Οι πέντε...κυνηγοί του ΙΧ μας και πώς θα τους αποφύγουμε

Οι πέντε...κυνηγοί του ΙΧ μας και πώς θα τους αποφύγουμε
Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μας βάλουν να πληρώνουμε τα τέλη νωρίτερα από ότι συνήθως. Το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί ταυτόχρονη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και του φόρου πολυτελείας μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ βαρύτατα πρόστιμα περιμένουν όσους δεν πληρώσουν ΚΤΕΟ. Όλοι ζητούν λεφτά. Τι μπορείτε να κάνετε όμως για να μεταθέσετε τις υποχρεώσεις για αργότερα;  

Μία, μία οι υποχρεώσεις αναλυτικά:

1. Ασφάλιση: Η Τράπεζα της Ελλάδας, προτίθεται να ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες να αλλάξει άμεσα η διαδικασία πληρωμής των ασφαλίστρων. Είναι μια αλλαγή η οποία θα πιέσει ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους την ώρα που ο αριθμός των ανασφάλιστων αυτοκινήτων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο παρά τις απειλές για πρόστιμο. Από τις αρχές του 2014, το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει τους ηλεκτρονικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και όσοι εντοπιστούν, στην καλύτερη περίπτωση θα πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ συν το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου.

Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα; Μπορούσαμε να πληρώσουμε την ασφάλεια ακόμη και μια εβδομάδα μετά τη λήξη του συμβολαίου

Τι ζητά η ΤτΕ να γίνει: η ειδοποίηση για την ανανέωση του συμβολαίου, να αποστέλλεται πριν τη λήξη του συμβολαίου και αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, να μην καλύπτεται.

Η λύση: μια πιστωτική κάρτα μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση καθώς ασφαλιστικές εταιρείες σας επιτρέπουν να πληρώσετε τα ασφάλιστρα όχι μόνο ανά εξάμηνο ή ανά έτος όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά ακόμη και σε μηνιαίες δόσεις.

2. ΚΤΕΟ:Προς το παρόν φαίνεται να μην προχωράει η η ταχυδρομική αποστολή προστίμων για όσους δεν έχουν περάσει τα αυτοκίνητά τους από το ΚΤΕΟ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος, αν σας εντοπίσουν, να πληρώσετε το πρόστιμο των 400 ευρώ. Αργά ή γρήγορα, οι διασταυρώσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά και είτε ο ταχυδρόμος, είτε ο …τροχονόμος, θα σας χτυπήσουν την πόρτα.

Η λύση: Σε κάθε περίπτωση, σας συμφέρει να είστε νομοταγείς καθώς πληρώνοντας 50-55 ευρώ (τόσο ζητάνε τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ για τον έγκαιρο έλεγχο) αποφεύγετε και τις προσαυξήσεις αλλά και τον κίνδυνο καταβολής προστίμου ύψους 400 ευρώ.

3. Τέλη κυκλοφορίας:Πλέον ο εντοπισμός των ΙΧ που δεν καταβάλλουν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας, γίνεται ηλεκτρονικάοπότε δεν μπορείτε να γλιτώσετε. Σεβαστείτε την προθεσμία της 31η Δεκεμβρίου καθώς και φέτος, το πρόστιμο για την μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας, είναι το ισόποσο των τελών.

Η λύση: Και πάλι σας παραπέμπουμε στην πιστωτική κάρτα καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για μεταθέσετε την καταβολή των τελών κατά έξι μήνες, με τη μέθοδο των άτοκων δόσεων.

4. Φόρος πολυτελείας:Θα τον πληρώσετε και για το 2012 (ηλεκτρονικά μέσω του ειδοποιητηρίου που θα βρείτε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxis) αλλά και για το 2013 μέσω του εκκαθαριστικού της εφορίας. Για το 2014, μπορείτε να τον αποφύγετε μόνο αν καταθέσετε πινακίδες έως το τέλος του 2013.

Η λύση: Η «ποινή» για την μη εμπρόθεσμη καταβολή του φόρου πολυτελείας είναι η επιβολή προσαυξήσεων ύψους 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αν δεν θέλετε να φορτώσετε και αυτό το βάρος στην πιστωτική κάρτα για να τον πληρώσετε με άτοκες δόσεις, μπορείτε να τον αφήσετε απλήρωτο για περιορισμένο χρονικό διάστημα καθώς το πρόστιμο δεν θα είναι τόσο βαρύ όπως για τα τέλη κυκλοφορίας.

5. Τεκμήρια:Αν μπορείτε να καλύψετε το τεκμήριο είτε με τα εισοδήματά σας είτε με την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, μπορείτε να κρατήσετε το αυτοκίνητο στην κατοχή σας. Αν όχι, η μόνη λύση είναι η κατάθεση των πινακίδων.

Θα σας φανούν χρήσιμα:

1. H διεύθυνση για να βρείτε το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

2. Η διεύθυνση για να βρείτε αν χρωστάτε φόρο πολυτελούς διαβίωσης

3. Η μεθοδολογία για να κινήσετε το αυτοκίνητό σας χωρίς πινακίδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ