Η κρυφή ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ που τσάκισε τους ιδιοκτήτες – Τι προβλέπει, πόσο μας επιβάρυνε

Η κρυφή ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ που τσάκισε τους ιδιοκτήτες – Τι προβλέπει, πόσο μας επιβάρυνε
Ασταμάτητα χτυπούν τα τηλέφωνα στα λογιστικά γραφεία καθώς οι παραλήπτες των ηλεκτρονικών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ δεν πιστεύουν στα μάτια τους με αυτά που βλέπουν.

Οικόπεδα στη μέση του πουθενά έχουν εκτιμηθεί για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να βαφτίζονται «μεγαλοιδιοκτήτες» και να υπάγονται και στον συμπληρωματικό φόρο των ακινήτων, έναν φόρο που επιβάλλεται μόνο σε αυτούς που έχουν ατομική περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ. Πρόκειται περί «λάθους»; Δυστυχώς όχι. Πρόκειται περί ρητής πρόβλεψης του νόμου

Γέμισε το διαδίκτυο από παραδείγματα. Σταχυολογούμε ορισμένα από αυτά:

  • Σε ορεινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας στην Παλαιοχώρα Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου, φορολογούμενος συνταξιούχος του ΟΓΑ με αγροτεμάχια, το 2013 δεν πλήρωσε φόρο καθώς η αξία τους ήταν 106.053,60 ευρώ. Το 2014 (χωρίς καμία μεταβολή στο Ε9) η αξία τους υπολογίστηκε στο ποσό των 897.391,20 ευρώ και ο φόρος είναι 4.782,33 ευρώ! Πρόκειται για ορεινό χωριό όπου η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου.
  • Στο χωριό Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, φορολογούμενος διαπίστωσε ότι η εφορία υπολογίζει την αντικειμενική αξία των επτά στρεμμάτων στα οποία σπέρνει σιτάρι στα 815.569,60 ευρώ. Πέρυσι, για το ίδιο οικόπεδο, η εφορία προσδιόριζε την αντικειμενική αξία στα 98.670,60 ευρώ.
  • Στα Μεγάλα Καλύβια συνταξιούχος, είχε αγοράσει ένα οικόπεδο ένα στρέμμα και το μεταβίβασε από μισό στους δυο του γιους. Πέρυσι η αντικειμενική αξία για το μισό στρέμμα ήταν 6.474 ευρώ. Φέτος η αντικειμενική για το μισό στρέμμα αυξήθηκε σε 60.965 ευρώ.
  • Στους Γόμφους Τρικάλων, ένας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.900 ευρώ για ένα στρέμμα οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται μια αγροικία 50 τ.μ ενώ στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων , σε σπίτι 40 τ.μ η αντικειμενική αξία από τα 8.000 ευρώ πέρυσι, έκανε άλμα στα 38.000 ευρώ φέτος.

Γιατί συμβαίνουν όμως όλα αυτά; Τι άλλαξε; Η απάντηση είναι κρυμμένη στον νόμο του ΕΝΦΙΑ και δεν πρόκειται περί λάθους. Ο νόμος είναι σαφής:

  • «Κτίσµατα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισµού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιµή ζώνης, καθώς και τα ειδικά κτίρια της υποπαραγράφου γ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της Δηµοτικής Ενότητας στην οποία βρίσκονται. Αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στη Δηµοτική Ενότητα, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης του οικείου Δήµου και, αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στο Δήµο, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».
  • «Αν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία δεν έχουν καθοριστεί µε τις αποφάσεις που προβλέπονται στο προηγούµενο εδάφιο, συντελεστής οικοπέδου (Σ.Οικ.), συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαµβάνονται οι χαµηλότεροι Σ.Οικ., συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και Σ.Α.Ο. της ζώνης µε τη χαµηλότερη τιµή ζώνης της οικείας Δηµοτικής Ενότητας, όπως ορίζονται κάθε φορά στις αποφάσεις του Υπουργού Οικονοµικών που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 41 του ν.1249/1982. Αν δεν έχουν καθοριστεί τέτοιες ζώνες και τέτοιοι συντελεστές στη Δηµοτική Ενότητα, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές του οικείου Δήµου, και, αν δεν έχουν καθοριστεί ούτε στο Δήµο, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές της οικείας Περιφερειακής Ενότητας»

Τι θέλει να πει ο νομοθέτης; Ότι οικόπεδα που παρέμεναν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος, αυτομάτως μπαίνουν με μια μονοκοντυλιά στο αντικειμενικό σύστημα. Αυτό όμως, μπορεί να σημαίνει και δεκαπλασιασμό της τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο. Και ναι μεν ο φόρος για αυτό καθ’ αυτό το ακίνητο μπορεί να μην είναι εξωφρενικός (καθώς αυτός υπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο με τον φόρο να φτάνει έως τα 9 ευρώ), ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ο φορολογούμενος καταλήγει να υπαχθεί και στον συμπληρωματικό φόρο επειδή σπάει προς τα πάνω το όριο των 300.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ