Γ. Περιστέρης: Συνεχίζεται κανονικά το επενδυτικό πλάνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - Επίθεση σε οικολόγους

Γ. Περιστέρης: Συνεχίζεται κανονικά το επενδυτικό πλάνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - Επίθεση σε οικολόγους

Πάνω από 1.200 MW η εγκατεστημένη ισχύς μέχρι το φθινόπωρο - Χωρίς αιολικά πάρκα οι καταναλωτές θα είχαν πληρώσει σε 18 μήνες 4 δισ. επιπλέον για ρεύμα

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζει κανονικά το επενδυτικό πρόγραμμα των 5,5 δισ. ευρώ στην προστασία του περιβάλλοντος, την καθαρή ενέργεια και την κυκλική οικονομία, υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στην ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης.

Ο κ. Περιστέρης είπε πως η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα πλησιάζει το 1,2 GW σε δύο μήνες, ενώ η ισχύς των μονάδων σε λειτουργία και έτοιμες προς κατασκευή ξεπερνάει τα δύο GW.

Στόχος της διοίκησης παραμένει η λειτουργία μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6 GW μέχρι το 2029. Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναφέρθηκε και στη μεγαλύτερη επένδυση (750 εκατ. ευρώ) που προωθεί σήμερα η εισηγμένη, τη μονάδα αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, ισχύος 650 MW, η οποία θα συμβάλει και στη σταθεροποίηση του δικτύου.

Ανοίγοντας τις εργασίες της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πάνω από 330 ημέρες ηλιοφάνεια το χρόνο, αιολικό δυναμικό, ισχυρό ανάγλυφο για μεγάλης διάρκειας αποθήκευση όπως η αντλησιοταμίευση που έχει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Ο επικεφαλής της Τέρνα Ενεργειακή μιλώντας στη Γενική Συνέλευση εξέφρασε την ανακούφισή του για το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια της ενεργειακής κρίσης.

Επεσήμανε ωστόσο ότι «οι ευνοϊκές συγκυρίες – όπως ο σχετικά ήπιος χειμώνας – που μας επέτρεψαν να αποφύγουμε τα χειρότερα, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες, υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα της δομικά ευάλωτης ενεργειακής θέσης στην οποία έχει βρεθεί και η Ευρώπη και φυσικά η χώρα μας, εξαιτίας διαχρονικών πολιτικών επιλογών».«Εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία με πάνω από 80% εξάρτηση του ενεργειακού μας ισοζυγίου από ενεργειακές εισαγωγές, και μάλιστα από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα, όπως τα εισαγόμενα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν νοείται».Ο Γ. Περιστέρης στηλίτευσε τις καθυστερήσεις στην προώθηση έργων ΑΠΕ, όπως η αντλησιοταμίευση που προσφέρει πάνω από 80% εγχώρια προστιθέμενη αξία αλλά και τις «μάχες χαρακωμάτων» κατά των αιολικών πάρκων.

Όπως είπε, πρέπει η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να μη στηρίζουν αιτιάσεις δήθεν περιβαλλοντολόγων που δεν θέλουν να γίνει τίποτα και πουθενά. Κανείς δε φωνάζει για τα αυθαίρετα που χτίζονται παντού και είναι μόνιμη καταστροφή, για τα μπαζώματα των ρεμάτων που προκαλούν ακόμα και θανάτους.

Ενώ όπως επισήμανε ένα αυθαίρετο ρυπαίνει οπτικά και επιβαρύνει το περιβάλλον δεν γκρεμίζεται ποτέ και αποτελεί μια μόνιμη καταστροφή. Αντιθέτως μια ανεμογεννήτρια δεν δημιουργεί καταστροφή στο περιβάλλον καθώς σε 10 ή 20 χρόνια ξεβιδώνεται και απομακρύνεται. Το αντίστοιχο δεν μπορεί να γίνει με τα μπαζωμένα ρέματα.

Ο Γ. Περιστέρης επανέλαβε πως οι ΑΠΕ βοήθησαν στη συγκράτηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, που είχαν εκτοξευθεί λόγω φυσικού αερίου. «Συνεισέφεραν το μέγιστο ποσοστό των επιδοτήσεων που δόθηκαν από το κράτος (οι ΑΠΕ γενικότερα και τα αιολικά πάρκα)». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «υπάρχει καθυστέρηση στο να γίνει η Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη ενεργειακά, καθώς συνεχίζουμε να εισάγουμε το 80% των ενεργειακών αναγκών». Την ίδια στιγμή, «έχουμε πάνω από 330 ημέρες ηλιοφάνεια τον χρόνο, ισχυρό αιολικό δυναμικό, αλλά και ισχυρά ανάγλυφα για μεγάλης διάρκειας αποθήκευση, όπως η αντλησιοταμίευση, που έχει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Η ομιλία του κ. Περιστέρη στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Αγαπητοί μέτοχοι, φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας μας και είμαι εξαιρετικά ευτυχής που μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, μπορούμε και πάλι να βρισκόμαστε από κοντά για να μιλήσουμε για την πρόοδο και τις προοπτικές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το 2022 υπήρξε μία ιδιαίτερη ενεργειακά χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά την οποία αποκαλύφθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τι σημαίνει ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες, καθώς και πόσο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ενέργεια σε γεωπολιτικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ευτυχώς, τα πιο απαισιόδοξα σενάρια αποφεύχθηκαν και οι ευρωπαίοι πολίτες δεν χρειάστηκε να βιώσουν ημέρες ελεγχόμενων μπλακ άουτ και απουσίας θέρμανσης, χωρίς ωστόσο να αποφευχθούν αξιοσημείωτες πληθωριστικές πιέσεις και αυξημένα ενεργειακά κόστη για τα νοικοκυριά και τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Οι ευνοϊκές συγκυρίες – όπως ο σχετικά ήπιος χειμώνας – που μας επέτρεψαν να αποφύγουμε τα χειρότερα, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες, υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα της δομικά ευάλωτης ενεργειακής θέσης στην οποία έχει βρεθεί και η Ευρώπη και φυσικά η χώρα μας, εξαιτίας διαχρονικών πολιτικών επιλογών.

Εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία με πάνω από 80% εξάρτηση του ενεργειακού μας ισοζυγίου από ενεργειακές εισαγωγές, και μάλιστα από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα, όπως τα εισαγόμενα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν νοείται.

Πόσο πραγματικά ειρωνικό είναι μια χώρα σαν τη δική μας με ηλιοφάνεια πάνω από 330 ημέρες τον χρόνο, με πλούσιο αιολικό δυναμικό σε βουνά και θάλασσες και με ένα γεωγραφικό ανάγλυφο που ευνοεί την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών και αντλησιοταμιευτικών έργων, να αντιμάχεται με κάθε τρόπο την 100% καθαρή, εγχώρια και δωρεάν ενέργεια που η φύση της παρέχει και να παραμένει δέσμια εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων;

Πόσο εξωφρενικό είναι εν έτει 2023, με πλήρως ανεπτυγμένες τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και με μεθόδους όπως η αντλησιοταμίευση που προσφέρει πάνω από 80% εγχώρια προστιθέμενη αξία, οι διαχειριστές των δικτύων να ανησυχούν καθημερινά για την ευστάθεια του δικτύου, επειδή δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να αξιοποιείται η περίσσεια ενέργειας όταν χρειάζεται;

Πόσο υποκριτικό είναι να δίνονται μάχες χαρακωμάτων με δολιοφθορές ανεμολογικών ιστών, με πρωτοβουλίες που επιζητούν την καθολική απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές, ακόμα και με τη δαιμονοποίηση επενδυτών και έργων και την ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας;

Εκφράζονται φόβοι για τις ανεμογεννήτριες – που στην τελική όταν επιτελέσουν το σκοπό τους απλά απομακρύνονται χωρίς καμία επίπτωση - ενόσω οι αιγιαλοί καταλαμβάνονται από πλήθος αυθαίρετων κατασκευών και τα βουνά και τα ρέματα υφίστανται μη αναστρέψιμες και καταστροφικές παρεμβάσεις, που οδηγούν συχνά και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Πόσοι συμπολίτες μας ξέρουν ότι όλα τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιστρέφουν 3% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους στους δήμους και στις κοινότητες που βρίσκονται;

Πόσοι καταναλωτές γνωρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα – πέραν του γεγονότος ότι είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας – είναι παράλληλα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και πως οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι - εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα - θα είχαν πληρώσει τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 4 δις. ευρώ περισσότερα για το ρεύμα τους;

Αγαπητοί μέτοχοι, φίλες και φίλοι,

Σήμερα, πολυεθνικοί ενεργειακοί όμιλοι με δεκαετίες δραστηριοποίησης στα ορυκτά καύσιμα σπεύδουν να επιτύχουν την πράσινη μετάβασή τους και βιομηχανίες που για χρόνια αμφισβητούσαν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ζητούν να επιταχυνθεί η πρόσβασή τους στην καθαρή ενέργεια.

Εμείς όμως στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες εργαζόμαστε για να εξασφαλίσει η Ελλάδα καθαρή, εγχώρια και φθηνή ενέργεια. Διοίκηση, εργαζόμενοι και μέτοχοι κάναμε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωτοπόρο στην καθαρή ενέργεια και τον μεγαλύτερο Έλληνα επενδυτή ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σήμερα η εταιρεία μας βρίσκεται κατάλληλα τοποθετημένη για να κεφαλαιοποιήσει τη μοναδική εμπειρία της, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά της.

Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από 906 MW στο τέλος του 2022 θα αυξηθεί μέχρι το φθινόπωρο σε πάνω από 1.200 MW. Παράλληλα, πρωτοπόρα και στην Αποθήκευση μεγάλης κλίμακας, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την κατασκευή του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW), ενώ σημαντική ισχύς νέων έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κυρίως φωτοβολταϊκών) είναι έτοιμα προς κατασκευή.

Ως αποτέλεσμα η συνολική ισχύς έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ξεπερνάει τα 2.000 MW τη συγκεκριμένη περίοδο. Με τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μακροχρόνια ανάπτυξη της κερδοφορίας, με απώτερο στόχο τα 6 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όμως δεν επενδύει μόνο στις ΑΠΕ. Υλοποιούμε ένα επενδυτικό πλάνο 5,5 δισ. ευρώ σε καθαρή ενέργεια, περιβάλλον, κυκλική οικονομία, ενώ ενισχύουμε την παρουσία μας σε πρωτοποριακά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας.

Κυρίες και κύριοι,

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναπτύχθηκε χάρη στις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων της, αλλά και της αμέριστης και αδιάλειπτης υποστήριξης όλων των μετόχων της, για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και να ανταποδώσουμε προσφέροντας σταθερά αξία η οποία ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ την τελευταία εξαετία, συνυπολογίζοντας και τα 45 εκατ. ευρώ του μερίσματος που καλείστε να εγκρίνετε σήμερα. - Σας ευχαριστώ θερμά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ