Αντικειμενικές αξίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της... κυβέρνησης
Αναβάλλεται για το 2019 η εξίσωση με τις εμπορικές αξίες - Όλο το σχέδιο για τις αλλαγές του Μαρτίου
«Μαϊμού» αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Οι προτάσεις που θα καταθέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι εκτιμητές ακινήτων δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και ουσιαστικά θα αποτελέσουν το «άλλοθι» για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου το οποίο προβλέπει τα εξής: να μην θιγεί σε καμία περίπτωση η «λαϊκή κατοικία» και το όποιο δημοσιονομικό κόστος προκύψει από την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης, να μετακυλιστεί στη μεσαία και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσα από την αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ακινήτου. Επί της ουσίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ζήσουν μια επανάληψη του 2016. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι νέες αξίες θα καλυφθούν με ένα «επιστημονικό» μανδύα κάτι που σημαίνει ότι δεν θα γίνει και πάλι η άκομψη οριζόντια αναπροσαρμογή που υιοθετήθηκε το 2016.
Αυτό που «καίει» την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ καθώς τα εκκαθαριστικά του 2018 θα σταλούν –εκτός απροόπτου- τον Αύγουστο κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί και φέτος κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του έτους. Επειδή η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει «ζωντανό» το σενάριο των εκλογών για το φθινόπωρο, δεν θα ήθελε με τίποτα να βγει προς τα έξω τον Αύγουστο ότι αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ των μικροϊδιοκτητών οι οποίοι αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία. Πώς όμως θα «προστατεύσει» τη «λαϊκή κατοικία» το υπουργείο Οικονομικών; Το κυρίαρχο σενάριο προβλέπει τα εξής:
- Με την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων από την πλευρά των εκτιμητών θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση με τον τελικό κατάλογο των ονομάτων. Κάθε εκτιμητής, θα προτείνει έως και 100 τιμές ζώνης εισπράττοντας το ποσό των 50 ευρώ ανά ζώνη.
- Από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης στο ΦΕΚ, θα υπάρξει χρονικό περιθώριο 20 ημερών προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις επί των νέων αξιών. Η λογική υπαγορεύει ότι οι εκτιμητές θα προτείνουν αυξήσεις τιμών στις φθηνότερες περιοχές της χώρας και μειώσεις στα ακριβά προάστια στα οποία όμως και εντοπίζονται –λόγω της κρίσης- οι μεγαλύτερες αποκλίσεις των αντικειμενικών αξιών από τις πραγματικές.
- Οι προτάσεις θα συγκεντρωθούν από το υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν θα υιοθετηθούν... αμάσητες. Υποτίθεται ότι θα μπορεί να μεσολαβήσει μια δευτεροβάθμια επιτροπή για να αποκλείσει τις ακραίες μεταβολές ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι τον τελικό λόγο θα έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες θα κινηθούν με τους ακόλουθους «κανόνες»:
- Να αποφευχθούν οι αυξήσεις στις «φθηνές» τιμές ζώνης οι οποίες και θα προκαλέσουν ανατιμήσεις στον ΕΝΦΙΑ. Αυξήσεις στις τιμές ζώνης χωρίς να επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ, μπορούν να υπάρξουν αλλά πρέπει να είναι «μελετημένες». Πρέπει δηλαδή, με την αύξηση, να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, και η πίτα θα είναι ολόκληρη (σ.σ θα γίνει η αύξηση στη φθηνή περιοχή για να ικανοποιηθεί και το αίτημα των δανειστών για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών) και ο σκύλος θα είναι χορτάτος (δεν θα επηρεαστεί η «λαϊκή κατοικία» όπως είναι η βασική κυβερνητική επιθυμία. Για να μην υπάρξουν ανατιμήσεις του ΕΝΦΙΑ στις φθηνές περιοχές θα πρέπει:
- Περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 500-550 ευρώ δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 750 ευρώ. Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ θα παραμείνει στα 2,8 ευρώ.
- Περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750-850 ευρώ, να μην περάσουν τα 1000 ευρώ ώστε η τιμή ζώνης να παραμείνει στα 2,9 ευρώ και να μην αυξηθεί στα 3,7 ευρώ.
- Με τις «προσεκτικές ανατιμήσεις» το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να ξεμπερδέψει με την πλειοψηφία των ιδιοκτητών που έχουν ακίνητα στις φθηνότερες περιοχές. Όσον αφορά στις ακριβότερες περιοχές, θα πρέπει να υπάρξουν νέες μειώσεις καθώς οι αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να είναι υψηλότερες των εμπορικών. Οι μειώσεις που θα γίνουν θα προκαλέσουν δημοσιονομικές απώλειες καθώς θα συμπιεστεί η εισπρακτική απόδοση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων. Αυτό το «πρόβλημα» το υπουργείο Οικονομικών θα το λύσει με νέα αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων. Το «πράσινο φώς» έχει δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος δημοσίως έχει ταχθεί υπέρ του να φορτωθούν τα πρόσθετα βάρη οι έχοντες ατομική περιουσία άνω των 200-300.000 ευρώ .
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας