Η τοποθέτηση Στουρνάρα και πολλές εισηγμένες και όχι μόνο... σφήνες

 Η τοποθέτηση Στουρνάρα και πολλές εισηγμένες και όχι μόνο... σφήνες

 Στην χθεσινή συνεδρίαση κυκλοφόρησε η φήμη πως, από τους διαγωνισμούς που "ξεπαγώνουν" είναι αυτός για τις ....

Τι εννοούσε ο Γιάννης Στουρνάρας όταν εκτιμούσε (στο Bloomberg) πως η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θέμα εβδομάδων ή και ημερών. Μήπως κάποια έκτακτη αναβάθμιση; ή μήπως-έμμεσα- στις 4 Αυγούστου από την Scope Ratings που τον Ιούλιο αναμένεται να λάβει την "πιστοποίηση" της ΕΚΤ. Πάντως τυχαία ο Κεντρικός μας, σίγουρα δεν το είπε. Και μάλιστα σε διεθνές ακροατήριο.

Mετά από 8 συνεδριάσεις ο τραπεζικός δείκτης επανέρχεται πάνω από το όριο των 1.000 μονάδων. Με άνοδο 4,51% στις 1.019,67 μονάδες. Σε Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα. Περί τα 13,5 εκατ. μτχ "άλλαξαν χέρια" στην Eurobank και 11,7 εκατ. μτχ στην Alpha Bank.

Σε νέα υψηλά (Οκτωβρίου 2022) η μετοχή της ΔΕΗ. Με 4,17% στα 10,24 ευρώ, ένα "χαρτί" που χρωματίστηκε προεκλογικά (θυμόμαστε δηλώσεις για...κρατικοποίηση κ.λ.π) ταλαιπωρήθηκε αρκετά, για να "απελευθερωθεί" την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Πλέον ο Γιώργος Στάσσης μιλά για ebitda και προοπτική διανομής μερίσματος (2023). Προς το τέλος του 2023 η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania.

Με το...καλημέρα η εκκίνηση της διαδικασίας απο-επένδυσης του ΤΧΣ. Από τα ελάχιστα μειοψηφικά ποσοστά πρώτα (Eurobank) τα μικρά στη συνέχεια (Alpha Bank) με κυρίως... μενού τις Πειραιώς και Εθνική. Το premium έως 30% για την Eurobank πυροδότησε ισχυρές εντολές traders.

Στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ επιμένει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά για την Ελλάδα οι πανίσχυρες αγορές "μειώνουν" το κόστος του κρατικού χρέους. Για αυτό και ο ΟΔΔΗΧ έσπευσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Εάν μάλιστα προλάβει ενδεχόμενη αναβάθμιση από την Scope Ratings ποιος τους πιάνει στην Ομήρου.

Στην χθεσινή συνεδρίαση κυκλοφόρησε η φήμη πως, από τους διαγωνισμούς που "ξεπαγώνουν" είναι αυτός για τις "νέες ταυτότητες". Σε...γεφύρι της Αρτας φέρνει, μέχρι τώρα, πλην όμως χθες ακούστηκε πως τον παίρνει η Space Hellas. Για αυτό και το 9,20% στα 7,60 ευρώ για το "χαρτί".

Aποκτά το 25% του μ.κ του EuroAsia Interconnector ο ΑΔΜΗΕ. Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τη συμμετοχή του Διαχειριστή στον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου- Ελλάδος, υπέγραψαν οι δύο πλευρές. Το πρώτο deal με την υπογραφή του (νέου) Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και της Υφυπουργού, Αλεξάνδρας Σδούκου. To έργο που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου, είχε λάβει πριν 2 εβδομάδες προκαταρκτική βαθμολόγηση που το άφηνε εκτός λίστας ΡΜΙ. Ωστόσο, στη συνέχεια προστέθηκαν στον φάκελο υποψηφιότητας νέα στοιχεία τεκμηρίωσης, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στα έργα που προκρίνει η Κομισιόν. Με 3,90% στα 2,265 ευρώ η μετοχή.

Πρόσκληση στο επενδυτικό κοινό για τη δημόσια προσφορά του 7ετούς ομολόγου, ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, απηύθυνε η Mytilineos. Από την Τρίτη 4 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 6 Ιουλίου, οι εγγραφές, των 1.000 ευρώ ο τίτλος με την αγορά να προεξοφλεί αθρόα συμμετοχή ιδιωτών μικροεπενδυτών/μικρομετόχων. Στα 32,32 ευρώ, με άνοδο 1,96% και συναλλαγές 133 χιλ. μτχ. Για νέα ιστορικά υψηλά "βλέπει" η αγορά τη μετοχή, δλδ πάνω από τα 32,66 ευρώ. Μαθαίνω πως, ετοιμάζονται κι άλλοι εισηγμένοι για εταιρικά ομόλογα (εισηγμένα στην εγχώρια αγορά). Κάτι άκουσα για την Helleniq Energy.

Επιμένει η Κριστίν Λαγκάρντ στην τακτική των επιθετικών επιτοκίων. Σιγοντάρουν Φίλιπ Λέϊν "λογική μία αύξηση τον Ιούλιο", ντε Γκιντός "ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης τον Σεπτέμβριο". Και όποιος αντέξει, ωστόσο απλοϊκή χαρακτηρίζει η Τζόρτζια Μελόνι την τακτική της Γαλλίδας. Δεν δημιουργούν ανάπτυξη τα όλο και υψηλότερα επιτόκια, προειδοποιεί ο Ιταλός Υπ.Εξ, Αντόνιο Ταγιάνι. Ενας "μύλος" στην Φρανκφούρτη, για μία πολιτική (της ΕΚΤ) που παράγει ύφεση και εκτρέφει...AfD.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ