Επανέρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Η Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία επαναλειτουργίας της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είχε διακόψει τον Αύγουστο

Επανέρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί


Σπίτια, οικόπεδα και επαγγελματικές στέγες βγαίνουν στο «σφυρί» καθώς οι τράπεζες επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς σε μια προσπάθεια να πιάσουν τους στόχους απομείωσης των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς τους.
Στις 5 Σεπτεμβρίου θα επαναλειτουργήσει η ανανεωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ήδη έχουν αναρτηθεί 2.300 πλειστηριασμοί. Συνολικά από την έναρξη της λειτουργίας της, στις 21 Φεβρουαρίου, έχουν ολοκληρωθεί 16.190 πλειστηριασμοί.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα οριστικοποιηθεί με τον SSM η αναθεωρημένη στοχοθεσία των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους μέχρι τα τέλη του 2019 και ενώ προετοιμάζονται οι στόχοι για τη διετία 2020 – 2021 που θα υποβληθούν στις 31 Μαρτίου 2019, το εργαλείο των πλειστηριασμών θα αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάκτηση οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες , τουλάχιστον 50.000 ακίνητα πρόκειται να εκπλειστηριασθούν μέχρι το 2020, εκ των οποίων 15.000 – 20.000 ακίνητα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα για τους πλειστηριασμούς φέρνει ο Σεπτέμβριος καθώς θα υπάρχουν αλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να διευκολύνονται τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές των πλειστηριαζόμενων ακινήτων.

Έχει ζητηθεί από τους θεσμούς γεωγραφική κατανομή των πλειστηριασμών, καθώς επίσης και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς να μην καταλήγουν στις τράπεζες, αλλά να διευκολύνεται η αγορά τους από τρίτους ενδιαφερόμενους.

Όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες που παρέχονται στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες του εξωτερικού, και αφορούν τον όροφο του ακινήτου, τον αριθμό δωματίων και τους βοηθητικούς χώρους, φωτογραφία του ακινήτου και ακριβή περιοχή, το είδος του ακινήτου υποθήκες – προσημειώσεις που το βαρύνουν, καθώς και το ύψος της οφειλής έναντι της οποίας διενεργείται ο πλειστηριασμός.

Επιπλέον, η τρόικα έχει επισημάνει ότι το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο πάσχει σε σχέση με το εξωτερικό, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο αγοραστή να έχει πρόσβαση στο ακίνητο. Ενώ στο εξωτερικό, αφαιρούνται από τον οφειλέτη – κάτοχο του ακινήτου που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό τα κλειδιά του ακινήτου, έτσι ώστε αυτό να είναι προσβάσιμο από κάθε υποψήφιο αγοραστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ