Ασφαλιστικές: Πάνω από 11 εκατ. οι αποζημιώσεις για τις φωτιές του Αυγούστου στην Αττική

Ασφαλιστικές: Πάνω από 11 εκατ. οι αποζημιώσεις για τις φωτιές του Αυγούστου στην Αττική

Ξεπερνούν τα 11 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τις δασικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2024 στην Αττική σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ για την πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς σχετικά με τις ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων από τις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική (Βαρνάβας, Β/Α Αττική κ.ά.) την περίοδο 11 – 13 Αυγούστου 2024.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ασφαλιστικών εταιριών που συμμετέχουν στη σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ αναφέρθηκαν συνολικά 338 ζημιές.

Το ύψος των αποζημιώσεων για αυτές εκτιμάται συνολικά σε €11,14 εκατ.

Από αυτές, 311 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €11,02 εκατ.) και 27 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €0,12 εκατ.).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Μεταφορών & Αντασφαλίσεων, Ερρίκος Μοάτσος δήλωσε σχετικά : «Το καλοκαίρι του 2024 είχαμε ένα ακόμα περιστατικό δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, στο οποίο οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν με ταχύτητα και αμεσότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότερες ζημιές αφορούν σε κατοικίες, με την εκτίμηση των αποζημιώσεων αυτών να ξεπερνά τα € 9 εκατ.».

Ασφαλίσεις περιουσίας

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα στις περισσότερες κατηγορίες (κατοικίες, εμπορικές, βιομηχανικές, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, σε τεχνικά έργα όπως και σε έργα υποδομών εν λειτουργία) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 137,48 εκατ. ευρώ.

Εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Αττική την περίοδο 11 – 13 Αυγούστου 2024, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 311 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 11,02 εκατ. €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία υπολογίζεται στα 35.419 €.

Οι ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και η αντίστοιχη ασφαλισμένη αξία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων που επλήγησαν, διακρίνονται ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου ως ακολούθως:

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 35.419 €, ενώ το μέσο ποσοστό (‰) της ζημιάς επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 80,13‰.

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 61.800 € για τους βιομηχανικούς, 213.587 € για τους εμπορικούς, 32.369 € για τις κατοικίες, 18.400 € για τα τεχνικά έργα, 8.600 € για τα έργα υποδομών εν λειτουργία και 23.075 € για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 3,09 ‰ για τους βιομηχανικούς, 145,11 ‰ για τους εμπορικούς, 93,28 ‰ για τις κατοικίες, 18,36 ‰ για τα τεχνικά έργα, 23,24 ‰ για τα έργα υποδομών εν λειτουργία και 70,26 ‰ για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Η γεωγραφική κατανομή του πλήθους των ζημιών κατοικιών των ασφαλίσεων περιουσίας, των αποζημιώσεων και των ασφαλισμένων τους κεφαλαίων, για τις περιοχές που επλήγησαν, έχει ως ακολούθως:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ