Σε πρόωρη αποπληρωμή παλαιότερης ομολογιακής έκδοσης προχωρά η Εθνική Τράπεζα, ασκώντας το δικαίωμα εξαγοράς του συνόλου των ανεξόφλητων τίτλων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που είχε εκδώσει τον Νοέμβριο του 2022. Η απόφαση εντάσσεται στη διαχείριση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της τράπεζας και αφορά τίτλους που προσμετρώνται στις απαιτήσεις MREL.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Εθνική ενεργοποιεί το δικαίωμα πρόωρης εξαγοράς (call option) για το σύνολο των ανεξόφλητων ομολογιών Fixed Rate Resettable Unsubordinated MREL Notes, οι οποίες εκδόθηκαν στις 22 Νοεμβρίου 2022.
Η συγκεκριμένη έκδοση είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μεσοπρόθεσμων ομολογιών (Global Medium Term Note Programme) συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.
Ο ρόλος των ομολόγων MREL
Οι τίτλοι MREL αποτελούν μέρος των χρηματοδοτικών εργαλείων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να καλύπτουν τις εποπτικές απαιτήσεις σχετικά με τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις τους.
Η πρόωρη εξαγορά τέτοιων ομολόγων αποτελεί επιλογή διαχείρισης του παθητικού μιας τράπεζας, η οποία μπορεί να συνδέεται με την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων και την αξιολόγηση του κόστους χρηματοδότησης.
Ωστόσο, από τα στοιχεία της συγκεκριμένης ανακοίνωσης δεν προκύπτει το ανεξόφλητο ποσό που θα εξαγοραστεί ούτε το οικονομικό όφελος που ενδέχεται να προκύψει για την Εθνική Τράπεζα.
Η άσκηση του δικαιώματος πρόωρης εξαγοράς σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι θα αποπληρωθούν σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης, αντί να παραμείνουν σε κυκλοφορία μέχρι την αρχικά προβλεπόμενη λήξη τους.
Για την αγορά, ενδιαφέρον παρουσιάζει κατά πόσο η κίνηση θα συνοδευτεί από νέα έκδοση επιλέξιμων τίτλων ή θα καλυφθεί από τα υφιστάμενα διαθέσιμα της τράπεζας, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί σχετική απόφαση.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (ο Εκδότης) ανακοινώνει στους επενδυτές, σύμφωνα με τον Κανονισμό 596/2014 για τη χειραγώγηση της αγοράς (MAR) και τον ελληνικό νόμο 3556/2007, ότι έχει ασκήσει το δικαίωμα αγοράς (call option) σε σχέση με το σύνολο των ανεξόφλητων Ομολογιών Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας (Fixed Rate Resettable Unsubordinated MREL Notes) συνολικού ποσού €500.000.000 που λήγουν στις 22 Νοεμβρίου 2027 (XS2558592932) (οι Ομολογίες) και έχουν εκδοθεί την 22α Νοεμβρίου 2022 υπό το €5.000.000.000 Global Medium Term Note Πρόγραμμα του Εκδότη (το Πρόγραμμα). Οι Ομολογίες θα αποπληρωθούν στην ονομαστική τους αξία όπως προβλέπεται στον Όρο 10.3 των Ομολογιών. Δεδουλευμένοι αλλά μη εισέτι καταβληθέντες τόκοι θα καταβληθούν όπως ορίζουν οι Όροι των Ομολογιών.
Το υφιστάμενο ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου των Ομολογιών ανέρχεται στο ποσό των €284.835.000.
Σύμφωνα με τον Όρο 10.12, ο Εκδότης έχει εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους όρους που προβλέπονται από την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL Requirements), όπως ορίζονται στους Όρους, προκειμένου να αποπληρώσει τις Ομολογίες, πριν την άσκηση του δικαιώματος αγοράς.
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.





















