Εκτός ελέγχου η κατάσταση σε Εύβοια και Μάνη - Εκκενώθηκε το Γύθειο

  Εκτός ελέγχου η κατάσταση σε Εύβοια και Μάνη - Εκκενώθηκε το Γύθειο

 

Επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από τη λίμνη Ευβοίας με φέρυ μποτ και πλωτά του λιμενικού

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά της Ανατολικής Μάνης όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης για Γύθειο και Μαυροβούνι με κατεύθυνση προς την Σκάλα Λακωνίας. Έχουν ήδη εκκενωθεί 15 οικισμοί του Δήμου ανατολικής Μάνης. Η φωτιά πέρασε μέσα από τα χωριά Σιδηρόκαστρο, Πολυάραβα, Καρβελάς.

Οι αναζωπυρώσεις, το δύσβατο στο ανάγλυφο της περιοχής, η καύσιμη ύλη, αλλά και οι ελάχιστες βοήθειες πυρόσβεσης απ’ τον αέρα, κράτησαν ενεργή τη φωτιά.
Στον Καρβελά στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού 2 αστυνομικών και 2 πυροσβεστών που εγκλωβίστηκαν προσωρινά στο χωριό.
Παράλληλα επιχείρηση απεγκλωβισμού 10 ατόμων από την παραλία Βαθύ Γυθείου με σκάφος του Λιμενικού, διεξήχθη την Παρασκευή το μεσημέρι.
"Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά σε περιοχές του Δήμου της Ανατολικής Μάνης", ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.
Όπως εξήγησε, "το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Μαυροβουνίου- Γυθείου, στο ύψος του Μαυροβουνίου", ενώ, σύμφωνα με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους περισσότερες από 10 κοινότητες.


Εύβοια: Επιστρέφει η φωτιά στη Λίμνη

Στα Λουτρά της Αιδηψού μεταφέρονται αυτή την ώρα δεκάδες κάτοικοι από την λίμνη της Εύβοιας, καθώς οι φλόγες έχουν αποκόψει τις οδικές αρτηρίες και η μόνη διέξοδος είναι μέσω θαλάσσης.

Δύο πλοία φέρυ μποτ, τα «Αλυκών» και «ΠΑΡΑΛΟΣ», καθώς και δύο σκάφη του λιμενικού συμμετέχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης. Η πλειοψηφία των πολιτών είναι μεγάλης ηλικίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις στην διαδικασία.

H φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Δάφνη - έναν οικισμό που επισκέφθηκαν οι φλόγες αρκετές φορές τις πρώτες ώρες. Τώρα στην επιστροφή της, μπήκε στα πρώτα σπίτια του χωριού καίγοντας ορισμένα από αυτά. Με μεγάλη δυσκολία απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες, καθώς κόπηκε η κυκλοφορία μεταξύ Λίμνης και Αγ. 'Αννας, ωστόσο όμως, το μέτωπό της φωτιάς κινείται και πάλι προς την Μουρτιά που έχει εκκενωθεί.
Προηγουμένως, οι φλόγες είχαν κυκλώσει και τις Κεχριές, οι οποίες εκκενώθηκαν και αυτές μαζί με τα υπόλοιπα χωριά μέχρι το Μαντούδι.
Στα δυτικά του πύρινου μετώπου, δόθηκαν εντολές από την πυροσβεστική για εκκενώσεις στο Κρυονερίτη και τις Μηλιές ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι 12 ώρες πριν, ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, είχε ανακοινώσει στους κατοίκους το ενδεχόμενο εκκένωσης, όχι μόνο των δύο αυτών χωριών, αλλά και των χωριών Αγριοβότανο και Τσαπουρνιά, που δεν απειλούνται άμεσα μέχρι στιγμής. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κήρινθο και τη Στροφυλιά, οι φλόγες μπήκανε στα πρώτα σπίτια και κατευθύνονται τώρα προς Ζωοδόχο Πηγή. Τα χωριά γύρω από το Μαντούδι έχουν εκκενωθεί.


Εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας - Πληθαίνουν τα μέτωπα στη βορειοκεντρική Εύβοια - Νέες εκκενώσεις χωριών

Μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας υπό τον συντονισμό του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας θα μεταφερθούν στην Χαλκίδα για να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Νοσοκομείο που έχει τεθεί από προχθές σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Πληθαίνουν τα μέτωπα στη βορειοκεντρική Εύβοια - Νέες εκκενώσεις χωριών

Δύο από τους γιατρούς θα ενισχύσουν τα δύο ασθενοφόρα που παραμένουν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή προκειμένου να καλύψουν τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.


Σε εξέλιξη φωτιές στην Ήπειρο

Δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και καλλιέργειες έχουν γίνει στάχτη στην Ήπειρο.
Ειδικότερα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σμόλικα, πάνω από τους Πάδες της Κόνοτας βρίσκεται σε εξέλιξη και καίει πευκοδάσος.
Στο Πολυστάφυλο και Ρωμανό στην Πρέβεζα η φωτιά καίει χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Η πυρκαγιά στο Τέροβο Ιωαννίνων τέθηκε υπό έλεγχο.
Στην Άρτα η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Καλογερικό έκανε στάχτη καλλιέργειες και λόγω των ανέμων έχει προχωρήσει προς τους οικισμούς Απόμερο και Μύτικας. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μηχανήματα του Δήμου Αρταίων, ενώ κάνουν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα τύπου πετζετέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ