Από την Amazon η πρώτη προσφυγή των Big Tech για τους κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου της ΕΕ

 Από την Amazon η πρώτη προσφυγή των Big Tech για τους κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου της ΕΕ

Σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, 19 διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης χαρακτηρίστηκαν ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP) καθώς έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες.

Η Amazon έχει ξεκινήσει νομική προσφυγή κατά της ένταξής της σε έναν όμιλο εταιρειών που υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια κίνηση που λένε οι ειδικοί της τεχνολογίας μπορεί να ωθήσει άλλους τεχνολογικούς γίγαντες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η αμφισβήτηση της Amazon στο Γενικό Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη, είναι η πρώτη από μια εταιρεία Big Tech και ήρθε δύο εβδομάδες αφότου η γερμανική διαδικτυακή εταιρεία λιανικής Zalando μήνυσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ίδιο θέμα.
Σύμφωνα με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, 19 διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης χαρακτηρίστηκαν ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP) καθώς έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες. Ο χαρακτηρισμός VLOP απαιτεί από τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο.

«Εάν η ονομασία VLOP επρόκειτο να εφαρμοστεί στην Amazon και όχι σε άλλους μεγάλους λιανοπωλητές σε όλη την ΕΕ, η Amazon θα ξεχώριζε άδικα και θα αναγκαζόταν να εκπληρώσει επαχθείς διοικητικές υποχρεώσεις που δεν ωφελούν τους καταναλωτές της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon.

Η αμερικανική εταιρεία είπε ότι δεν είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής σε καμία από τις χώρες της ΕΕ όπου δραστηριοποιείται και ότι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της σε αυτές τις χώρες δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιοι.

«Η Amazon δεν ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή μιας «Πολύ Μεγάλης Διαδικτυακής Πλατφόρμας» στο πλαίσιο του DSA και επομένως δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως τέτοια», είπε ο εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ