλύψεις για το κλίμα για να επιταχυνθεί η διεθνής υιοθέτηση και να καταπολεμηθεί το greenwashing.

Οι ρυθμιστικές αρχές επιθυμούν να αντικαταστήσουν ένα συνονθύλευμα εθελοντικών κανόνων του ιδιωτικού τομέα με πιο αυστηρούς κανόνες που επιβλέπονται από ρυθμιστικές αρχές για να εμποδίσουν τις εταιρείες να διογκώσουν τα φιλικά διαπιστευτήριά τους για το κλίμα.

Κατόπιν αιτήματος των οικονομιών της G20, το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας (ISSB) ενέκρινε τον περασμένο μήνα τα πρώτα του πρότυπα για τις εταιρείες να λένε στους επενδυτές πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις δραστηριότητές τους από το 2024.
«Οι επενδυτές απαιτούν καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες βιωσιμότητας», δήλωσε ο Jean-Paul Servais, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κινητών Αξιών (IOSCO).

Μεταξύ 100.000 και 130.000 εταιρειών παγκοσμίως είναι πιθανό να εφαρμόσουν τα πρότυπα, είπε ο Servais, σε συνέντευξη Τύπου.

Η εποπτική αρχή αποτελείται από ρυθμιστικές αρχές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία, με το μέλος της Βρετανίας να έχει ήδη αναφέρει ότι θα καταστήσει υποχρεωτικούς τους κανόνες ISSB για εισηγμένες εταιρείες.


Το ISSB είναι μέρος του Ιδρύματος IFRS, υπεύθυνο για τη σύνταξη κανόνων χρηματοοικονομικής λογιστικής, τους οποίους η IOSCO ενέκρινε πριν από δύο δεκαετίες, ενισχύοντάς τους την αξιοπιστία που οδήγησε σε υποχρεωτική υιοθέτηση σε περισσότερες από 140 δικαιοδοσίες.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος IFRS, Erkki Liikanen, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η ίδια αυστηρότητα στη βιωσιμότητα όπως και στη λογιστική, ελέγχοντας εξωτερικά τις γνωστοποιήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, συντάσσουν τους δικούς τους κανόνες αποκάλυψης εταιρικής βιωσιμότητας, αν και εν μέρει ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες «βασικής γραμμής» του ISSB για να ελαχιστοποιήσουν τις επικαλύψεις για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Τα οριστικά πρότυπα αναφοράς βιωσιμότητας της ΕΕ για 50.000 εταιρείες αναμένονται αυτήν την εβδομάδα.
Ο Πρόεδρος του ISSB Emmanuel Faber είπε ότι το ISSB και η ΕΕ θα κάνουν σύντομα μια δήλωση σχετικά με τη "διαλειτουργικότητα" μεταξύ των δύο συνόλων κανόνων και ότι περισσότερες από 20 δικαιοδοσίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή δέσμευση για την εφαρμογή γνωστοποιήσεων ISSB.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ