Το ΥΠΟΙΚ θα εξετάσει καταγγελίες για περιπτώσεις πλειστηριασμών α' κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για «Ηρακλή» - Διαβεβαιώσεις Σταϊκούρα για εξέταση καταγγελιών περί πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ευάλωτων.
Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Οικονομικών «θα εξετάσει καταγγελίες για περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, οι οποίες δεν καλύφθηκαν, ως όφειλαν, από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο» έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.
Είχαν προηγηθεί νωρίτερα, κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι καταγγελίες του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, ότι υπάρχουν στοιχεία για πέντε συγκεκριμένους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που έγιναν το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν κοινωνικά ευάλωτους δανειολήπτες.
Το θέμα επανέφεραν, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπος Μαμουλάκης και του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, καλώντας τον να εξετάσει αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για περιπτώσεις που τυχόν δεν καλύπτονται και μας έχουν διαφύγει. Το υπουργείο Οικονομικών θα τις εξετάσει και θα διερευνήσει για τυχόν μη εφαρμογή του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οφειλετών» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:
«Δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί, πάντα γίνονταν. Οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία έχουν απελευθερωθεί από τον Φεβρουάριο του 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε, όμως, εδώ να ακούσουμε ενστάσεις, προβληματισμούς και προτάσεις για περαιτέρω προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Έχουμε κοινωνική ευαισθησία, αλλά θα πρέπει να λειτουργούμε και με αποτελεσματικότητα» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Στη σύντομη παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου, για τη 18μηνη παράταση του σχεδίου «Ηρακλής» και την τροποποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες με «κόκκινα δάνεια», ο κ. Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «πρωτοφανή επιτυχία του προγράμματος».
«Ο όγκος των "κόκκινων δανείων", από τα 47 δισ. που ήταν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τον Ιούνιο του 2019 που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, μειώθηκαν στα 28 δισ., δηλαδή μια μείωση της τάξεως του 37%. Το πρόγραμμα «Ηρακλής», κατά τη διάρκεια ζωής του πέτυχε και κάτω μάλιστα από αντίξοες συνθήκες. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έκαναν χρήση του προγράμματος και έλαβαν εγγυήσεις 11,8 δισ. ευρώ. Η επιτυχία του εκτιμάται ότι συμβάλει ενεργά στην απομείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων για αυτό και μας οδήγησε στην παράταση του» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα "Ηρακλής 2" κι εκτιμάται ότι η χώρα θα πετύχει τη μείωση των "κόκκινων δανείων" ώστε να φθάσει σε μονοψήφιο αριθμό μέχρι το 2022, ενώ πιθανότατα δύο συστημικές τράπεζες θα το πετύχουν μέσα στο 2021».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, από τις 13/4/21 που ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα "Ηρακλής 2" και μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις για εξωκοινοβουλευτικό συμβιβασμό ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ.
«Με βάσει τα τελευταία στοιχεία, από την πρώτη Ιουνίου που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν κατατεθεί 25.535 ενεργές αιτήσεις, εκ των οποίων οι 17.000 είναι οριστικοποιημένες ενεργές αιτήσεις, ενώ κάθε μέρα 500 με 1.000 δανειολήπτες υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
«Η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αξιοποιεί ορθά κάθε διαθέσιμο πόρο και ευκαιρία για να διασφαλίσει το ταχύτερο και με κοινωνική δικαιοσύνη την μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
«Ναι» επί της αρχής μόνο η ΝΔ - Επιμέρους διατάξεις ψήφισε η αντιπολίτευση
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΕΛ.ΛΥ., ενώ υπερψήφισαν ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Το ΜεΡΑ25 είχε δηλώσει ότι «δεν θα νομιμοποιήσει το παράνομο νομοσχέδιο για αυτό και θα απέχει από την ψηφοφορία».
Νωρίτερα, είχαν κληθεί και είχαν εκφράσει τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς. Από την πλευρά των εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών, έγινε λόγος για ένα θετικό νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην απομείωση των «κόκκινων δανείων».
Αντίθετη άποψη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΕΚΠΟΙΖΩ, ΓΕΣΕΒΕ, η Ένωση Δανειοληπτών Καταναλωτών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Ομοσπονδία Ελευθέρων Επαγγελματιών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Η κριτική τους εστιάστηκε κυρίως στην προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία, όπως υποστήριξαν, δεν καλύπτεται επαρκώς για τους ευάλωτους κοινωνικά δανειολήπτες.