Θεσσαλονίκη: Θετική γνωμοδότηση για τη μονάδα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων

 Θεσσαλονίκη: Θετική γνωμοδότηση για τη μονάδα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων

H γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργου εντός της ΒΙΠΕ Σίνδου

Θετική γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργου εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων, εντός της ΒΙΠΕ Σίνδου έδωσε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου έκανε λόγο για μια άρτια επένδυση που όπως είπε, πρέπει να υλοποιηθεί, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απόρριψης νοσοκομειακών αποβλήτων σε χώρους που δεν έχουν τις προδιαγραφές για το σκοπό αυτό. Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος καινοτομίας Νίκος Τζόλλας αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεργασία της εταιρείας που θα κατασκευάσει τη μονάδα με το ΕΚΕΤΑ, ώστε η εγκατάσταση να λειτουργεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και να παρακολουθούνται διαρκώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της εταιρείας που παρέστησαν στη συνεδρίαση επισήμαναν ότι ο μόνος αποτεφρωτήρας που είναι σε λειτουργία εδώ και 25 χρόνια και έχει αρκετά λειτουργικά προβλήματα λόγω της παλαιότητάς του είναι αυτός στην Αθήνα. Σημείωσαν παράλληλα ότι ο χώρος όπου σχεδιάζεται να γίνει η νέα μονάδα είναι μέσα στη ΒΙΠΕ Σίνδου και το γεγονός αυτό προβλέπεται από τον περιφερειακό σχέδιασμό και τις χρήσεις γης γι΄ αυτές τις δραστηριότητες.
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες του κόσμου, σχολίασαν ότι αυτές αφορούν τα συστήματα αντιρρύπανσης και ανέφεραν ότι έχουν επιλεγεί τα πιο σύγχρονα συστήματα που εγγυώνται ότι οι ρύποι θα είναι στο 1/10 των ορίων που επιτρέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Αρνητικά για τη γνωμοδότηση επί των περιβαλλοντικών όρων του έργου τοποθετήθηκαν από την αντιπολίτευση ο Γεώργιος Ζέρβας από την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», ο Σωτήρης Αβραμόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Φίλιππος Γκανούλης από την «Οικολογία Πράσινη Λύση». Στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας τους βρέθηκαν η συνολική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και των κατοίκων στη δυτική Θεσσαλονίκη, η μη αναζήτηση καλύτερων δυνατοτήτων χωροθέτησης της μονάδας και η διαχείριση των αποβλήτων με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος των επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ