Αυτοί θα πληρώνουν περισσότερες εισφορές από το 2016
Χιλιάδες «θύματα» όχι μόνο στις τάξεις των συνταξιούχων αλλά και στις τάξεις των εν ενεργεία απασχολούμενων θα αφήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έτσι όπως την …οραματίστηκε η Επιτροπή για το Ασφαλιστικό και την προωθεί η κυβέρνηση. Συμφωνώντας –όπως προκύπτει στην πράξη- 100% με τους δανειστές και το μνημόνιο, η επιτροπή προτείνει οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων –στη συγκεκριμένη ομάδα κατατάσσονται και οι αγρότες- να υπολογίζονται όχι με βάση τεκμαρτές κλίμακες όπως ισχύει σήμερα αλλά με βάση το πραγματικό εισόδημα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας, πέραν του 26% που θα έχει να πληρώσει στην εφορία, πέραν του τέλους επιτηδεύματος και την προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά, θα έχει να αντιμετωπίσει και ένα διψήφιο ποσοστό για να ασφαλιστεί στο –ένα και μοναδικό όπως το θέλει η Επιτροπή για το ασφαλιστικό- Ταμείο.
Όποιος επαγγελματίας εμφανίζει πολύ χαμηλό εισόδημα και αισιοδοξεί ότι το ποσό που θα καλείται να καταβάλλει με το νέο σύστημα θα είναι μικρότερο από αυτό που πληρώνει σήμερα στον ΟΑΕΕ (τουλάχιστον 230 ευρώ τον μήνα) θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Το σύστημα –αν και δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στο κείμενο της επιτροπής- θα προβλέπει ελάχιστο πλαφόν εισφορών για τους επαγγελματίες καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαιναν σε κίνδυνο τα έσοδα των ταμείων (σ.σ ήδη ο ΟΑΕΕ έχει υποστεί δραματική μείωση εσόδων λόγω «κλεισίματος» βιβλίων από τους επαγγελματίες μείωση εισφορών και φυσικά μη καταβολή των οφειλόμενων.
Συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, κινδυνεύουν μάλιστα με πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι μετά το 1993, διατηρούν σήμερα το δικαίωμα να ασφαλίζονται μόνο σε ένα ταμείο κύριας ασφάλισης. Έτσι, αν έχουν και ένα εισόδημα από μπλοκάκι ενώ είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, για το «μπλοκάκι» απαλλάσσονται από τις εισφορές στον ΟΑΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι κολλούν 25 ένσημα τον μήνα. Τι θα γίνει αν το ταμείο γίνει ένα και ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ενιαίος; Το πιθανότερο είναι ότι θα προσμετρούνται και οι αποδοχές από το μπλοκάκι στο σύνολο έτσι ώστε να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
Αυτές βέβαια θα είναι οι άμεσες συνέπειες για τους εν ενεργεία. Θα υπάρξουν και μακροπρόθεσμες που δεν είναι άλλες από το ύψος της σύνταξης όταν αυτή θα καταβληθεί με τη συμπλήρωση του 67ουέτους της ηλικίας (ή ο 62ουπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμπληρωθεί 40 χρόνια ασφάλισης. Το νέο σύστημα θεωρείται δεδομένο ότι θα βγάζει πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από το σημερινό (ουσιαστικά από τον νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη που είναι και το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μετά την 01/09/2015). Σήμερα, από το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, το ποσοστό αναπλήρωσης ξεπερνά το 65%. Με το νέο σύστημα, είναι πολύ πιθανό ότι θα πέσει αρκετά κάτω από 60% με ότι αυτό συνεπάγεται για το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.