Οι ευρωπαϊκές εταιρείες μειώνουν τις θέσεις εργασίας - Ποιοί έχουν ανακοινώσει περικοπές

 Οι ευρωπαϊκές εταιρείες μειώνουν τις θέσεις εργασίας - Ποιοί έχουν ανακοινώσει περικοπές

Παρενέργειες από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο υψηλός πληθωρισμός επί δεκαετίες και ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία ανάγκασαν τις εταιρείες σε όλη την Ευρώπη σε απολύσεις ή πάγωμα προσλήψεων.
Εδώ είναι μερικές από τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει περικοπές:

Ιανουάριος:

Αυτοκινητοβιομηχανίες

* AUTOLIV : Η σουηδική εταιρεία κατασκευής αερόσακων και ζωνών ασφαλείας ανακοίνωσε στις 8 Ιουνίου ότι σχεδιάζει να περικόψει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, που ισοδυναμεί με περίπου το 11% των άμεσων και έμμεσων θέσεων στην εταιρεία.

* STELLANTIS :Η αυτοκινητοβιομηχανία συμφώνησε με τα συνδικάτα τον Φεβρουάριο να κόψει έως και 2.000 εργαζομένους από τις δραστηριότητές της στην Ιταλία μέσω εθελουσίας. Στις 28 Ιουνίου, είπε ότι σχεδιάζει να κλείσει το εργοστάσιό της μηχανικών κιβωτίων ταχυτήτων στην Αυστρία, επηρεάζοντας 300 θέσεις εργασίας.

* VOLVO : Ο σουηδικός όμιλος δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα αναδιαρθρώσει τη λειτουργία του στην ευρωπαϊκή κατασκευή λεωφορείων, οδηγώντας σε μείωση 1.600 θέσεων εργασίας.

* VOLVO CAR: Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε στις 4 Μαΐου 1.300 επιπλέον απολύσεις στη Σουηδία, το 6% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας στη χώρα καταγωγής της.


Τρόφιμα, Λιανική και καταναλωτικά αγαθά

* CARREFOUR: Ο Γάλλος λιανοπωλητής δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι θα μπορούσε να περικόψει έως και 979 θέσεις εργασίας στη Γαλλία σε εθελοντική βάση.

* DELIVEROO : Η βρετανική εταιρεία παράδοσης γευμάτων δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι θα περικόψει περίπου το 9% του εργατικού δυναμικού της, ή 350 θέσεις εργασίας.

* FIELMANN: Η γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης γυαλιών δήλωσε στις 3 Μαρτίου ότι θα περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας έως το 2025.

* SAINSBURY'S:Ο βρετανικός όμιλος σούπερ μάρκετ σχεδιάζει να ενοποιήσει πέντε υπάρχουσες αποθήκες εμπορευμάτων Sainsbury's και Argos σε τρεις, κλείνοντας δύο έως το 2026, σε μια κίνηση που θα επηρεάσει 1.400 εργαζόμενους, ανέφερε στις 28 Φεβρουαρίου.


* ZALANDO: Ο γερμανικός διαδικτυακός λιανοπωλητής μόδας δήλωσε στις 21 Φεβρουαρίου ότι θα περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την εταιρεία.


Βιομηχανίες

* BRITISH STEEL:Η κινεζική εταιρεία δήλωσε στις 22 Φεβρουαρίου ότι θα μπορούσε να περικόψει έως και 260 θέσεις εργασίας μετά την ανακοίνωση του προγραμματισμένου κλεισίματος των φούρνων οπτάνθρακα στη βόρεια Αγγλία.

* KONE:Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων δήλωσε στις 26 Ιανουαρίου ότι θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων κατά 1.000, συμπεριλαμβανομένων 150 στη Φινλανδία.

* SSAB : Η σουηδική χαλυβουργία δήλωσε στις 16 Ιουνίου ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με άδεια για 850 από τους 4.700 υπαλλήλους της στη Φινλανδία λόγω της χαμηλής ζήτησης στον κατασκευαστικό τομέα. Η μονάδα της Ruukki Construction θα μπορούσε να απολύσει περίπου 200 από τους περίπου 1.500 υπαλλήλους της στις χώρες λειτουργίας της, είπε στις 27 Ιουνίου.

* VARTA: Η γερμανική εταιρεία κατασκευής μπαταριών δήλωσε στις 30 Ιουνίου ότι θα περικόψει 88 θέσεις εργασίας μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

Τεχνολογικές

* BT : Ο μεγαλύτερος πάροχος ευρυζωνικότητας και κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας στις 18 Μαΐου δήλωσε ότι θα μειώσει το συνολικό εργατικό δυναμικό του έως και κατά 55.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να γίνει μια πολύ πιο ευέλικτη επιχείρηση.

* DORMAKABA:Ο ελβετικός όμιλος ασφαλείας δήλωσε στις 3 Ιουλίου ότι αναμένει να μειώσει τις ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης κατά περίπου 800.

* ERICSSON: Η εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού θα απολύσει 8.500 υπαλλήλους παγκοσμίως ως μέρος του σχεδίου της να μειώσει το κόστος, ανέφερε ένα σημείωμα που είδε το Reuters.

* LOGITECH: Ο κατασκευαστής πληκτρολογίων, webcam και άλλων αξεσουάρ υπολογιστών απολύει περίπου 300 άτομα σε μια παγκόσμια αναδιοργάνωση, ανέφερε το Bloomberg News στις 22 Μαρτίου.

* NOKIA: Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δήλωσε στις 3 Μαΐου ότι σχεδιάζει να περικόψει έως και 208 θέσεις εργασίας στη Φινλανδία.

* PHILIP: Η ολλανδική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού στις 30 Ιανουαρίου δήλωσε ότι θα περικόψει 6.000 θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσει την πτώση των πωλήσεων και μετά από μια μαζική ανάκληση των αναπνευστικών μηχανημάτων της.

* SAP : Η γερμανική εταιρεία λογισμικού δήλωσε στις 26 Ιανουαρίου ότι σχεδίαζε να απολύσει 3.000 θέσεις εργασίας, το 2,5% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού, για να μειώσει το κόστος και να επικεντρωθεί στις δραστηριότητές της στο cloud.

* TELECOM ITALIA : ο όμιλος επιδιώκει να περικόψει έως και 2.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία μέσω ενός προγράμματος εθελοντικής πρόωρης συνταξιοδότησης, ανέφεραν πηγές στο Reuters τον Μάρτιο.

* VODAFONE : ο βρετανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών στις 15 Ιουνίου κατέληξε σε συμφωνία με συνδικάτα για 1.003 περικοπές θέσεων εργασίας στην Ιταλία για μείωση του κόστους. Είπε τον Μάιο ότι θα περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως σε τρία χρόνια, καθώς προέβλεψε πτώση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελεύθερη ταμειακή ροή το 2023.


Άλλες

* BASF : η γερμανική εταιρεία χημικών δήλωσε στις 24 Φεβρουαρίου ότι θα περικόψει 2.600 θέσεις εργασίας για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, καθώς προειδοποίησε για περαιτέρω μείωση των κερδών λόγω της αύξησης του κόστους.

* DEUTSCHE BANK 5:21 μμ 3/7/2023: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας καταρτίζει σχέδια για περικοπή 10% από τις 17.000 θέσεις εργασίας λιανικής στη Γερμανία τα επόμενα χρόνια, δήλωσε άτομο με γνώση του θέματος στις 23 Ιουνίου. Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Deutsche Bank είχε ανακοινώσει στις 27 Απριλίου ότι θα περικόψει 800 θέσεις εργασίας για να μειώσει το κόστος κατά 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ