Στο «σφυρί» βίλες και επαγγελματικά ακίνητα

Έρχεται κύμα κατασχέσεων

Στο «σφυρί» βίλες και επαγγελματικά ακίνητα

 

Χάνουν τις περιουσίες τους οι οποίες αλλάζουν χέρια με μαζικούς πλειστηριασμούς-εξπρές, χιλιάδες πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δυσβάσταχτα χρέη που έχουν στην εφορία.
Η μη ικανοποιητική πορεία των δημοσίων εσόδων, η οποία δείχνει σοβαρά σημάδια κόπωσης των φορολογουμένων -παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εισπραχθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ- φέρνει κύμα κατασχέσεων ακινήτων εκ μέρους της εφορίας.

Η εφορία θα προχωρεί και σε κατασχέσεις ακινήτων για να μην υπάρξει περίπτωση να παραγραφούν οφειλές. Ωστόσο πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνουν μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχουν γυρίσει την πλάτη στην Εφορία και, το βασικότερο, στις υποχρεώσεις τους.

Πλειστηριασμοί θα γίνουν σε βίλες και επαγγελματικά ακίνητα, ενώ προς το παρόν δεν θα «αγγίξει» η εφορία την πρώτη κατοικία, αν και δεν υπάρχει καμία προστασία αν τελικά το αποφασίσει.

Με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Μάιο, πλειστηριασμοί θα επιτρέπεται να γίνονται από το Δημόσιο ακόμα και σε τιμή κάτω από την αντικειμενική που ορίζει το υπουργείο Οικονομικών όταν πρόκειται να επιβάλει φόρους! Κατασχέσεις ακινήτων γίνονταν μεν από την Εφορία εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι τώρα σχεδόν όλοι απέβαιναν άγονοι γιατί λόγω κρίσης σπανίως έπιαναν την αντικειμενική αξία.

Το «στοκ» των αδιάθετων ακινήτων, που τα έβγαζε μεν σε πλειστηριασμό τα τελευταία δύο χρόνια η Εφορία αλλά η διαδικασία ακυρωνόταν λόγω αποχής των συμβολαιογράφων ή χαμηλού τιμήματος, ξεπερνά τα 20.000! Το 2015 ξεκίνησαν 16.379 πλειστηριασμοί από την Εφορία και το 2016 αυξήθηκαν σε 18.005.

Στον προθάλαμο των πλειστηριασμών για χρέη στην Εφορία βρίσκονται ήδη τα ακίνητα 1,6 εκατομμυρίου από τους 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας.

Σημειώνεται ότι όταν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα διενεργούνται στο γραφείο του συμβολαιογράφου και όχι στο Ειρηνοδικείο, τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή), από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Στο νέο σύστημα θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ο νόμος προβλέπει επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, του οποίου τα ποσά θα κατατίθενται στο ΤΑΧΙΔΙΚ (Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια) αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ