Ποιες συντάξεις περικόπτονται έως και 40%

Ποιες συντάξεις περικόπτονται  έως και 40%
Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η αναδρομική περικοπή των ποσών του προσυνταξιοδοτικού που λαμβάνουν περίπου 11.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι – ασφαλισμένοι του ΕΤΑΤ.

Οι περικοπές που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις καταβολές των συντάξεων του Οκτωβρίου σε 3.500 δικαιούχους και θα συνεχιστούν στους υπόλοιπους 7.500 τον Νοέμβριο, φτάνουν στα επίπεδα του 25%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Στην πρόσφατη εγκύκλιο γινόταν λόγος για περικοπή στα επίπεδα του 21% και όριζε ότι οι δικαιούχοι δεν θα λάμβαναν κάτω από 620 ευρώ το μήνα. Στη μείωση αυτή όμως πρέπει να προστεθούν και οι αυξημένες κρατήσεις που προέκυψαν και οι οποίες αφορούν την εισφορά υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με δεδομένο ότι η έναρξη των περικοπών είναι ο περασμένος Ιούνιος, εάν τελικά ισχύσει το σκέλος της αναδρομικότητας από τις συντάξεις του Νοεμβρίου, η περικοπή πρόκειται να ανέλθει στα επίπεδα του 40%...

Οι αλλαγές στο προσυνταξιοδοτικό που χορηγείται σε συνταξιούχους – πρώην τραπεζοϋπαλλήλους επηρεάζει όσους εργάζονταν στην πρώην Εμπορική Τράπεζα, στην πρώην Τράπεζα Πίστεως (Alpha Bank) και στην Τράπεζα Αττικής. Το προσυνταξιοδοτικό χορηγείται από το ΕΤΕΑ, μέχρι οι παραπάνω δικαιούχοι να συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ.

Από την αναπροσαρμογή του προσυνταξιοδοτικού μεγάλες χαμένες είναι οι εξής κατηγορίες συνταξιούχων – πρώην τραπεζοϋπαλλήλων:

* Μητέρες ανήλικων τέκνων που αποχώρησαν από την εργασία τους, με 20 έτη προϋπηρεσίας και οι οποίες λάμβαναν υψηλό μισθό, με συνέπεια η σύνταξη που προέκυψε από το προσυνταξιοδοτικό να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
* Υψηλόμισθοι τραπεζοϋπάλληλοι οι οποίοι είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης (πχ 35 έτη) και το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής τους κυμάνθηκε άνω του 110%.

πηγή: dikaiologitika.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ